Siyasal, sosyal ve ekonomik kritik süreçlerden geçiyoruz. Ama, Sakarya’nın üzerine sanki ölü toprağı serilmiş. Okullar da tatil, yaz rehaveti de cabası?

Sakarya’nın geçen 5 yılı kayıptır. Şehrin sahipliği birilerine teslim mi oldu; Kent kimliği nerede? Tarımda, sanayide, çarşı pazarda cümleten kaybediyoruz.

Geçen yıl onca oy vererek seçtiğiniz milletvekilleri nerde? Genel ve Yerel seçimler varken, her gün Sakarya’ya gelen bakanlar, büyük siyasiler nerde?

***

Tank Palet’i, koca şehirin haberi bile olmadan satmaya kalkanlar nerde? Ve, O günlerde Tank Palet için ( sözde) yeri göğü inletenler nerde? Tank Palet kimin?

Daha ötesini bile, şimdi, 2019’un her günü sormayan, istemeyen Sakarya yarın başını duvardan duvara vurur.

TÜVASAŞ’ı bile sakın ola unutturmayalım! “ MİLLİ TREN 2019’DA RAYLARDA!” manşeti attıranlar nerde? Tüvasaş’a gidin; Milli Tren töreni yapanları arayın!

Milli Tank gitti; Tüvasaş ve “ 2019 sonu raylarda denilen, ”MİLLİ TREN ne alemde? T.C. Demiryolları ve Trenler 15-20 yıl önceki verimliliğe ulaşabilir mi?

RAYLARDA Türk Malı egemenliği Cumhuriyet öncesine dönmesin. Kara yollarında da Yabancı Marka egemen; Ama, Yerli OTO servetler yedi, tısss…

***

EUROTEM mesela! Türkiye’nin Raylı Sistemlere ihtiyacı 100 yılda bile bitmez. Yerli yapımı da başladı. Sakarya’da TÜVASAŞ en büyük kamu desteklerini almalı.

Siyaset kimlerin, hangi yabancı ülkelerin önünü açar, Tüvasaş bu ülkenin Raylı Sistemlerine nasıl öncülük etmez anlaşılır gibi değil? Öncelik Eurotem mi?

EUROTEM’i ve TÜVASAŞ’ı bugün nedense Sakarya’da sendikalar bile sormaz?

EUROTEM’le yapılan imalat izni sözleşmelerini siyaset görmezden-bilmezden gelebilir. Ama, Sendikalar ıccığını cıcığını bilir.

EUROTEM’e verilen çalışma izinlerini Sakaryalı ile paylaşan kimi sendikalardan öğrendik. Yoksa siyaset bizi yıllarca uyutur.

Özetle, Siyasiler, EUROTEM’in işe başladığı gün Türk Yan Sanayicisine yüzde kaç parça yaptırmaya mecbur olduğunu bilir? Yerli Yan Sanayinin üreteceği parça oranı her yıl yüzde kaç artacaktı? Araştırın, sorun, uyutuluyor muyuz?

***

Şu gün Sakarya’da bu konuyu en iyi kim izlemeli; Siyasi İktidar! Ama, AK Parti teşkilatını ve iş programını kendisi yapar. Basın da şehir adına sorunları izlemeli.

Ben de,“ AK Parti geçen Genel ve Yerel Seçimlerde en zayıf Yöneten tercihleri yaptı. Ki, önceki 10 yılda da Hükümet ve Başkanlık nezdinde zorlayıcı talep ve itirazda da en zayıf illerdendik. Şimdi daha da güç kaybedilmiş gibi?” derim.

İddialı gözlemim 2020 yılı başına kadar somut doğrulanır gibi; ” Bir şey oldu. Ne oldu bilmiyoruz ama, bir şeyler oldu?” sözleri ile yolun başında kaldık.

***

Lafı buralara ve bu denli uzatmamın nedeni var. Yerel Seçim’in üzerinden 2,5 aydan fazla zaman geçti. Şehirde Gondol- Süs –Çiçek-Böcek her şey var!

Peki; Sakarya B.B. Raylı Sistem Projesi diye bir şeyin lafı bile var mı? Hala yanlış hedefler,“ YATAY ŞEHİRLEŞME ÖNCELİĞİ!” bile var; RAYLI SİSTEM YOK!

Ben sözü, Sakarya Büyükşehir Raylı Sistem Projesi’ne getirmezsem utanırım. Tüm Büyükşehirler içinde, Raylı Sistem Üretmede Sakarya 1 Numaradır.

Ama, Ülkenin 30 Büyükşehir’i içinde, Raylı Sistemi de, Projesi de olmayan 3-5 Büyükşehir içinde de Sakarya en baştadır.

Başkan Ekrem Yüce’nin kendi ağzından, seçim öncesi, ” Raylı Sistem Projesi çalışmalarına başladık!” sözünü duymasam sormam; duydum ve artık sorarım.

Lafta da kalmam. Yaşadıkça da süreci izlerim. Şehir Hastanesi’ni de izlerim:

***

Ekrem Başkan’ın, Sakarya Şehir Hastanesi yeri ve yapımı konusunda lafa girmesi bence gereksizdi. Sakarya’ya bu konuda AK Parti muhatap olmalı.

SBBB Ekrem Yüce de, AK Parti Sakarya İl Yönetimi de yeni : -) Milletvekilleri de YENİ : -) İçlerinde SAÜ. Tıp Fakültesi’ne ziyarete giden var mı?

SAÜ Tıp Fakültesi, Sağlık sorunlarıyla cebelleşen Sakaryalılara gece gündüz hizmetler verirken, bir tek Seçilmiş Yöneten tarafından ziyaret edildi mi?

***

Sağlık Polikliniği de önceliğimdir. Uğrar, çevresiyle de ilgilenirim. Polikliniğin arkasına hiç ilgisiz kapı eklemek, otopark yapmak ucuzluk değil mi?

Orada 24 saat görev yapacak arkadaşlara da, yapacakları hizmetlere de yanlış. ŞEHRE ve Polikliniğe ise ayıptır. Ki, orada artık Büyükşehir olması da yanlış!

AK Parti, Sakarya’da en büyük kamu kurum ve arazileri ham edilirken dolu dizgin koştu. “ Şehir içindeki okullar OTOPARK yapılmalı!” bile denildi!

İzmit caddesindeki Yeni Kadın Doğum Hastanesi açıldığında, şimdiki Kadın Doğum Hastanesi’nin yerine Büyükşehir Polikliniği taşınır mı?” demiştim.

“ Olmaz; ihtiyaç var!” dendi. Eee, TOYOTA Hastanesi de 6 ay önce açılacaktı?