İYİ Parti Isparta Milletvekili Nuri Okutan’ın, iki gün önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun cevaplandırması istemiyle verdiği soru önergesini okuyunca tüylerim diken diken oldu. Bugüne kadar ‘dedikodu’ mahiyetinde olan Yunanistan’ın, Ege’de Türkiye’ye ait adaları işgal ettiği resmen ortaya çıkıyor. Meclis’te tutanaklara geçiyor. ‘Ben Türk’üm’ diyen kimin tüyleri diken diken olmaz ki? Ayrıca Okutan, 19 Ocak 2016 tarihinde, yani yaklaşık iki yıl evvel de TBMM Genel Kurulu’nda hükümete şu çağrıda bulunmuştu; ‘Lozan Anlaşması'nda Anadolu'nun bir parçası sayılan adacıklardan 16 tanesi işgal edilmiştir. Bunlardan Eşek Adası da Yunanlılar tarafından işgal edilmiştir. Buradan bunu Hükûmete duyuruyor, ihbar ediyor, Dışişleri Bakanlığını ve Savunma Bakanlığını göreve davet ediyorum’ Ve önceki gün Okutan, bu çağrısına bir cevap alamadığını söyledi, benim tüylerim yine havaya kalktı! Ada, ada vatan elden gidiyor ama AKP sessiz!

                                                               **

Okutan’ın soru önergesine dönecek olursak… Okutan bu önergedeki soruları, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun TBMM Genel Kurulu’nda 17 Aralık 2017 tarihinde yaptığı ve daha önceki yıllarda başlasa da, adaların işgal edildiğini kabul ettiği ve tutanaklara geçen bu konuşmadan sonra hazırlamış. İşte Okutan sorduğu sorular. Bakalım sizin de tüyleriniz diken diken olacak mı?

                                                             **

1-Devlet yönetiminde “önceki dönem” ve “sonraki dönem” olur mu? Siz Türkiye Cumhuriyeti devletinin Dışişleri Bakanı değil de sadece Ak Parti’nin Dışişleri Bakanı mısınız?

2-Devletin devamlılığı esas olduğundan partinizin iktidarda olduğu dönem içinde "işgal" altında olduğunu öğrendiğiniz ada, adacık ve kaya parçaları hakkından ikili ve uluslararası düzeyde hükümetiniz hangi girişimleri yapmış ve ne cevaplar almışlardır? Bu konuda partinizin hiçbir sorumluluğu yok mudur?

3-Mevcut uluslararası ve ikili anlaşmalar temelinde Ege Denizi'nde Türkiye'nin egemenliği altında bulunan ada, adacık ve kaya parçaları hangileridir?

4-Türkiye'nin egemenliği altında olan ada, adacık ve kaya parçalarından hangileri yıllar itibariyle hangi tarihten bu yana "işgal" altındadır?

5-Hükümetiniz döneminde Ege’de Yunanistan’ın işgalinden kurtarılan herhangi bir ada, adacık veya kaya parçası var mıdır?

6-İkili ve uluslararası anlaşmalarla silahsızlandırılmış olması gereken ada, adacık ve kaya parçaları hangileridir? Hükümetleriniz döneminde bunların anlaşmalarda belirlenmiş statülerine döndürülmesi için hangi girişimler yapılmış ve ne cevaplar alınmıştır?

7-Bunların ötesinde hükümetinize göre Ege Denizi'nde ikili ve uluslararası anlaşmalarla kayıt altına alınamamış ve/veya statüleri müphem olan ada, adacık ve kaya parçaları var mıdır? Hükümetiniz bunlarla ilgili Yunanistan ile herhangi bir müzakere süreci başlatmış mıdır?

8-Hükümetiniz dış politika dâhil hemen hemen bütün milli konularda iç ve dış kamuoyuna yönelik hamaset yapıp, gerilim siyaseti izlerken; işgal edilen Ege adalarına sıra gelince birden bire itidal tavsiye etmesinin, gerilimden vazgeçmesinin ve hamasetten uzak durmasının nedeni nedir?

9-TBMM Genel Kurulu’nun 19 Ocak 2016 günkü oturumunda “Lozan Anlaşması'nda Anadolu'nun bir parçası sayılan adacıklardan 16 tanesi işgal edilmiştir. Bunlardan Eşek Adası da Yunanlılar tarafından işgal edilmiştir. Buradan bunu Hükûmete duyuruyor, ihbar ediyor, Dışişleri Bakanlığını ve Savunma Bakanlığını göreve davet ediyorum.” Şeklinde bir çağrıda bulunmuştum. Bu çağrım üzerinden yaklaşık 2 yıl geçmesine rağmen Bakanlığınızca herhangi bir işlem ve çalışma yapılmış mıdır?

10-Hükümetiniz bu soruları açık olarak cevaplandırmakta zorluk çekecekse TBMM'de 2018 Ocak-Şubat ayları içinde düzenlenecek bir kapalı oturumda bilgi vermeye ve konuyu tartışmaya hazır mıdır?

11-Ülkemiz kamuoyunda infial yaratan Ege adalarının işgali süreciyle ilgili en azından Milletvekillerini doğru bilgilendirmek amacıyla kapalı bir oturum yapılmasının elzem ve yararlı olacağı açıktır. TBMM’de kapalı bir oturum talebi dâhil başkaca herhangi bir çalışma yapmayı ve girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz?”