Sakarya İl Koordinasyon Kurulu’nda, 2017 Yılında yapılan-yapılacak işlerin, zaman, maliyet ve kullanıma alınma verimlilikleri değerlendirilmiş.

Vali İrfan Balkanlıoğlu başkanlığındaki toplantıda, vali yardımcıları, ilçe kaymakamları, büyükşehir yetkilileri, belediye başkanları, bölge ve il müdürleri bulunmuş.

Yani, Atanmış ve Seçilmiş Kamu Yönetenleri’nin hemen hepsi toplantıda.

Toplantının özet haberini gazetemiz Bizim Sakarya’da okudum.

**

Vali Sn. İrfan Balkanlıoğlu’nun, toplantı sonunda yaptığı gerçekçi tespitleri okudum, yine okudum; Sakarya adına doğrusu umutlar da büyüttüm.

Tekrar gibi olsa da; “ Keşke tüm Yönetenler O Toplantı kapanış konuşmasını, görev yaparken hep masasının üzerinde bulundursa!“ derim.

**

Sayın Vali çok doğru vurgulamış: özetle, “ Kamuda eğer bu kadar israf olmasaydı, Türkiye’den bir ülke daha olurdu. Hatta dış borcumuz hiç olmazdı!” sözleri bize her şeyi anlatmalı!

Kurumlar arasındaki koordinasyonsuzluk; aynı konuda farklı kurumların yatırım yapması israflara yol açıyor.

Her tür israftan, gereksiz harcamadan kaçınmak gerekir. Bir iş için ödenek ayrılmışsa; O ödeneğin aşılması büyük israftır.

İhaleler ve sonrası iyi takip edilmiyor!

Yüzde 80-95’i biten bir bina bir türlü bitirilmiyor! Para ve zaman israfı, vatandaşa hizmet verilememesi ortaya çıkıyor.

Kamu Liyakatı işte böyle bir şeydir; saydam, denetlenebilir, konuşulur!

SATSO, TARAKLI FENERLİ KONAĞI RESTORE ETTİ;

ŞİMDİ ÇÜRÜMEYE Mİ BIRAKTIK?

Sakarya Ticaret Sanayi Odası, özverili ve doğru büyük maddi katkı vererek, Taraklı’nın tarihi simgelerinden olan Fenerli Konak’ı restore ettirdi.

“ Çürümekten kurtardı!” diyecektim. Geçen hafta 2 yıl sonra gidip, Fenerli Konak’ın boş, kullanılmaz, eskimeye yüz tutmuş halini görünce vazgeçtim.

Tabii; SATSO’ya bu talep kimden, nereden, sonrasında ne projeler önerilerek gitmişti bilmem. Benim işin heba olan ülke servetlerini didiklemek!

Sakarya Turizmi de SATSO’nun mutlak ilgi alanıdır; amaaa!!!

**

Kamu yatırımlarının planlanmasını, zamanlamasını, yerini, gerekliliğini, ihalesini, denetimini, hayata geçmeyişini sorgulayınca hainliğim konuşulur.

Hadi şimdi; SATSO’ya, Taraklı Fenerli Konak işini sorduk? SATSO mu; Kamu mu, Taraklı Belediyesi mi? Kimler ne düşünür, ne yapar?

**

Sayın Vali Balkanlıoğlu; bitmeyen, kullanıma açılmayan yazık yatırımları hepimize mükemmel hatırlattı. Sadece Taraklı’yı yazmaya yerim yetmez;

Valilik, Taraklı’nın uluslar arası tanıtımlarında bile simgesi olan Bayraktepe yolunda tarihi bir ahşap konağı restore ettirdi.

Her gidişimde mutlaka uğrarım. Geçen hafta da kapısına kadar gittim. Öndeki toprak alan düzeltilse, iki masa koy, Taraklı manzarası ayaklar altında.

O Konak yaşasa! Bir odası Turizm Rehberliği olsa! Turizm Rehberlik mezunu, dil bilen 2 gencimiz 7 gün görev yapsa! Sakarya-Taraklı kitapları da olsa; bütçe mi batar?

Taraklı merkezinde çürümeye terk edilmiş Tarihi Han’ı 25 yıldır izlerim. Restoresi bitti bitiyor gibi. Hala boş ve metruk olacak diye korkarım?

AKYAZI DOĞALGAZA SEVİNSİN DE;

AKYAZI, TARAKLI TERMALLERİNİ MERAK EDERİM!

Sakarya’nın heba edilen yazık servetlerini durmadan hatırlatıyorum.

Deprem Köyleri yapılan Meralarımızın bugün haritadan silinmiş olması bu şehrin başına gelebilecek en kötü Dönüşüm-Gelişim yanlışıdır.

Termal Enerji kaynaklarımızın kullanımı ve proje hataları da öyle. Geleceğe, çocuklarımıza yapılacak büyük hatalardır. Konuyu şimdi açalım:

**

Akyazı Kuzuluk Termal enerji kaynakları, Kamu projeleri ve yapımı olmasına karşın, sanki özel mülkiyet haline getirildi.

Akyazı halkını uyarmaya çalıştık. Termal enerjiyi sağlıkta da, konut ısınmasında da, farklı kimi konularda da çok yaygın kullanan Ege ilçeleri vardı.

Vali Okutan zamanında İl Özel bütçesi katkılarıyla, Akyazı’da verimliliği iyi yeni termal eneri kaynaklarına da ulaşıldı.

Yeni Termal enerji Akyazı’da ısınmada bile kullanılabilir yeterlilikteydi.

Nasıl olduysa, Akyazı Termali garip bir şekilde, “ Ya sus, başına iş alma!” denir gibi, unutulmaya terk edildi.

**

Ki; İl Özel İdare parası ile alınan; Yazlık Şeker Pancarı Araştırma Merkezi İŞİ de öyle gibidir:

İl Özel’ İdare parası ile alındı. Bir SÜSLENME Projesi çıkıverdi? Sözleşme ile Süs Bitkiciliği şirketlerine verildi? Çevre köyler de süs bitkiciliği ile gelişecekti?

O Şeker Çiftliği arazi ve mekanları; kimlere, kaç yıllığına, kaça kiraya verildi? Şimdi kiralar ne? Kira bedelleri kime, nereye ödenir? ÖDENİR Mİ?

Kıymeti bilinse, Liyakatle, HAKÇA kullanılsa; Sakarya cennet vilayettir!