Büyükşehir Belediyesi UKOME kararıyla şehir içi ulaşımda taksi dolmuş ücreti 2,25, minibüsler ise 2 lira oldu.  Zamlı indi-bindi tarife 1 Mayıs itibariyle yürürlüğe girerken, gelen zam vatandaşın bütçesini zorladı.

Diğer yandan da zamla birlikte iki ayrı esnaf grubu arasında da soğuk rüzgarların esmeye başladı.

Minibüsçü esnafı zam kararına uyup, dolmuş taksi esnafının yeni tarifeye uymaması ortalığı karıştırdı.

Keşke zam hiç gelmeseydi. Zaten sorun da burada başladı ..

Minibüsçü esnafı 40 günü aşkın bir süre haksız rekabete maruz kaldı. Toplantılar yapıldı, konuştular vs.vs. Sonuç olarak dolmuşçu esnafı yeni tarifeye uymayınca minibüsçü esnafı resti çekerek 1 liraya yolcu taşımaya başladı.  Bundan herkes memnun.

Minibüs şoförü bir babanın evladı olarak söylüyorum bunları. Kimse kimsenin ekmeğiyle oynatmaz. Bir tarafta dolmuşçu esnafının temsilcisi Sakarya Şoförler ve Otomobilciler Esnafı Odası, diğer tarafta Minibüsçüler Esnaf Odası..

***

Durak düzenlemeleri konusunda sorun yaşatan, Gar Meydanı karşısında durak olmamasına rağmen indi bindiye devam eden dolmuşçu esnafıydı. 8+1 ruhsat düzenlemesinde sorunlar yaşandı. Ruhsat olmadan yıllarca böyle taşındı insanlar..Ruhsat çıktı, kimse ruhsat almaya yanaşmadı.

Esnaf odası bu işten büyük oranda karlı çıktı. Son olarak yeni tarife çıktı bunda da sorun yaratan dolmuşçular oldu.

Tüm bunlar yaşanırken dolmuşçu esnafını bu duruma getiren Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Feridun Canbaz, süreci iyi yönetmedi. Esnafla-kurumlar arasında görünen o ki köprü olamadı. Esnafın sorunların karşı sessiz kalmayı tercih eden bir yapısı var.  Şöyle ki esnaf bu kadar sorun yaşarken öğrendiğim kadarıyla Başkan Zeki Toçoğlu ile hiçbir görüşme yapılmamış.

8+1 ruhsat konusu ve zam konusunda sadece seyreden bir isim var ortada… Mağdur olan esnafta çözüm gelecek diye Canbaz’ın hamlelerini umutla bekliyor. 

***

Canbaz yeni girdiği oda başkanlığı serüvenini böyle giderse sonlandırmak zorunda kalacak.

Bu sonu kendisi hazırladığı gibi, son sözü şimdi o hakkını arayamadığı, telefonlarına bile bakmaktan çekindiği esnaf söyleyecek. Dolmuşu esnafı ekmeğinin peşinde, binlerce kişinin ekmek yediği bir kapı..

Diyelim ki zam istemediler; bu talepleri neden gür bir şekilde dile getirilmedi? Diyelim ki durakları ellerinden alınırken haksızlık yapıldı; neden demokratik bir platformda hak aranmadı?

8+1 uygulamasına geçiş sürecinde neler oldu? Bu işin maliyeti ne kadar tuttu? Bazı dolmuşçu esnafının durağı bile yok. Bu sorunları dile getirildi mi?

Bence şehir yönetenlere yaza çizene değil de şehrin dinamikleriyle istişarede, derdini anlatmakta, hakkını aramakta neden sorun yaşandığını bir düşünün.. Bu şehir hepimizin. Keşke ulaşıma zam gelme se de şu tarife eski haline çekilse..Burada yüzlerce esnafın yaşadığı derdin neden kaynaklandığı sorgulanması gerekiyor.

***

Dönün bakın minibüsçü esnafına bir de..Minibüs esnafının hiç sorun yaptığını duydunuz mu?

Son 7-8 yıldır, şehrin dinamikleriyle birlikte uyum içinde ekmeğinin peşinde olan bir esnaf grubu var.

Minibüsçülerle ilgili söyleyebileceğim tek olumsuz şey Gar Meydanı karşısında araçları park ederek o trafiği alt üst etmelidir. Bunun haricinde minibüs esnafı şehrine sahip çıkan bir görüntü sergiliyor.

Bu görüntünün sergilenmesinde tabi ki en büyük etken Oda Başkanı Ali Bektaş’tır.

Kim nasıl yorum yaparsa yapsın, kim ne söyler se söylesin temsil ettiği esnaf ve sanatkarların hakkını koruyor mu, koruyor. Sorun yaşanmasına müsaade ediyor mu, etmiyor..

Sorun varsa çözüyor mu, çözüyor.Şehir içi ulaşımda iki ana noktada yaşanan temsil kabiliyeti burada kendini gösteriyor. Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok.

***

Dolmuşçu esnafı da bu şehrin esnafıdır. Onlar hakkıyla sabahtan akşama kadar direksiyon sallayarak, bir dünya stres yaşayarak para kazanma peşinde olan insanlar.

Devlete gram yükleri yok. Kendi nam ve hesaplarına çalışarak vergi ve primlerini ödüyorlar. Her gün aldıkları akaryakıtla onlarca lira vergi ödüyorlar.

Araç maliyetleri ortada, masrafları ortada..

Esnafımız bu zammı yapanlara kızmasın. Kendi sesini neden duyuramıyor onu bir sorgulasın.

Böylesinde ciddi bir esnaf topluluğunun şehir yönetimleriyle işbirliği içinde olmasından başka bir yol yoktur. Şehirle birlikte hareket edilmezse bu şehirde tabi ki sorun yaşarsın..

Dolmuşçu esnafı şu sözü hiç unutmasın… ‘Sen bir şeyler yapmazsan, gelir senin adına birileri kendine göre bir şeyler yapar’