Siyasetin önceliği ile Çağdaş Şehirciliğin önceliği uyuşamaz.

Çağdaş Şehircilik kısa, orta ve uzun vadeli projelerle planlanır. Siyaset ise, 6 ay veya 2 yıl sonraki seçimlere göre radikal şehir planlamaları önceler.

**

Büyükşehir’in, “ Şehir paylaşmaktır “ sloganıyla başlatacağı ulaşım projesini da göreceğiz. Ama, sonuç alınamayacağını şimdiden tahin ederim.

Çünkü; şehrin insanları alışkanlıklarını değiştirmez. Oysa bu ilk şarttır. Günlük yaşamda kararları Onlar uygulamadıkça kaos sürer. Giderek de çıkmaz büyür.

Bir iki ay önce, hani bulvar ve ana caddelerde iki sıralı parklara radikal önlem alınacaktı? Kameralarla, ekrandan da izlenip çözüm bulunacaktı? N’oldu?

**

Galiba doğru çözümü Ankara Büyükşehir buldu? Kendine bağlı otoparklarda günlük park ücretini 1 TL yapmış. Keşke, hatalı park da baba para cezalı olsa!

Sakarya Büyükşehir, her 200 metrede bir duble yol, dev kavşaklar yapsa da; park sorunu ve halk alışkanlığı çözülmedikçe, ulaşım her gün daha kötüleşir.

**

Adapazarı ve Serdivan’da 1 ay biz de şunu denesek mi?

Ana arterlerde 20 dakika park 1 TL; 30 dakika 3 TL; 60 dk. 10 TL…. Diğer açık ve kapalı otoparklar; 30 dk. 1 TL; 60 dk. 3 TL; 3 Saat 10 TL olabilse?

1 saat kalacaklar, bence, merkeze paşa paşa en az 600-700 mt. yürür. İkili park olmaz, çarşıda işini 20 dk. yapar 1 TL öder; 10 tl. asla ödemez.

PARTİ DEĞİL, ÜLKE YÖNETEN;

BANA İSTİŞARE FIRSATI VERSE ?

AK Parti Genel Başkanı Sayın Tayyip Erdoğan, Sakarya’ya Partisinin İl Kongresi’ne gelirse; Pamukova Belediye Başkanı Keser de 28 otobüs ve onlarca partili taşır, şaşırmam : -) Öbür taşıyanlar ilk haber olamadı : -)

Genel Başkan, partililere ülke ve Sakarya ile ilgili duygu ve düşüncelerini anlatıp gitti. Ama, geride Sakaryalıların AK Parti’den beklentileri kaldı.

**

Cumhurbaşkanımız ile en küçük bir kaygı (?) duymadan, 15 dk. İstişare yapma fırsatı bulsaydım, Sakarya için önceliklerim bakın neler olurdu?

“ Sizin de söylediğiniz gibi, Sakarya’da Metro, Tramvay, Banliyö araçları yapan Fabrikayı AKP kurdu . ROTEM, Türkiye’de bir çok büyükşehire Raylı Sistem aracı yapıyor.

Tüm Büyükşehirlerin Raylı Sistemi var, ya da yapılıyor, projesi hazır gibi. Adapazarı Coğrafyası, büyükşehirleri içinde Raylı Sisteme en uygun coğrafya.

Ulaşımı da çıkamaza girmek üzere. Raylı Sistemimiz bir talimatınızı bekler.

Sn. Cumhurbaşkanı; ulaşım çözümünün sadece Okul ve İş Servisleri, minibüs, taksi, dolmuş ve özel halk servisleri ile çözülemeyeceğini bizzat gördünüz. Bu şans İstanbul’un altını da, üstünü de Raylı Sisteme kavuşturdu!

Ulaşımına çözüm bulamadığımız Sakarya’da da Raylı Sistem talimatınız şart!

**

Hele 127 Yıllık Tarih’in Adapazarı Garı-Haydarpaşa EKSPRESİ : -)Bu şehir halkının en büyük ihtiyacı. Emrinizle de 3 ayda çözülür. Burada çözülemez.

ŞEHİR HASTANESİ; 2. YHT, KARASU TRENİ; 2. ÜNİVERSİTE ?

Turizmi unutmadım. Uzun vadeli radikal planlarla yapılacak çok eksiğimiz var? Yazmakla bitmiyor; Cumhurbaşkanı istişaresinde nasıl özetlenir?

Eşsiz coğrafyası, bir yerde Sakarya’yı büyük bir şansızlığa da mahkum etmiş.

Avrupa’dan Asya’ya, hatta Afrika’ya geçen tüm karayolları bizim bereketli tarım arazilerimizi yok ederek geçmeye mecbur sanki : -(

Oysa; Sakaryalılar için 2. TEM ve 2.YHT ( hatta 1.YHT’de ), Karadeniz Otoyolu aman aman bir işe yarar mı? Gıda servetimizi yok edip, zırt diye geçip giderler.

*

Ama; bazı Kamu Yatırımları ve Şehirleşme; doğru zamanda ve doğru yerde, doğru şirketlerle yapılırsa; Sakarya’nın geleceği açıktır.

tarım ovası; yol-elektrik-su-BALLI MÜŞTERİ var; Yatırımcı İş Dünyası tam da orda AVM de, CADDE de yapar. Güzelim şehir de geleceği kaybeder.

*

Yöneten, Yöneten olacak; Doğru İŞ’i, doğru yerde planlayacak!

AK Parti Sakarya, bunca yıl bir Bakan çıkaramadığı için hiç kendisini sorgular mı? Doğru-Nitelikli ( EHİL ) Yöneten; doğru işi, doğru yerde, zamanında yapar.

1000 Yataklı Şehir Hastanesi Adapazarı’nın 10 metre kuzeyinde bile olmaz. TIP Fakültesi olur; hazır, yap işte! İkinci Üniversite bile olur!

Şehir Hastanesi; D.100 Karayolu ve TEM, tüm ilçelerimize, tüm çevre illere aynı uzaklıkta. 1000 Yatak halk için yapılacaksa, yeri de o İl Merkezi’dir.

Üstelik Karaman ve Korucuk’ta 2 şahane hastane var. Yeter ki ihtiyacını ver !