Bu tarihten tam iki yıl önce, 7 Haziran 2015 tarihinde, bu köşeden ‘Bir hayalim var’ diye yazmışım (http://www.bizimsakarya.com.tr/bir-hayalim-var-makale,4866.html).

Hayalim, Adapazarı’na devasa bir kent parkıymış. Amsterdam’daki Vondelpark gibi, Londra’daki Hyde Park gibi, Sofya’daki Borisova Gradina gibi… Kent Parkın Çark Mesire ve Atatürk Stadı ile birleştirilebilecek büyük bir projeden bahsetmişim. Hayalde olabilecek ama bizim şehirde uygulanması imkansız bir projeden dem vurmuşum. Anlaşılan, iki yıl önce kaleme aldığımız taslağı hiç kimse takmamış! Çünkü yıllar öncesinden kapalı kapılar ardında, sisli ortamlarda hazırlanmış olan başka bir proje vardı. Valilik Konağı, Atatürk Stadı ve Şeker Fabrikası arazisini kapsayan büyük bir proje! Öyle büyük, öyle kazançlı bir proje ki uğuruna hapisler yatılmış, adamlar harcanmış, kumpaslar, kasetler, tehditler havalarda uçuşmuş… Tabiî ki birilerinin kafasında büyük paralar kazandıracak büyük projeleri varsa, kim ipler senin hayalini!!!

***

Ancak, Valilik Konağı binası bir anda okul arazisine teslim edilince bir umut yeşerdi içimizde. Stat arazisinin de yeşil alana bırakılabileceğini hayal ettik… Şöyle yazmışız iki yıl önce; “Malum olduğu üzere Atatürk Stadı’nın yeri yeşil alan olarak mahkemece ilan edildi. Eğer karşı bir kontra olmazsa çok büyük olasılıkla stat arazisi park haline getirilecek. Kent Parkın karşısında, Çark Mesire alanın yanında kalmış olan stat alanına yapılacak olan muhtemel bir park tek başına bırakılmamalı. Bu yapılabilecek en yanlış hareket olur. Atatürk Stadı Parkı projesi öyle tasarlanmalı ve hayata geçirilmeli ki, park Kent Park ve Çark Mesire alanı ile entegre edilmeli. Üç ayrı yeşil alan bir bütünlük içerisinde değerlendirilmeli. Böylelikle bir anda elimizde büyük bir park olmuş olacak.”

***

İki yıl önce kurduğumuz hayaller bugün suya düştü!

Önceki gün TOKİ yaptığı açık artırmayla birlikte stat arazisinin 27 dönümünü satışa çıkarttı. Araziyi, 80 milyon lira teklif veren Şen Piliç firması satın aldı. Tabiî ki burada tavuk çiftliği kuracak değil! Araziyi asıl satın alan Şen Piliç firmasının yan kolu olan PD Gayrimenkul şirketi. Yani bu araziye ne yapılacağı apaçık ortada! 27 dönümden imar düzenlemesi düşüldüğü zaman 20 dönüm kadar araziye rahatlıkla konut veya ticari inşaat yapılabilecek. Olacak olan da tam olarak bu!

Kamuoyunun büyük arzusuna rağmen stat arazisi yeşil alana bırakılmadı. İmzalar toplandı, dernekler kurumlar siyasi partiler bir araya geldi istekler dillendirildi ama yinede olmadı; çünkü artık olacak bir durum yoktu! Çünkü arazinin satılacağı çok önceden belirlenmişti. TOKİ yeni stat yaparken protokolü böyle yapmıştı. Temel amaç illaki para kazanmaktı, para kazanmanın dışında kamu yararı kamunun isteği hiç önemli değildi!

***

İhale öncesi şehirde stat arazisinin yeşile teslim edilmesi için yoğun çabalar sarf edildi, temaslarda bulunuldu. Şehirde olumlu bir sinerji oluşturuldu. İhalenin iptal edilmesi umudu doğdu. Ancak olmadı, hayaller suya düştü!

Şimdi herkes başkasını suçlayarak birbirine saldırıyor. Oysaki iş en başından netti! Satılacağını bile bile yeni stat inşaatı başlatıldı. Keşke son günlerde oluşturulan sinerji ilk başta olsaydı, yeni stada ve stadın satışına karşı gelinseydi.

Olmadı! Bundan sonra mahkeme süreci takip edilecek.

Bir de şeker arazisi! Çünkü stat arazisi bu planın sadece tek parçası!