Bizim Sakarya Gazetesinin değerli okurları bugün sizlere vergi mükelleflerine tanınan yeni bir vergi indirimi uygulamasından bahsetmeye çalışacağız.

Ticari hayatımıza 8 Mart 2017 Tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6824 Sayılı Kanunun 4. Maddesiyle, 01.01.2018 tarihinden itibaren verilmesi gereken Yıllık Gelir ve Kurumlar Vergisi Beyannamalerinde uygulanmak üzere “Vergiye Uyumlu Mükelleflere Vergi İndirimi ” uygulaması getirilmiştir.

Uygulamanın genel olarak bir tanımını yaptıktan sonra , kapsamı hakkında bilgi vermeye çalışalım. Nedir bu Uyumlu Mükelleflere Vergi İndirimi?

Bu indirim uygulamasından ticari, zirai veya mesleki faaliyetleri dolayısıyla Gelir Vergisi mükellefi olanlar ile Kurumlar Vergisi mükellefleri yararlanabileceklerdir. Fakat finans ve bankacılık sektöründe faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans şirketleri ile emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları uygulamanın kapsamı dışında bırakılmıştır. Ayrıca beyannamenin ait olduğu yıl ile önceki 4 takvim yılında V.U.K.’un 359. Maddesinde sayılan fiilleri (kaçakçılık) işleyen mükellefler söz konusu uygulamadan yararlanamayacaklardır.

Uygulamanın kapsamına giren mükelleflerin yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin % 5’i ödenmesi gereken gelir veya kurumlar vergisinden indirilir. Bu durumda her halükarda uygulanan indirim tutarı 1 Milyon TL’den fazla olamayacaktır. Aynı zamanda bu tutar her yıl belirlenen yeniden değerleme oranında güncellenerek artış gösterecektir. Konuyu bir örnekle daha net bir şekilde açıklamaya çalışalım.

Demirci A.Ş.’nin 2017 Yılı Hesap Dönemi Kurumlar Vergisi Matrahının 380.000,00 TL olduğunu varsayalım.

Hesaplanan Kurumlar Vergisi : 380.000,00 x % 20 : 76.000,00 TL

Hesaplanan İndirim Tutarı : 76.000,00 x % 5 : 3.800,00 TL

İndirim Sonrası Ödenecek Vergi : 76.000 – 3.800 : 72.200,00 TL

Peki İndirim tutarının ödenmesi gereken vergiden fazla olması durumunda ne yapılır ?

Bu durumda ödenmesi gereken vergiden fazla kalan tutar, yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannamesini verilmesi gereken tarihi izleyen bir tam yıl içinde vergi mükelleflerinin beyanı üzerine tahakkuk eden diğer vergilerden mahsup edilebilir. Eger ki ; bu süre içinde mahsup edilmeyen tutar kalırsa, red ve iade edilmeyecektir.

Uygulamanın kapsamı hakkındaki detaylı bilgilerden sonra indirim şartlarından bahsederek makalemizi sonlandıralım.

Vergi İndirim Uygulamasının Şartları;

İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yıla ait vergi beyannamelerinin kanuni süresinde verilmiş olması ve beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin kanuni süresinde ödenmiş olması gerekmektedir. Kanuni süresinde verilen bir beyannameye ilişkin olarak kanuni süresinden sonra düzeltme amacıyla veya pişmanlıkla verilen beyannameler, bu şartın ihlali sayılmayacaktır.

İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son 2 yıl içerisinde haklarında beyana tabi vergi türleri itibarıyla ikmalen, re'sen veya idarece yapılmış bir tarhiyat bulunmaması gerekmektedir. Yapılan tarhiyatların kesinleşmiş yargı kararlarıyla veya Vergi Usul Kanunu'nun uzlaşma ya da düzeltme hükümlerine göre tamamen ortadan kaldırılmış olması durumunda bu şart ihlal edilmiş sayılmayacaktır.

İndirimin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarih itibarıyla vergi aslı (vergi cezaları dâhil) 1.000 Türk lirasının üzerinde vadesi geçmiş borcunun bulunmaması gerekmektedir.

Sonuç olarak ; vergisine sadık mükelleflerin her zaman avantajlı olacağı açıktır. Verginin zamanında ödenmesi mükellefe indirim şansı tanırken diğer yandan da gecikme zammı ve faiz gibi ekstra maliyetlerden kaçınma fırsatı vermektedir.

Saygılarımla,