Tank-Palet fabrikasının özelleştirilmesi ile ilgili dört partinin il temsilcileri bir araya gelerek CHP İl Başkanlığı Binasında basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamaya CHP  İl Başkanı Erdoğan Isır ev sahipliği yaparken, İyi Parti’den İl Başkanı Selçuk Kılıçaslan, Saadet Partisi’nden Teşkilatlardan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Osman Ünlü , Demokrat Parti’den İl Başkanı İsmail Ergül katıldı.

Erdoğan Isır açılış konuşmasında ‘’Milliyetçi Hareket Partisi’nin İl Başkanı’nı da davet etmiştik. MHP İl Başkanımız şehir dışında olduğunu söyledi. MHP genel merkezinin Tank-Palet ile ilgili bir rapor hazırladığını ve bu rapordan sonra açıklama yapacaklarını söyledi.’’ Dedi.

Isır, bunun siyasi bir olay olmasını istemediklerini ve bütün STK’ları göreve davet ettiklerini dile getirdi.

İsmail Ergül

İsmail Ergül şu açıklamalarda bulundu:

Bugün burada stratejik önemi olan türk silahlı kuvvetlerimizin sahip olduğu tamamen milli üretim yapan askeri malzeme üreten tank palet fabrikasının özelleştirilmesi ile ilgili toplanmış bulunuyoruz. 1. Ana Bakım fabrikası 1974 yılında Sakaryalı vatandaşlarımızın dişinden tırnağından artırarak topladıkları yardımlarla kurulmuş olup Türk Silahlı Kuvvetleri’mize armağan edilmiştir sahibi milletimizdir. Cumhuriyetimizin kuruluşundan bu yana yapılmış olan fabrikalarımız bir bir satılmış olarak yok edilmektedir. Bunun bir örneği, daha önce Türkiye Zirai Donatım Fabrikası’nın özelleştirilerek yok edildiğini hep birlikte gördük. Şeker Fabrikası aynı akıbete uğradı; yok edilmeye çalışılıyor. Bunlarla birlikte İlimizin en önemli fabrikalarından olan bin işçimizin çalıştığı göz bebeğimiz olan Tank-Palet fabrikası Sayın Cumhur Başkanımız Recep Tayip Erdoğan 20 Aralık 2018 tarih ve 30631 sayılı resmi gazete yayımlanan 481 sayı ile özelleştirme kapsamına altına alınmış bulunmaktadır. Alınan bu karar ile Sakarya’mızın onuru kırılmıştır. Defalarca daha önce iktidarlar zamanında hiçbir tesis yapılmadığını açıklayan bir iktidara ben buradan sesleniyorum. Önce ki iktidarlar zamanında yapılan barajlar, Türk Telekom’u, otoyolları, Şeker Fabrikaları ve bunun gibi burada sayamadığım bir çok fabrika satarak yok ettikleri tesisleri çıkardığımızda ülkemizin halini derin derin düşünmelerini istiyorum. Tank Palet fabrikasının özelleştirilmesine biz Demokrat Parti olarak ülkemizin menfaatleri ve işçilerimizin hakları korunması açısından bu kararın tekrar gözden geçirilerek özelleştirilmesinin iptal edilmesi gerektiğini ve iptal edileceğine inanıyoruz. Sakarya da ki sendikalarımız ve sivil toplum örgütlerimiz, siyasi partilerimiz ve basınımız bu davanın Sakarya’mızın onuru olduğundan hep birlikte destek vererek özelleştirmenin iptal edilinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz. Tamamen milli ve yerli olan 1. Ana Bakım fabrikamızın işletmesinin devrine ülkemizin geleceği adına hayır diyoruz. Bu fabrikanın çok uluslu sermaye ve ya sermaye kuruluşuna verilmesi ulusal savunma ve ülke ekonomisine saldırıdır. Fabrikamızın ürettiği tanklarla El Bab ve Afrin başta ölmek üzere ülkemizin gurur kaynağı olmuştur. Türkiye’nin jeostratejik konumunun da içinde bulunduğu savaş atmosferinde böyle bir satışın ne milli savunma açısından ne de ekonomik açıdan hiçbir mantığı yoktur. Bu tür harp sanayi fabrikalarını özelleştirirken daha dikkatli olunması gerekmektedir. Bizler bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da işçinin emekçinin yanında olmaya devam edeceğiz. İnanıyorum ki vatandaşlarımız 31 Mart yerel seçimlerinde sandıkta gereken dersi verecektir. Bu toplantıyı organize eden Cumhuriyet Halk Partisi Sakarya İl ve İlçe Örgütlerine, İl Başkanımız Erdoğan Isır’a ayrıca teşekkür ediyorum.’’ Dedi

