Sakarya’nın Salon Sporlarında nabzını tutan, spor adamlarının, yöneticilerin, sporcularının ve sorunlarının konuşulduğu Doğru Pota’nın bu haftaki değerli konuğu Sakarya Basketbol İl temsilcisi Alpay Alev’di. Sayın Alev’le Sakarya basketbolunun geldiği nokta, hakemler, alt yapı, kulüp takımlarından okul sporlarına basketbol hakkında keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Biz sorduk Alpay Alev açık yüreklilikle cevapladı.

Alpay hocam öncelikle sizi tanımayanlar için kendinizden biraz bahseder misiniz?

Beden eğitimi öğretmeniyim Özel Erenler Güneş Okulu’nda 8 yıldır görev yapmaktayım aynı zamanda 6 yıldır da Sakarya Basketbol İl Temsilciliği yapmaktayım. 1981 yılında Sakarya’da doğdum ilk ve orta öğretimimi Sakarya’da tamamladım. Yüksek öğrenimimi Abant İzzet Baysal Üniversitesinde Beden Eğitimi ve Spor yöneticiliği bölümünde derece ile tamamladım. Master eğitimimi ise Düzce üniversitesinde tamamladım. 2001 yılında basketbol hakemliğine başladım ve 8 yıl B ve C klasmanlarında hakemlik yaptım. 2011 yılından beri de 5 yıldır Sakarya Basketbol İl Temsilciliği görevini yapmaktayım. Evliyim 1 kız çocuğum var.

Alpay hocam birden fazla işi bir arada nasıl yürütüyorsunuz?

Hiç kolay olmuyor öncelikle onu söyleyeyim. Zamanınızı iyi yönetmelisiniz, zaman yönetimi çok önemli. Tabi ailemize de zaman ayırmamız gerekiyor benim prensibim işimi eve, evimi de işime taşımıyorum. İkisini ayırt ediyorum. Ajanda kullanıyorum ve ajanda kullanımına çok önem gösteriyorum. Sürekli yapılacak faaliyetleri takip etmek zorundayız biliyorsunuz Basketbol Çok hızlı oynanan bir oyun ve bizimde bu hıza ayak uydurmamız lazım. Basketbol ve okuldan arta kalan zamanlarda aileme zaman ayırıyorum ve bu konuda onlarda bana çok fazla yardımcı oluyor ve anlayış gösteriyor.

Hocam öncelikle 2.dönem içinde yeniden seçildiniz. Bu başarıda temel taşınız nedir?

Genç bir ekipten oluşuyoruz öncelikle ve Mehmet Güzeldal ve Çağrı Müte ile her şeyden önce güzel bir dostluğumuz var. Uzun yıllar birlikte hakemlik yaptık. Bunu bizde yönetim kısmına taşıdık genciz çalışıyoruz çaba gösteriyoruz. Birbirimizi çok iyi tanımamız ve almış olduğumuz eğitim spor yönetimi alanındaydı ve bu eğitimle beraber basketbol federasyonunun bize bu görevi layık görmesi ile beraber bu görevi en iyi şekilde yerine getirmek için çabalıyoruz.

Hocam şehrimizin hakemleri A klasmanına neden gidemiyor?

Sakarya basketbol açısından ivme kazanan bir şehir fakat hakemliğe baktığımız zaman ise 2 B ve 2 C klasman hakemimiz var. Bizim takım olarak üst ligde takımımız yok sadece TBL takımımız var yani A klas hakemlerinin müsabakasını yönettiği ekibimiz yok. İnşallah bu Sakarya Büyükşehir Belediyesi takımımız süper lige çıkarsa bir A klasman hakemimiz olabilir. Bu durum aslında biraz Sakarya ile ilgili birazda yatırım ile alakalı. Bildiğiniz gibi basketbol 4 büyük ilde dönüyor. İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir gibi yerlerde altyapı daha fazla olduğundan bu gibi yerlerde A klasman hakemi çıkması daha kolay oluyor. Yani Anadolu’dan basketbol hakemi çıkartmak A klasman için daha zor oluyor.

Geçmişten günümüzü sizin görev sürenizde Sakarya basketbolunda gelişen nedir?

