Sakarya’ya tayin olduğu günden beri öyle bodozlama olmasa da, ince ince Vali İrfan Balkanlıoğlu’nu takip ettiğimi söyleyebilirim. ‘Takip ediyorum’ derken elbette devlet adamı olarak kendisinin o makama, o makamın kendisine, bu şehrin kendisine, kendisinin bu şehre kattıklarını harmanlayarak takip ediyorum.

                                                     **

Biliyorsunuz ki, tayin haberi öncesi Sakarya’ya önce İrfan Balkanlıoğlu adı geldi. Bir hafta falan, bu isimle oyalandık, inceledik, araştırdık, okuduk, öğrendik. Kendisinden önce isminin geldiği dönemde, hem burada, hem de geldiği kentte yazılanlar, çizilenler oldu, bunları okuduk anlamaya çalışa çalışa.

                                                    **

Bütün bunları karşısına çıkıp kendisine sormaktan çok, görev döneminin yavaş yavaş kıdem aldığı şu günlerde kendisini izleyerek öğrenmek daha bir tat verdi benim gibi düşünenlere ve de benim gibi sonuç almak isteyenlere…

                                                     **

Zira, daha önce görev yaptığı kentleri şapkamızın karşısına koyup, ‘..Şu, şu sebeplerden ötürü burada başarılı olur..’ veya, ‘..Bu, bu sebeplerden ötürü burada başarısız olur..’ diye şapkamızdan ilgisiz alakasız tavşan çıkarmanın yollarını aramadık. Zaten bu yolda, gazetecilik mesleğinde dört onluklu yıllara yönelmekte olan birine yakışmazdı…

                                                    **

Şunu açık olarak yazmam gerekir ki, ben Vali Balkanlıoğlu’nun bu kadar kısa zamanda, şehrin sorunlarına, sıkıntılarına, hedeflerine, amaçlarına sahip çıkacağına, kol kanat gereceğine, analık babalık yapacağına işin başında inanın bu kadar ihtimal verememiştim. Feci şekilde yanıldım(!)

                                                    **

Bugün dönüp bakıyorum da… Vali İrfan Balkanlıoğlu aylarla tarif edilen incecik bir zaman dilimi dahilinde değil de, yıllarla tarif edilen daha kalın ve tecrübe dolu bir zaman dilimi içinde bu şehirde görev yapıyor gibi bir gerçek çıkıyor karşımıza. Bu da elbette, daha gelmeden çok daha yukarılara hedef koyarak dersine çok daha iyi çalışmaktan geçiyor gibi geliyor bana. Başka bir ihtimal olabilir mi?..

                                                    **

Yukarıda yazının başlığını okudunuz ve sanıyorum, bu yazıyla anlamlaştıramadınız. Vatandaş hukuki haklarını bilse, kurumları iflas ettirir’ Evet bu cümle Vali İrfan Balkanlıoğlu’na ait.

                                                        **

Önceki gün yapılan 3. Dönem İl Koordinasyon Toplantısında şehre yatırım yapan özel ve kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Balkanlıoğlu, hem yatırım yapan firmalar adına, hem yatırımlar adına, hem de o yatırımlardan faydalanması gereken, yatırımların asıl hedefi olan vatandaş adına ortada duran bir denge unsuru gibiydi.

                                                          **

Bir devlet adamı olarak gereken neyse öyle davrandı ve bence her iki taraftan da büyük takdir aldı. Ve, ‘Vatandaş hukuki haklarını tam bilse kurumları iflas ettirir’ sözünü de, şehre gerçekten olağanüstü yatırımlar yapan bir firmaya, ‘Biraz daha dikkatli olun’ babında uyarı anlamında söyledi. Vatandaşın yanında durarak uyardı bir anlamdı. Samimi olarak söylüyorum; sadece bu cümle bile Balkanlıoğlu’nun bendeki devlet adamlığı değerini çok daha yukarılara çekti.