Osman Ünlü

Osman Ünlü açıklamasında, hem Sakarya özelinde hem Türkiye genelinde baktığımız zaman özelleştirilen hiçbir kurumun maksadına uygun bir şekilde çalışmadığını ve kısa bir süre sonra çalışanların ve bu kuruma bağlı yan sanayi kuruluşlarının ciddi sıkıntılar çektiğini belirtti. Şeker fabrikaları özelleştirmelerine hatırlatma da bulunun Ünlü, ‘bu sene çiftimizin ve ülkemizin şeker pancarı konusunda yaşadığı sıkıntıları hep birlikte görüyoruz ki böyle giderse bu fabrikalar da kapanacak’ Dedi. Tank-Palet fabrikasının diğer fabrikalara benzemeyeceğini, hem savunma sanayi açısından hem de ileri teknoloji barındırması açısından önemini vurgulayan Ünlü özelleştirilmesinin çok yanlış bir uygulama olacağını belirtti. Ünlü, ‘Çok az bir yatırımla Tank Palet fabrikası Altay tankını kendi bünyesinde, kendi teknik elemanları ve kendi işçi kadrosu ile üretebilecek durumda. Bunu  hem fabrikanın personelleri hem fabrikanın yöneticileri hem de savunma sanayisinin yetkilileri söylüyor. O halde neden özelleştirme, o halde neden uluslararası bir şirkete bunun devri söz konusu? Bunların hepsinin arkasında soru işaretleri var. Bu soru işaretlerinin cevaplarını bulmak zorundayız.’ Dedi. Konuşmasının devamında Ünlü, ‘Deniliyor ki Katar ortaklı bir şirket tabi bunlar özelleştirme aşamasına gelindiğinde ortaya çıkacak. Eğer bu şirket gerçekten ülkemize yatırım yapmak istiyorsa Tank Palet fabrikasını almak yerine benzer bir fabrika kurarak farklı üretimler yapabilir. Bizim stratejik olan, Sakarya’mıza lazım olan, ülkemize lazım olan bu fabrikanın özelleştirilmemesi gerekir. Bu kararın tekrar gözden geçirilmesi hatta geri alınması gerekir. Bu fabrikada da bir şey üretilecekse bu fabrikanın içinde yatırım yapılarak; yollara, tünellere, betonlara yatırımları yönlendirmek yerine bu tür sanayi ve stratejik ürünler yapabilecek savunma sanayi kuruluşlarına yatırım yapılmasını hükümete tavsiye ediyorum.’ Dedi.

Selçuk Kılıçaslan

Kılıçaslan açıklamasının başında siyaset yapmak için toplanmadıklarını,  Tank Palet fabrikasının özelleştirilmesi milli bir mesele olarak gördüklerini belirtti. Kılıçaslan ‘Tank Palet fabrikasının özelleştirilmesini salt işçi hak ve menfaatleri bağlamında değerlendirilmesinin de konunun özünün kaybedilmesine yol açtığını düşünüyoruz.’ Dedi. Kılıçaslan,  Askeri ve stratejik yatırımların yabancı ortaklıklarla gerçekleştirilmesinin devlet ve millet bekası için çok ciddi risk teşkil ettiğini dile getirdi. Kılıçaslan ‘2 yıl önce yapılan bir ihale sonucunda Altay Tankı’nı üretmeyi taahhüt eden bir firma var. Bu geçen zaman içerisinde hiçbir yatırım yapmadan beklemiş bir firma var karşımızda ve bugün birden ortaya çıkarak ordumuzun 40 tane Altay Tankı’na ihtiyacı var çok hızlı bir şekilde bunu acilen üretmemiz lazım deniyor. Bunu da bahane ederek Tank Palet fabrikasına bir şekilde el atmaya çalışıyor. Karşı çıktığımız nokta aslında bu. Bu şirket tank üretim ihalesine girerken Tank Palet fabrikasına  mı güvenmiştir? Bu şirket Altay Tankı’nı üretecek  teknolojik ve fiziksel imkanlara sahip değil ise  bu ihaleyi nasıl kazanmıştır ? Yapılan ihalenin şartnamesinin kesinlikle kamuoyu ile paylaşılmasını bekliyoruz. Bu şartname uyarınca 2 yıl boyunca hiçbir yatırım yapmayan firmaya cezai yaptırım uygulanmış mıdır uygulanmamış mıdır? Bunu da merak ediyoruz. Bir yılda üretilmesi planlanan 40 Altay Tankı için neden 25 yıllık bir tahsis sözleşmesi imzalanmaya çalışılmaktadır?  Ayrıca bu soruların cevaplarını merak ediyoruz.’ Dedi. Kılıçaslan yeni aldıkları bir bilgiye göre fabrikanın içinde ki bazı atölyelerin bugünden itibaren söz konusu firmaya tahsis edildiğini, bu ihale yapılmadan gerçekleştirilen kanuna aykırı durum hakkında yetkililerden açıklama beklediklerini belirtti. Kılıçaslan siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarını Tank Palet fabrikasına sahip çıkmaya davet etti.

Erdoğan Isır

Isır, fabrikanın sadece Sakarya için değil ülke açısından da önemli olduğunu sadece Sakarya’nın değil Tüm yurttaşların desteklerini istediklerini belirtti. Isır, ‘Türk Silahlı Kuvvetleri’mizin tanka ihtiyacı vardır. Çok doğrudur. Bu fabrikayı özelleştirerek tankların üretilmesini hızlandırmaktan ziyade  orada ki işçilerimize güvenerek bunu hızlandırabiliriz. Dedi. Isır, ‘500 ile 700 milyon dolarlık bir yatırımla eğer tank üretebileceksek devletin buna imkanı vardır. Devlet isterse bu rakamı bu fabrikaya verebilir ve işçilerimizde orada Altay Tankı’nı çok kısa sürede 40 değil isterlerse 400 tane de üretebilirler.’Dedi. Türkiye’de 30 tane askeri fabrika olduğunu belirten Isır Tank Palet fabrikasının Türkiye’nin tek, dünya da ise 5 fabrikadan biri olduğunu ve çok değerli olduğunu belirtti. Bütün sivil toplum kuruluşlarını göreve davet etti.

Basın açıklamasının sonrasında Harb-İş sendikasının imza kampanyasına destek için hep birlikte Akm önünde ki imza çadırına gidildi. İyi Parti Millet Vekili  Ümit Dikbayır’da imza kampanyasının olduğu alana gelerek imza vererek destek oldu.