Sayıştay, üniversitelerle ilgili denetim raporunda, görevde yükselmeye tabi kadrolara atama işlemlerinde, kariyer ve liyakat ilkelerine aykırı davranıldığını ortaya koymuş!

Peki, ne bekliyordunuz?

Rektörleriniz kariyer ve liyakat ilkelerine uygun atanıyor da, atanan o rektörler mi kendi bünyelerinde kariyer ve liyakat ilkelerini çiğniyor? Hayır…

İlk düğmeyi yanlış ilikleyince sonrası düzelmiyor ve haliyle balık baştan kokuyor.

Bütün kamusal alanın en temel sorunudur, liyakatsiz atamalar…

Koçi Bey’in ta 17. Yüzyılda belirttiği ve uyardığı gibi “devlet yönetimine atamalar yapılırken üzerinde titizlikle durulması gereken konu liyakattir.

Liyakatli devlet görevlisi görevini tam manasıyla ifa eder ve üzerine düşen tüm sorumlulukları layıkıyla yerine getirirken; liyakatten uzak olan görevli ise işlerini savsaklar, üstesinden gelemediği işleri gizlemeye, her şeyin güllük gülistanlık olduğunu göstermeye çalışır.

Liyakatli kişi görevini layıkıyla yaptığı için her zaman dürüst olur ve hiçbir kimsenin önünde eğilip bükülmez. Liyakatten uzak olan kimse ise üstesinden gelemediği işleri başkalarına yaptırmak zorunda kalır. Bunun için de sürekli birilerinin önünde eğilmek zorundadır.”

Sırası gelmişken, bizim 657 sayılı Kanun'un üç temel ilkesinden birisi de liyakattir.

Lakin siyasetin, hamasetin, kayırmacılığın zirvesinde olduğumuz için neredeyse hiçbir atama ve görevlendirme liyakat ilkesine göre yapılmıyor günümüzde…

Üniversite özeline dönersek, artık seçim meçim yapılmıyor malumunuz, YÖK bütün başvuruları alıyor, kendince eliyor, elek üstü kalanlardan bir tanesi Cumhurbaşkanlığı tarafından atanıyor.

İşin ilginç ve acı tarafı tamamen bağımsız ve özerk olması gereken üniversitelerin bile iktidar erkinin çiftliğine döndürülmüş olması…

Oysa gelişmiş ülkelerde üniversiteler siyasal erkin, piyasanın, bürokrasinin denetimi ile yönetilmiyor. Tamamen bağımsız ve özerk durumdalar. Haliyle bu durum direk olarak ilgili ülkenin demokratik sistemine ve bu sistemin yürütülmesine etki ediyor.

Ortaya çıkan, bana üniversiteni söyle, senin nasıl bir ülke olduğunu söyleyeyim durumudur…

Gelelim Sakarya Üniversitesi’ne…

Hani derler ya bir dokundum bin ah işittim, aynen öyle…

Sıkıntıların çoğu mutat, yani ilk düğmenin yanlış iliklendiği bütün kurumlarda yaşanan sıkıntılar ama Fetö ile mücadele bağlamında kulağıma gelenler çok baş ağrıtacak cinsten ki bunları iktidar yetkilileri öğrendiklerinde nasıl bir tavır takınacaklar merak ediyorum.

Bunun bir giriş olarak burada keselim, ayrıntıları bundan sonraki yazılarımıza bırakalım.

TÜRKİYE LİDER ÜLKE OLACAK!

Oldukça donanımlı bir bilgisayara, milletlerin ve devletlerin bütün verileri yüklendikten sonra sorulmuş; Ey bilgisayar, söyle bakalım 15 yıl sonra dünyanın hakimi kim olacak?

Cevap bir süre sonra ekrana düşmüş: TÜRKLER!

Kısa süreli yaşanan şaşkınlığın ardından yüklenen veriler tekrar gözden geçirilmiş, yeni bir takım özellikler de eklenilip tekrar sorulmuş.

Cevap yine aynı; TÜRKLER!

Olmadı bir daha, bir daha derken cevap hep aynı; TÜRKLER! Araştırmayı yapan grup kafayı yedi yiyecek…

İçlerinden biri dayanamamış sormuş; Neden TÜRKLER?

El cevap; “Dünya yaşanılır olmaktan çıkacağı için gelişmiş bütün ülkeler sorduğunuz tarihte uzaya taşınacaklar, dolayısıyla dünya Türklere kalacak!”
Mevcut zihniyetle, Türkiye olarak ileri gidebilmek için tek şansımız kaldı. Ya bütün sair milletlerin uzaya çıkıp dünyayı bize bırakmaları ya da diğer bütün ülkelerin geri giderek buyrun biraz da siz ileri gidin diye bize izin vermeleri…

KATILI-YORUM

Lozan’a gittiğimiz vakit Kurtuluş Savaşı’nı yapan ordunun girdiği bölgelerin hiçbir tartışması yapılmadı. Tabii Türkiye’ye bazı Yunanistan gibi ülkelere yapıldığı üzere cömertçe davranılmaz. Ne var ki Lozan’da Yunanistan hiçbir kazanç elde edemedi. Maalesef bazı üniversite hocalarının bile kaynak gösterdiği amatör tarihçilerin işkembe-i kübradan attıkları gibi “Oniki Adalar’ın teslimi, 2.5 milyon kilometrekare vatan toprağının 780 bin kilometrekareye düşüşü” gibi efsanelerin bu antlaşmayla ilgisi yoktur.

İLBER ORTAYLI


 

FESLİ-YORUM

Bizimkiler olsa 2 bakıcı, 4 koruma 10 eskort ile köpek gezdirmeye çıkar da köpek kakasını yaptıktan sonra ben toplayacağım kavgasına tutuşurlar.