Trafik kazaları sokakta veya bizimle yaşan dostlarımız için başlarına gelebilecek en büyük felaketlerden biridir. Peki bir hayvan trafik kazası geçirdiğinde neler yapmalıyız?

**

Trafik kazası geçiren bir hayvanla karşılaştığımızda öncelikle soğuk kanlılığımızı korumalıyız çünkü panik halinde yaptığımız davranışlar faydadan ziyade zarar verebilir. Öncelikli düşüncemiz, “Hiçbir şey yapamıyorsam zarar vermemeliyim” olmalıdır.

**

Soğuk kanlılığımızı koruyarak kaza geçiren hayvanın solunumunu kontrol etmeli, solunum güçlüğü çekiyorsa, hayvanın ağzını açıp dilin içeri kaçıp kaçmadığını kontrol etmeliyiz. Dil içeri kaçtıysa dili mutlaka geri çıkarmalı hayvanın nefes almasına yardımcı olmalıyız. Mümkünse rahat nefes alabileceği bir pozisyona getirilmeli, tasması varsa gevşetilmelidir.

**

Eğer hayvan solunum güçlüğü çekmiyor ve size saldırgan davranışlar gösteriyorsa ağzını bir bezle bağlayabiliriz. Çünkü acı içerisindeki hayvan kendini kontrol edemeyebilir, saldırı değil tamamen kendini koruma iç güdülü hareketler sergileyebilir.

**

Daha sonra kanayan yarası var mı diye kontrol etmeli, kanayan yarası varsa tampon ve turnike uygulamalıyız. Yalnız şunu unutmamak gerekir ki turnikenin sürekli kalması kangrene neden olacağı için 10 dakikada bir turnike gevşetilmeli, bir süre bekledikten sonra tekrar sıkılmalıdır. Hayvana kesinlikle yiyecek ve içecek verilmemeli, vücut ısısı normalin altındaysa bir battaniye ile sarmalı hareketlerini kısıtlanmalıyız.

**

Bazen gözle görülür kanamalar olduğu gibi bazen iç kanamalar olur. Her hâlükârda da kanamalar yoğun olduğunda öldürücü risk taşırlar. Kaza sonrası hayvanların büyük bir çoğunluğu şoka girerler. Bundan dolayı her şey o hayvan için hayati risk haline gelir. Böyle bir durumda acil bir şekilde kaza geçiren hayvanı veteriner hekime götürmeli mümkünse götüreceğimiz veteriner hekime önceden telefonla bilgi vererek ortamın hayvan için hazırlanmasını sağlamalıyız.

**

Böyle durumlarda eğer hayvan sahipliyse özel klinikler, değilse belediyelerin bakım evleri ilgilenir fakat sokak hayvanlarında ekstra bir durum daha vardır. İstemeden çarptığımız hayvan bir sokak hayvanıysa özel bir kliniğe gitseniz dahi masrafları zorunlu trafik sigortası tarafından karşılanır.

**

İnsanı insan yapan en önemli unsurlardan biri vicdanıdır. Her şey biz insanlar için bu denli kolaylaştırılmışken kaza geçiren hayvanları görmezden gelip, vicdanımızı susturmayalım.