Ne yapalım ki elimizden bir şey gelmiyor, bugünkü yazımızı da Tank Palet süsleyip püsleyecek…
Çünkü bütün gazeteler Tank Palet ile dolup taşıyor…
Neden?..

***

“ Tank Palet özelleştirilmesi konusu aklıma önceki yıllarda Donatım Fabrikası ile Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmesi süreçlerini getirdi.

Cevdet Güngör dünkü yazısına bu tümceyle girdi…
Donatım ve Şeker Fabrikası özelleştirme süreçlerine ilişkin çarpıcı hatırlatmalarda bulundu…
İnsan okuyunca düşünüyor…
Bir tuhaf oluyor…
Ve  berbat bir sonuca ulaşıyor:
- Tank Palet özelleştirmesinde eski numara yineleniyor!
Nasıl?
Özelleştirme tezgahta hazırlanıyor ya, göz dikilen fabrikaya hayat öpücüğü kondurmak için şeşi beş gösterme çabalarına girişiliyor, yandaşlar devreye sokularak işyerini itibarsızlaştırma yönünde atak başlatılıyor, gelecek endişesi yaşayan işçiler sindiriliyor,  yandaş medyaya iktidar cenahından hiçbir doğruluğu ve geçerliliği olmayan süslü püslü açıklamalarla servis yapılıyor, kafa karışıklığı ortamı yaratılıyor…
Ve iş bitiriliyor!...

***

Ne demeli?...
O zaman yine Güngör’ün dünkü yazısına başvuralım; özelleştirme tezgahı yazıda şöyle vurgulanıyordu:
Sakarya ekonomisinin temel taşını oluşturan Donatım Fabrikası özelleştirme süreci fabrikanın adının TZDK (Türkiye Zirai Donatım AŞ) olarak değiştirilmesiyle başladı.”

Diyeceksiniz ki bunda ne var?..
Askeri bir birlik statüsünde olan Tank Palet’in yakın bir tarihte değişikliğe gidilerek Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı bir fabrika statüsüne alınması benzerlik oluşturmuyor mu?..

Güngör’ün yazısından devam edelim:

“Eski adıyla Donatım Fabrikası yeni adıyla TZDK A.Ş gün geldi ürettiği traktörler fabrika bahçesinde beklemeye başladı. Fabrikanın ülke genelindeki satış ofisleri (TZDK Satış Bölge Müdürlükleri) satış yapmamaya başladılar. Öyle ki ayda 1 adet traktör dahi satmadılar. Böylece fabrika ürettiğini satamayan zararlı bir konuma düşürüldü. Daha sonra küçülmeye giden fabrika Dörtyol’da ki Başak Traktör alanına taşındı ve bir süre sonra özel bir şirkete satıldı.”

Ne dersiniz?..
Özelleşmesi gündeme geldiğinden bu yana, trollerin Tank Palet çalışanları üzerinde  koparttığı şamataya tıpa tıp aynı değil mi?...
- Yan gelip yatıyorlar!..
- Zaten popo büyütüyorlardı!..
- Ekmek devletten su Sapanca gölünden!..

Milli Prodüktivite Merkezi tarafından son 10 yılda 3 kez Türkiye’nin en verimli işyeri seçilen ve dünyanın en büyük 5’nci palet fabrikası konumuna yükselten çalışanlara bu isnadın yüklenmesi ne demek?..
Allah aşkına aklını yitirmiş, vicdanını tüketmiş bu ağızlara kayık yanaştırılır mı?..
Kıyamet alameti gibi bur durumla karşı karşıyayız…

***

Cevdet Güngör’ün yazısında çalışanlara yönelik bir de hatırlatma var ki kulağa küpelik:

Donatım Fabrikası özelleşirken çalışanların mağdur edilmeyeceği, özlük haklarının korunacağı söylendi. Özelleştirmenin ardından çalışanlar emekliliğe zorlandı, emekli olanların yerine işçi alınmadı. Ve Sakarya ekonomisinin temel taşı tarih oldu.”

Tank Palet konusunun anlamı ve çapını üç boyutuyla ortaya koyan Cevdet Güngör’e teşekkür borçluyuz…
Planlama ve yöntem öylesine somutlaştı ki görmemek için kör olmak ya da gözleri kapamak gerekir…