Bandırma Kent Konseyi Kadın Danışma Merkezi Santral Kültür Merkezinde “ İstanbul Sözleşmesi Nedir” isimli panel düzenledi. Panele konuşmacı olarak AV. Reyhan Şahin (Sakarya Barosu Kadın Hakları Merkez Onursal Başkanı), Tevhide Yağan ( Türk Kadınlar Birliği Sakarya Şube Başkanı), Yasemin Korkut ( Şair ve Yazar) katıldılar. Panelde Tevhide Yağan Türk Kadınlar Birliğinin kuruluşu hakkında bilgiler verirken  . Av. Reyhan Şahin “İstanbul Sözleşmesi” hakkında bilgiler verirken  Yasemin Korkut ta  panele şiirleriyle renk kattı.

 

Tevhide Yağan yaptığı konuşmada;” Türk Kadınlar Birliği’nin kuruluş amacı, kadının siyasal haklarını elde etmesi ve sosyal yaşama eşit olarak katılmasını sağlamaktır. Biz Türk Kadınları toplumsal ve siyasal yaşamda hak ettiğimiz yeri almalıyız. Önce Türk Kadınlarını bilinçlendirmeli ve eğitmeliyiz. Onlara daha fazla şey istemelerini ve bunlara nasıl ulaşacaklarını anlatmalıyız. Amacımız Türkiye’ de kadın ve erkeğin toplumsal, ekonomik ve siyasal eşitliğidir” dedi.

1926 yılında kabul edilen Medeni Yasa ile kadın toplum içinde kimliğini elde etmiş

Yağan konuşmasının devamında;” 1926 yılında kabul edilen Medeni Yasa ile kadın toplum içinde kimliğini elde etmiş, 1930 yılında da kadınlarımız, belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkını yasayla kazanmıştır” dedi.

 

İstanbul Sözleşmesi Nedir

Av. Reyhan Şahin yaptığı konuşmada “İstanbul Sözleşmesi Nedir” ile ilgili verdiği bilgilerde; “Kadınlara Yönelik Şiddet ve ev içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye dair Avrupa Konseyi sözleşmesidir. 2012 de İstanbul’da imzalanmış, 2014’ de yürürlülüğe girmiştir. Türkiye İlk imzacı ülkedir” dedi.

Kadınlara fiziksel, cinsel psikolojik ve ekonomik acı veya ıstırap veren veya verebilecek olan toplumsal cinsiyete dayalı her türlü eylemdir.

Şahin konuşmasının devamında;” Medeni hal, engellilik, sağlık durumu, göçmen veya mülteci statüsüne bakılmaksızın her yaştan, her ırktan, her renkten, her dinden, her dilden, her siyasi görüşten, her ulusal veya sosyal kökenden, belgesi olmayan kadınlar dahil sığınmacılar ve göçmenler, cinsel yönelimi farlı olan (lezbiyen, biseksüel ve trans bireyler dahil ) ve her türlü çevreden gelen kadınları ve kız çocuklarını korumaktadır. Doğrudan kadınlara yalnızca kadın odluları için uygulanan veya kadınları orantısız bir şekilde etkileyen şiddet anlamına gelir. Kadınlara fiziksel, cinsel psikolojik ve ekonomik acı veya ıstırap veren veya verebilecek olan toplumsal cinsiyete dayalı her türlü eylemdir. Bu tür eylemlerle tehdit etme, zorlama veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakmadır. Kamusal ya da özel alanda meydana gelebilir. İnsan hakları ihlali ve kadınlara yönelik ayrımcılığın bir biçimidir. Mağdur faille aynı haneyi paylaşsa da paylaşmasa da, aile veya hanede, eski veya şimdiki eşler yada partnerler arasında meydana gelen her türlü fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddettir. Toplum tarafından kadın ve erkeğe yüklenen ve sosyal olarak kurgulanan roller, davranışlar ve eylemler anlamına gelir” dedi.

Panelin  konuşma aralarında ise  artık ünü Sakarya  dışına taşmış olan  ve yerel ulusal  medyada sürekli yer bulan yazar  şair  yasemin  korkut  ta en güzel şiirlerini  seslendirerek  bandırmalı  kadınların gönlünde   taht   kurdu  . Panel sonunda ise  Kent konseyi  yürütme  kurulu   üyesi prof  Gökhan Oran  Türk kadınlar birliği Sakarya şube başkanı  Tevhide   yağan a  ,   AV. Reyhan Şahine  kent konseyi kadın danışma meclisi   başkanı Ömür yüce , yazar  şair yasemin korkut a ise kent konseyi   kadın danışma  meclisi  başkan  yardımcısı  Nalan süzen  birer  plaket  verdi . Türk kadınlar birliği  başkanı tevhide   yağan ise   bir tablo  ile Türk kadınlar birliğin çalıştaylarından derlenmiş  kitaplar hediye etti . düzenlenenpanel sonrası ise  kent  konseyi kadın  danışma meclisinin merkezi ziyaret edildi .

Editör: TE Bilişim