Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Trt Spor ekranlarında ‘Spor Her Yerde’ programının canlı yayın konuğu oldu. Damla Uğurtürk’ün sunuculuğunu üstlendiği programda Büyükşehir Belediyesi’nin Milli Sporcusu Ahmet Örken ile 2020 Dünya Şampiyonası Direktörü Aziz Sırnaç yer aldı. Programda Sakarya’da bisiklet sporu, 2020 Dünya Dağ Bisiklet Maraton Şampiyonasına dair yapılan projeler ve yeni kurulan Salcano Sakarya Büyükşehir Bisiklet Takımı konuşuldu.

Sorumluluğumuz daha da arttı

Programda konuşan Başkan Toçoğlu, “2020 yılında dünyanın önemli bir organizasyonu Sakarya’da yapılacak. 2020 Dünya Dağ Bisikleti Maraton Şampiyonası’nın Sakarya’da olacağını duyunca heyecanlandık. Bunun büyük bir sorumluluk ve organizasyon olduğunu biliyorduk. Cumhurbaşkanımızın himayesine almasıyla birlikte sorumluluğumuzun bir kat daha arttığını düşünüyorum. Sakarya; bisiklet sporuna çok uygun bir şehir. Biz hem bu branşta hem de başka spor dallarında olsun altyapıya önem veriyoruz. Bisiklet yolları inşa ediyor, yeni spor tesislerini şehrimize kazandırıyoruz” dedi.

2018’in sonunda tamamlanacak

Başkan Toçoğlu, “İlk olarak bisiklet takımı kurduk. Bisikletin önemli sporcularını takımımıza kazandırdık. 180 bin metrekarelik bir alan üzerinde Ayçiçeği Bisiklet Vadisi projemizi hazırladık, ihalemizi gerçekleştirdik, çalışmalarımıza başladık. İnşallah 2018’in sonunda çalışmalarımızı tamamlamayı hedefliyoruz. Birçok sosyal donatının yer aldığı bir proje olacak. Projemiz tamamlanmasıyla yarışlara ev sahipliği yapacağız. Şehir olarak bu organizasyona hazırız. Çok güzel bir ev sahipliği yapacağız” dedi. Ahmet Örken’i Büyükşehir Belediyespor bünyesine kazandırmaktan memnun olduklarını belirten Başkan Toçoğlu, Örken’in İsrail takımından ayrılırken asil bir duruş sergilediğini söyledi.

Sporda başarı tesisleşmeyle gelir

Büyükşehir Belediyesi olarak sporun her alanına destekler sunduklarını belirten Başkan Toçoğlu, “Sporcu yetiştirmenin en önemli başlığı altyapıdır. Gerekli imkanları oluştururak başarı elde edilebilir. Biz bu noktada sporda tesisleşmeye büyük bir önem atfediyoruz. Spor dallarında altyapıya önem veriyoruz. Kano kürek parkuru için temaslarımız sürüyor. Basketbol takımımız Süper Lig’de bu yıl da Avrupa’da yer alacağız. Gençlerimiz için modern altyapı tesislerini ilçelerimize kazandırıyoruz. Karatede her yıl sporcularımız dünyaya adını duyuruyor. Başarılar bizi motive ediyor ve bu alanda sorumluluğumuzu arttırıyor” ifadelerini kullandı.

Dünyada bir ilk

2020 Dünya Şampiyonası Direktörü Aziz Sırnaç, “Arkamızda çok fazla emek var ve bu yüzden çok çalışıyoruz. Ben buradan emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. 2015 yılında Class3’ten başladık. Şimdi ise en üst düzey olan Class1’deyiz. Yapmış olduğumuz başarılı organizasyonlardan sonra Sakarya çok tanınır hale geldi. Bu da bize Dünya Bisiklet Şampiyonasına katılma hakkı verdi. Katar’da önemli bir başarı elde ederek, finalde şampiyonaya ev sahipliği yapma hakkını aldık. Biz uluslararası bir takım olarak kurulduk. Kadromuzda birçok başarılı isim var. Tesisimiz ise dünya üzerinde bir ilk. En ince ayrıntısına kadar yapılıyor. En zorlu parkur burası olacak. Senenin 12 ayı açık kalacak. Her türlü yaşa hitap edecek. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Zeki Toçoğlu’ndan aldığımız güçle tesisleşme amacıyla dünyada hem ilk olmaya ve bisiklet sporunu beraber yaymaya çalışıyoruz. 2020’ye kadar her sene farklı bir sloganla yola çıkacağız.

Öyle bir oluşumda bulunmak istemedim

Ahmet Örken, “Türkiye de bir ilki gerçekleştirerek 2017 yılında profesyonel bir takımla anlaştım. Yıllarca bunun hayalini kurmuştum ve her pedalda bunun için çalışmıştım. İsrail takımının son dönemlerinde kamplarına katıldım. O ortamda takımın bendeki amacı performans değildi. Sporcu olarak değil, Müslüman olduğum için takıma alınmıştım. Dünyaya barış mesajı vermek için beni almışlardı. Filistin halkı katledilirken İsrail adı altına böyle bir oluşumda bulunmak istemedim. Beni farklı bir maşa olarak kullanacaklardı. Orada Türk bayrağımızın o şekilde kullanılmasını istemedim ve geri döndüm. Geri döndükten sonra ise tamamen umudumu kaybetmiştim. En zirvedeyken umudumu kesmiştim. Belki yarışlara katılamayacaktım ama büyüklerimle konuştum. Benim için hayatımın en zor 2 ayıydı” dedi.
 

İnşallah Dünya Şampiyonu olurum

Örken, “Yarışmalar her zaman olduğu gibi devam ediyor. 2020’de Dünya Şampiyonasında o sahnede yer almak için çok heyecanlıyım. İnşallah o forma üzerimde olur. Avrupa Şampiyonu oldum. İnşallah Dünya Şampiyonu da olurum. Bisiklet sporuna ilgi duyanlara ise şunları söylemek isterim: Öncelikle bulundukları illerde gençlik sporlarda takım var mı baksınlar. Bir takımla başlarlarsa daha profesyonel olurlar. Eğer yok ise bu sporu ferdi olarak yapabilirler” dedi.

Editör: TE Bilişim