Öncelikle geçmişten yıkıntı, enkaz bir yönetim aldık falan demeyeceğim. Ben benden önceki herkese teşekkür ediyorum. Çünkü biz geçmişin üzerine kurduk bazı temelleri. Benden önce Mehmet Sevinç hocam vardı. Ben o zamanlar basketbol hakemiydim. O zamanlarda da güzel ve verimliydi biz sadece takım ve hakem sayısını arttırdık. Bizim en büyük avantajımız kurumlar ile ilişkilerimizi iyi tutmamız oldu. Çok fazla ziyaretler yapıyoruz. Fikir alışverişinde çok azla bulunuyoruz. Bunlar daha önceki dönemlerde yoktu. Geçmişte basketbola emek veren büyüklerimizi salonlara davet ediyoruz onlara plaketler veriyoruz. Liglerin sonunda sporculara kupalar plaketler veriyoruz. Veliler ile iletişimi yüksek tutuyoruz. Bunlar bir önceki dönemlerde yoktu. Bu da dediğim gibi bizim genç eğitimciler olmamız ve bizim sporun içerisin den gelmemiz ile alakalı olduğunu söyleyebilirim. Sakarya basketbolu ciddi derecede çıtayı yükseltmiş durumda geçmiş yıllarda salonlarda bu kadar izleyici kitlesi olmuyordu.

 

Eskir bir hakem olarak Sakarya’da hakemliğin geldiği nokta nedir sizce?

Benim hakemlik yaptığım dönemde hakemlik daha iyiydi. Bizler o zaman hakemlik yaparken 3 tane B klasman 3tane C klasman hakem arkadaşımız vardı. 7-8 klasman arkadaşımız vardı bu yıl bu sayı yarıya düştü. Son yıllarda C Klasman hakem çıkaramıyoruz buda idealist hakem sayısının azaldığını gösteriyor. Son yıllarda Ali Köseoğlu arkadaşımız iyi bir ivme kazandı. B klasmanında. Kendilerine yatırım yapan iyi hakemlerimiz var ve şuan onların C klasman için hazırlığını yapıyoruz. Öncelikle bizim C klasman hakem sayımızı arttırmamız gerekiyor. İstediğimiz seviyede değiliz. Klasmanında Hakan Gerey ve Cem Meral bölgesel liglerde görev yapıyor. Fatih güler ve ali Köseoğlu ise Bayan 1. Lig, Erkekler 1. Lig müsabakalarında görev yapıyor. Dediğim gibi bu sayı yeterli değil. Hedeflediğimiz sayıya ulaşmamız lazım bu klasman hakemlerinde.

Peki basketbolun popülaritesini arttırmak için neler yapıyorsunuz?

Basketbol son yıllarda yükselişte bunun sebeplerinden bir tanesi de ildeki koordinasyon. Gençlik spor ile Basketbol İl temsilciliği arasındaki koordinasyon iyi. Kulüplerimiz maç sayılarımız artmış durumda. Antrenörlerimiz iyi çalışıyor. Bizim büyük şehir basketbol, Tıbbiyeliler basketbol ve Gelişim takımları içeride dışarıda bizi en iyi şekilde tanıtıyorlar. Ve tribünleri dolduran seyircilerimiz onlarda basketbola olan ilgiyi arttırıyor tribünlerde boşluklar bırakmıyorlar. Tabi ki basında bu konuda çok önemli sağ olsunlar bizleri gazetelerine sayfalarına taşıyorlar, bizlere yer veriyorlar Basketbolun tanıtımı açısından ilişkilerimizi sıkı tutup sürekli bilgilendirmeler yapıyoruz Fikir alışverişi yapıyoruz değerli spor adamları ve spor yöneticileriyle. Basketbolu nasıl yukarılara taşırız uğraşındayız bu anlamda birlik beraberlik içerisindeyiz. Zaman zaman panel ve seminerler ile tanıtıyoruz ve elimizden geldiği kadar basketbolun daha fazla yükseltilmesi için çalışıyoruz.

Sizce Sakarya basketbolu ne seviyede?

Şuanda istediğimiz seviyede olduğumuzu söyleyemem özellikle ölçü olarak Türkiye şampiyonasına giden ekip sayısına bakarsak uzun yıllardan beri alt yapılardan Türkiye şampiyonasına ekip gitmedi. Bir yükseliş var fakat daha fazla takım olmalı. Ligleri 8-9 takımla oynuyoruz bunun sayısı 15-20 olmalı en az ya da kızlarda daha fazla kulüp olmalı. Lisanslı sporcu sayısı daha fazla artmalı. Yani yılda beş yüz maç oynanıyorsa bunu yedi yüz sekiz yüze yaklaştırmalıyız bin yapmalıyız Lisanslı sporcu sayısını arttırmalıyız Antrenörler elinden gelen özveriyi yapıyor ama Antrenör sayımızda az. Bu sayınında artması lazım. Seviye olarak burası büyükşehir istenilen seviyede değil. Bunun için okullarla idarecilerle görüşüyoruz. Daha fazla çocuğun spor yapmasını istiyoruz. Yeni kulüpler kurulması için yöneticiler ile görüşüyoruz. Ne kadar çok kulüp o kadar çok maç ve alt yapı olarak bakıldığında Sakarya sporcu potansiyeli yüksek olan bir il ve bizde bu potansiyelin harcanmamasını istiyoruz. Bunun için tesisleşme çok önemli. Tesis eksikliği var Sakarya’da gerek salonlarımız olsun gerek tesislerimiz olsun bu sayıları arttırmamız gerekiyor. Tesis olmazsa iyi bir alt yapı olmazsa başarıda olmaz. İyi antrenör olacak iyi tesis olacak başarıyı ancak bu şekilde sağlayabiliriz. Bu konuda ölçü olarak Türkiye şampiyonasına ne kadar takım göndereceğimiz önemli.

