Enteresan bir şehirde yaşıyorum. Adı Adapazarı…

Bu şehir o kadar enteresan ki, dünyanın bir yerinde film-dizi senaryosu olarak kurgulanan olayları bire bir yaşamanız mümkün! Örnek ise çok büyük çaplı elektrik kesintileri. Enerji olmadığı için yaşamın felç olması, elektrikler kesildiği için trafiğin kilitlenmesi gibi… Revolution dizi setinde yaşamak gibi… NBC yapımı Amerikan dizisi Revolution, dünya üzerinde enerji kaynaklarının tükenmesinin ardından neler yaşanabileceğini sorguluyor. Bir anda elektriksiz kalırsak neler yaşayabileceğimizi irdeliyor. Düşünün, elektrik kaynakları tükendi; klima olmadığı için soğuk yok, kombi olmadığı için ısınma yok, telefon olmadığı için iletişim yok, akü olmadığı için otomobil yok, trafik ışıkları olmadığı için trafikte düzen yok… kaos… Sen şimdi bunu dizi senaryosu sanıyorsun di mi? Evet, bu bir dizi senaryosu ama Colorado’da elinde Coca-Cola ile dev ekran plazma televizyonunda dizinin keyfini çıkartan için senaryo. Ben ise bu senaryoyu geçen pazartesi günü bire bir yaşadım.

***

Yeni Cami kavşağında… Trafik keşmekeş… Sabah saatleri, insanlar iş yerlerine yetişmeye çalışıyorlar. Otomobiller birbirlerine çapmamak için büyük çaba sarf ediyor. Bir anda bu kaosu görünce şaşırdım! İlginç olanı ise trafik ışıkları çalışmıyordu. Ne yaya için ne de motorlu taşınlar için… Ne kırmızı, ne yeşil, ne de sarı… Hiçbiri yok… Sadece siyah, sadece belirsizlik… Trafik ışıkları araçlara ve yayalara bir şey tarif etmedikleri için şehrin tam orta yerinde gündüz vakti keşmekeş bir vaziyet yaşanıyor. Üstelik bu kaosu kontrol edecek bir trafik ekibi de ortalıklarda görünmüyor! Filmlerde görürüz bazen, kavşağın orta yerinde biraz yükseltili bir yerde bir trafik polisi durur trafik akışını yönlendirir. Sanırım böyle durumlar için kullanılır! Lakin bizde o model bir polis görmek pek mümkün değil. Bizim trafik polisleri en fazla ellerinde telsizle sinek kovalar gibi sağ sola kollarını hızlı hızlı savururlar. Hoş, trafik polisi işaretleri yerli yerinde kullansa o işaretleri bilen sürücü modeli bizden pek çıkmaz!

Bir şehirde elektrik kesintileri elbetti ki, olabilir. Olacaktır. Lakin elektrik kesintisi var diye trafik ışıklarının kaynağının kesilmesi pek kabul edilebilir bir durum değil. Bu hususu önleyecek teknoloji çoktan üretildi. Bizim şehrimizin hala bu teknoloji ile tanışmamış olması üzücü!

***

Peki, uzun süreli bir elektrik kesintisi yaşarsak neler olur? Büyük çaplı kesintilerde tüm ulaşımın aksaması sorunun ortaya çıkması beklenir. Trafik ışıkları çalışmazsa trafik kilitlenir. Öğrenciler okula gidemez, çalışanlar işlerine ulaşamaz hayatın normal akışı sekteye uğrar ve bu durum maddi zararlara neden olur. Öte yandan akaryakıt istasyonlarında enerji olmayacağından dolayı akaryakıt alınamayacaktır. Motorlar stop eder.

***

Revolution dizisinin bize sordurduğu o soruya dönecek olursak; peki elektrikler tamamen giderse? Bu konu hakkında EPDK üyesi Fazıl Şenel, kişisel sayfasında ‘Ulusal Çapta Elektrik Kesintisinde Neler Olabilir?’ sorusuyla cevap vermiş. İşte madde madde cevapları; 1. Elektrik kesintisinde akla gelen ilk senaryolardan birisi doğalgaz kesintisidir, 2. Kesinti nedeniyle tüm ulaşımın aksaması sorunu ortaya çıkabilir, 3. Su kesintileri meydana gelebilir, 4. Su baskınları meydana gelebilir, 5. Baz istasyonları kesintiden etkilenenler arasında olacaktır, 6. Teknolojik aletlerde bozulmalar meydana gelebilir, 7. Trafik kazaları meydana gelebilir, 8. Asansörlere dikkat edilmelidir, 9. Telefonların şarjlarının bitmemesi için önlemler alınmalıdır.

***

Şimdilik bu kadar büyük çaplı bir kıyamet senaryosuna gerek yok belki. Günlük elektrik kesintilerinde trafik ışıklarının enerjisini korumakla başlayabiliriz.