3 Mayıs Cumartesi günü düzenlenecek olan anma etkinliklerine tüm Türkiye'den büyük bir katılım bekleniyor. Etkinliklere katılmak isteyenler için Sakarya Kafkas Kültür Derneği tarafından otobüs seferleri düzenlendi. 13 Mayıs, saat 15:30’ da İnci Göz Hastanesi önünden otobüs kaldırılacaktır.

İrtibat: 0533 4649208

21 Mayıs 1864 Büyük Çerkes Soykırımı

Çarlık Rusyası tarafından anayurtlarından sürgün edilen Çerkeslerin, Osmanlı Devleti topraklarına sürgün edilmesi ilk olarak 1850'li yıllarda başlamıştı. Bugün 'Büyük Çerkes Sürgünü' diye adlandırılan en büyük sürgün dalgası ise 1864 tarihinde gerçekleşti. Çerkesler tarihin bilinen en eski zamanlarından beri Kafkasya'nın kuzeybatısında yaşayan yerli halklardan biridir. Çerkes tanımı geniş anlamda bütün Kuzey Kafkasya halkları için kullanılırken dar anlamda Adıge ve Abazalar için kullanılmaktadır. Sürgün yıllarında 1 milyondan fazla Çerkes o günkü Osmanlı topraklarına sürgün etmişti. Çerkesler Osmanlı topraklarına deniz yoluyla sürgün edildi ve Kafkasya'da gerçekleşen bu sürgün en büyük soykırımlardan biri olarak tarih kitaplarındaki yerini aldı. Sürgün esnasında birçok Çerkes, açlık, susuzluk, hastalık ve çeşitli deniz kazaları nedeniyle yaşamını yitirdi. Gemilerde ölen Çerkeslerin başka çare olmadığı için Karadeniz sularına atıldıkları ve Sürgünü yaşayan Çerkeslerin yıllarca balık dahi yemedikleri bilinmektedir. Büyük Sürgün'den 65 yıl sonra bilimsel bir çalışma için Adıge'ye giden Gürcü tarihçi Simon Canaşia'nın karşılaştığı 91 yaşındaki bir ihtiyarın anlattıkları, geçmişte yaşanan acının mahiyeti açısından kanıt niteliği taşımaktadır.

 Adıge'de genelde Şapsığların yaşadığı bir bölgede yaşayan bu ihtiyar, tanıklık ettiği Büyük Sürgün'le ilgili şunları söylemişti:

"Deniz kenarında yedi yıl boyunca duran insan kemikleri vardı. Kargalar erkek sakallarından ve kadın saçlarından yuvalarını kurarlardı.Deniz yedi yıl boyunca insan kafataslarını kıyıya atmayı sürdürdü. Benim orada gördüklerimi düşmanımın bile görmesini istemem."

Bugün Türkiye topraklarında yaşayan Çerkeslerin nüfusu hala Kafkasya'da yaşayan soydaşlarının nüfusundan daha fazladır. Bu açıdan bakıldığında Çarlık Rusyası'nın asimilasyon ve yok etme politikasının bir anlamda istenilen sonucu verdiği söylenilebilir. Fakat Çerkesler tarihe bir kara leke olarak düşen Büyük Sürgün'ü unutmamakta ve unutturmamak adına da mücadelelerini sürdürmeye devam etmekteler. Bu sebeple birçok ülkeye dağılmış olan Çerkesler, özellikle Mayıs ayı içerisinde etkinlikler ve eylemler düzenliyorlar. Türkiye’nin çeşitli il ve ilçelerinde kurulu 54 derneği bünyesinde toplayan Kafkas Dernekleri Federasyonu (Kaffed) tarafından düzenlenen anma etkinliklerine Sakarya Kafkas Kültür Derneğininde organizasyonda görev aldığı 13 Mayıs Cumartesi günü yapılacaktır.

Anma etkinliğine Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden 25 binden fazla kişinin ve protokolün katılması beklenmektedir.

Çerkes Soykırımı ve Sürgünü Anma Programı

13 Mayıs 2017, Cumartesi

Babalı ve Karaağaç Köyleri, Kefken

18:00 - 18:15     Karaağaç Köyü Mezarlığı Sürgün Anıtı’nda toplanma

18:15 - 19:00     Konuşmalar ve duaların okunması

19:00 - 19:30     Toplu olarak Babalı Köyü Merkez Camii'ne gidilmesi

19:30 - 20:15     Babalı Köyü Merkez Camii önünde kortej oluşturulması ve yürüyüş

20:15 - 20:30     Sahile karanfil bırakılması

20:30 - 22:30     Anma programı

Koordinatlar: Karaağaç Mezarlığı: @41.1479, 30.3070; Babalı Köyü Merkez Camii: @41.1813,30.3505

Editör: TE Bilişim