Sakarya’da basketbolun futbola göre daha az önemsenmesini neye bağlıyorsunuz?

Sakarya denince akla ilk önce futbol geliyor. Bu tüm Türkiye’de kabul gören bir konu. Yani Sakarya’nın mazisi başarılarla dolu ve kabul görmüş bir kulüp. Çok iyi bir seyirci ve taraftar kitlesi var ve tatangalar gibi bir ekibi var. Türkiye’de süper ligde bile böyle seyircisi olmayan kulüpler var Sakaryaspor bizim için bir marka futbol bu şehir ile tanınıyor. Fakat son 3-4 senedir Sakarya Büyükşehir Belediyesinin yaptığı yatırım le şuan süper ligi kovalayan bir basketbol takımımız var. Atatürk spor salonu maçlarda yine de doluyor. Basketbol seyircisi ile futbol seyircisi arasında fark var. Basketbol daha elit bir kesimin takip ettiği bir müsabaka. Tabi futbola göre 2.sırada kalıyor. Futbol basketbola göre daha kolay bir spor. Basketbolun kendisine özel kuralları var ve bilen bir kitlenin izlediği bir spor. Futbol tabi ki dünyada bir numara ülkemizde de öyle fakat son yıllarda çok ciddi organizasyonlar yapılıyor ülkemizde Avrupa şampiyonaları, Türkiye Şampiyonaları, Final Four gibi organizasyonlar ile basketbola verilen değer arttırılıyor. Bunların etkileri ile seyircide salonlara geliyor. Aslında çok çok büyük uçurumlar yok aralarında seneye süper lige çıkarsa takımımız seneye Serdivan’da oynanacak maçlar ve oradaki salonda bildiğiniz gibi 5 bin kişilik ve oranın da hınca hınç dolacağına benim şüphem yok. Büyük takımlar ile oynanacak büyük karşılaşmalarda taraftarı çekecek etkenlerde.

Son olarak sporculara yöneticilere ve basketbola gönül verenlere neler demek istersiniz?

Antrenör arkadaşlarımızdan başlamak gerekirse bu işe daha fazla çaba göstermeleri gerekiyor. Daha fazla sporcu yetiştirmek için gayret göstermeliler. Onları anlayabiliyorum bazen tesis ve donanım ile alakalış ıkıntılar yaşıyorlar. Ceplerinden vererek emek gösteriyorlar. Kolay değil alt yapı antrenörlüğü biliyorum hepsine başarılar diliyorum. Hakemlerimize gelince idealist olsunlar, çok maç izlesinler okusunlar, en çokta kural kitaplarını okusunlar. Bulabildikleri bütün maçları izlesinler diğer hakemlerden örnek alsınlar. Yöneticilerimiz daha fazla destek versinler. Antrenörlerimize destek olsunlar. Gerek maddi gerek manevi her konuda destek olsunlar. Sporcularımıza gelince beslenmelerine ve eğitimlerine dikkat etsinler. Eğitim önemli ama bu demek değildir ki okula gidiyorum sporu ihmal edeyim. Velilerimiz daha fazla destek olsunlar sporcularımıza eğitim sistemimiz evet sınava dayalı ama eğitimin sadece okullarda olmadığını unutmasınlar. Gençlerimiz spor yapmalı ve sporun akademik başarıyı arttırdığı da kanıtlanmış bir gerçektir. Ailelerimiz çocuklarını teşvik etsinler ve moral versinler onları spor salonlarına göndersinler. Gençlik Spor İl Müdürlüğümüz bize her konuda yardımcı olmaya gayret gösteriyor. Bizde elimizden geldiği kadarıyla çabamızı sarf ediyoruz. Herkes üstüne düşeni yapmalı ve elini taşın altına koymalı.

Bizde bu güzel sohbet için Basketbol İl Temsilcimiz Sayın Alper Alev’e çok teşekkür eder, kariyerinde ve yaşamında başarılarının devamını dileriz.

Editör: TE Bilişim