Ekonomi verileri akılcı irdelenirse, ithalatı ve dış borçlanmaları her gün artan bir ülkenin doğru bir büyüme yaşamadığı görülür.

Ailede, evinde de bu böyle. Evin aylık kazancı bellidir. Hane bireylerinin aylık hizmet-mal satın almaları, eve giren paradan 1 krş fazlaysa tehlike kapındadır.

aylık gelirin artacağına dair kesin bir veri yoksa? “ Borç yiğidin kamçısı!” sözü de, sizi yok olmaya götürecek züğürt tesellisi olur.

**

Bakın; Taş ocağı, beton, asfalt, ihtiyaçtan fazla inşaat, yol kaldırım kavşak; çok müteahhit zengin yaratır. Ama, yabancı ülkelerden zenginlik getirmez.

Tersine; Dolar, Euro, Petrol, Doğalgaz, Oto-Makine fiyatları her gün deli gibi artar? Hayat dış alımlara bağımlı olur. Gırtlağa kadar da borçlanırız.

Borcu borçla ödeyen, bağımsızlığını kaybeder. Tefeci kucağına düşen bunu daha iyi bilir. Vade ertelemek, İşini, mekanını tefeciye vermekle sonlanır.

**

2018 Yılı içinde Erken Seçim var gibi. Bunu kaç zamandır yazıyorum. Emlak ve Ticaret ve Sanayiyi izliyorum. 2019’da, hiçbir seçim İktidar için kolay değil.

Cumhurbaşkanlığı seçimi de bıçak sırtı. Anketleri AKP’de biliyor. Her kapı o nedenle aralanır. Seçime dek içinde hala var olan aykırılar bile ellenmez gibi.

**

Her şeyi teraziye koyunca: “2018 sonu birkaç seçim yaşanır!” diyorum. Ya da, “ Acaba ülkemizde uzun süre bir Seçim yapılabilir mi?” diye de soruyorum.

Siyasette, “ Ülke bunca badire yaşarken, ne seçimi?” gerekçe olabilir mi?

CHP İLÇELERDE, ORANIN SORUNLARINI İRDELESE?

Kaynarca’da, İstanbul’un su ihtiyacı için 18 köyün haritadan silinme tehlikesi var. Dünya Mirası Sakarya ACARLAR LONGOZU’nun geleceği de kesin tehlikede!

“ LONGOZ !” nedir, belki Sakarya AK Parti Teşkilatı bilmez. AKP Milletvekili Sayın Mustafa İSEN Türkiye’de Longozu en iyi bilenlerdendir sorsunlar.

**

CHP İl Örgütü, çok doğru zamanlama ve nefis birliktelik içinde, İlçelerimize gidiyor. Kaynarca’ya şu gün gidilip, OSB’ler, KÖY yağmaları, çok şey sorulmalı.

İstanbul Melen’i yedi de, sırada Kaynarca mı var? İşin içinde ne İŞ’ler var?

Zeynur Özel’in belediye başkanı olduğu 2009 Yerel Seçimi öncesi Kaynarca’ya araştırma için gittim. Kaynarca’nın her tarafı pıtrak gibi Emlakçı dolmuştu.

MHP’li Kaynarcalı gençler, “ Kaynarca çöplüğü gibi olan taşlı, işe yaramaz çöplük tepeler dahil; her yer birden bire satın alınmaya başladı.

Parayı gören satıyor. Ama, işin arkasını çözemedik” demişti. Birkaç yıl sonra İŞ’in arkası çorap söküğü gibi göründü:

Devletin yol, baraj, OSB planlarını erken (?) bilen (?) İstimlak Zengini olur. Ama, Kaynarca’ya bir kuruş fayda vermeden, doğası yıkılıp geçilir.

**

CHP İl, Hendek’e ISIR ve TAŞKENT birlikteliğinde nefis bir ziyaret yapmış. Çok doğrular paylaşılmış; huzur, akıl, bilim, demokrasi, adalet tamam ve doğru.

Ama, Hendek’te, Hendek-Hendekli dertleri dosyalarla konuşulmalı!

Bizim SAKARYA Gazetesi yazarı Orhan TOPÇU’nun yazılarını özenle izliyorum. Siyasi Partiler, Hendek’e bu görevi yapmıyor. AK Parti bile, Hendek’te sorunu bilir, O GÜÇ Sorununu yıllardır çözemez.

Görev Muhalefete düşer; Hendek’e gitmeden Hendek, Kaynarca’ya gitmeden Kaynarca dertleri dosyalanır, paylaşılır. Medyayı izlemek siyasete yeter!

VALİLİK, BELEDİYELER;

HEYELAN VE İSTİNAT ÇÖKME UYARISI ?

Sel ve Heyelan felaketleri dünyanın her yanında artarak yaşanır oldu. Sadece şubat ayında İstanbul Mecidiyeköy’de, Diyarbakır Silvan’da, Beşiktaş Bebek’te yaşanan istinat çökmeleri içimizi kararttı.

Tüm Sakarya’da, heyelan tehlikesi için denetimler, uyarılar yapılması şarttır.

Valiliğin ve Büyükşehir’in tüm belediyeleri, heyelan tehlikeleri için, bence, sıkı uyarması çok doğru olacaktır. Sanki, kimsenin umuru değil, ben zıplıyorum.

**

Adatıp Hastanesinden çıktım, yandaki caddede batıdaki sırtlara doğru yürüyorum. Arabamı uzakta bırakmıştım. Gözüm O tepelere takıldı.

Tepelerde sanki dalgalı bir yapı var? Yıllar önce burada bu dalgalı toprağı görünce uyarmıştım. Ki ???

tepenin 500-600 metre kuzeyinde, üst üste yapılmış evleri tutan bir istinat duvarının çöktüğünü 6-7 yıl önce gözlerimle de görmüştüm.

İsteyen, şimdi gider Adatıp’tan hemen önceki caddeye girer, sırtlara doğru yürür. Hafif sol yukarılara bakın çıplak gözlerle toprak dalgalarını görürsünüz.

**

“ SU GÜNÜ !” bir hatırlatmam daha, çok mu acaba? CADDE54 temeli kazılırdı, epey derine inildi. Ben mi yanlış gördüm, o kazıda pek su sorunu yaşanmadı?

Adapazarı 1-2 metre kazılsa suya rastlanan bir topraktır. Arabacı Alanı ile Gökçeören Bataklığı arası ise adı üstünde BATAKtır. DİP Suları hayattır da !