24 Haziran’a sayılı günler kala toplum Cumhurbaşkanlığı seçiminin sonucuna odaklansa da, siyasi parti yöneticileri elde kalem kağıt oy hesabı yapıp, kimin kaç vekil çıkaracağını tahmin etmeye çalışıyor.

Bir yanda 7 Haziran ve 1 Kasım 2015 seçimlerinde alınan sonuçlar, diğer yanda iki cumhurbaşkanı adayının yaptığı mitingi veri olarak kabul eden siyasetçilerin yaptığı tahminler pek birbirini tutmuyor. Seçmen, siyasetçilerin seçim çalışmaları sırasında dile getirdikleri vekil sayılarını pek inandırıcı bulmuyor.


AKP’nin 7-0 gibi çok iddialı bir tahminle açtığı vekil borsasında CHP, MHP ve İYİ Parti de 2’şer vekil çıkaracaklarını iddia ediyor. Seçim çalışmaları sırasında zaman zaman bu rakam 3’e yükseliyor. Yıllar sonra ilk kez baraj sorunu olmadan seçime giren Saadet Partisi ise milletvekili çıkarabileceğini söylüyor.

ÖNCEKİ SEÇİMLER
2015 yılında yapılan 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde ortaya çıkan tabloya bakıldığında, AKP ve MHP’nin oylarında iki seçim arasında büyük bir dalgalanma olduğu, ancak oyların kendi aralarında geçiş yaptığı görülüyor. TBMM çoğunluğunu ilk kez kaybettiği 7 Haziran’da yüzde 56,5’a düşen AKP, 1 Kasım’da 67,26 oranında oy aldı. MHP oyları ise 19,20’den 12’ye düşmüştü.

CHP, İYİ PARTİ VE SP
2015’te yapılan iki seçimde de yüzde 15 dolayında oy alan CHP’nin bu seçimde, Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin rüzgârıyla daha da artırabileceği konuşuluyor. Yine MHP’den kopanların başını çektiği İYİ Parti’nin vekil çıkarabilecek oy oranına ulaşması bekleniyor. Saadet Partisi de, ilk kez baraj sorunu olmadan gireceği bu seçimde oylarını büyük oranda artırmayı hedefliyor.

Editör: TE Bilişim