MedyaYazar olarak Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tüm Türkiye’de kongre sürecine girmişken hazırladığımız dosya ile Sakarya’da solun ve CHP’nin 1980 sonrası sürecine dair gözlem ve tespitleri siz okurlarımızla paylaşmaya çalışacağız.

Dosya içinde oy hareketlilikleri ve buna dair bizim ve süreci yaşamış insanların yorumlarını, kongre sürecinde mevcut yönetime dair eleştirileri ve yönetimde olanların gözlemlerini, adaylarla röportajlarımızı sizinle paylaşacağız. Giriş bölümünde sol oy hareketliliğine dair kimi rakamları grafiklerle  ifade edecek, ulusal ve yerel ölçekte iç ve dış dinamiklerin etkisini değerlendirmeye çalışacağız.

Öncelikle 
Neden Sol ve CHP:

Bunun birden fazla nedeni var. Birincisi 1980 sonrası sosyal demokrat hareketin birden fazla parti ile temsil edilmiş olması. Bu temsil kimi zaman bir partinin büyük ölçüde oyları konsolide ettiği şekilde gerçekleşirken, kimi zaman ise oylar birden fazla parti arasında birbirine yakın şekilde paylaşılıyor. Bu nedenle siyasi partilerin süreci kadar sol oyların geçişkenliğini de seçmen davranışını anlamak içi takip etmek gerekiyor. Yine görünür olmasa bile sosyalistlerin ülke ve dünya çapındaki etkisi  yahut ülkenin güneydoğusundaki sol seçmenin oy tercihinde 1980 sonrası oluşan değişiklikler sosyal demokrat hareketin politikalarını ve oy grafiklerini etkiliyor. CHP’nin solundaki hareketlilik, düşüş ve yükselişler CHP’nin seçmene seslenirken kullandığı dili büyük ölçüde etkiliyor. Örnek vermek gerekirse solun ülke çapında zayıfladığı bir dönemde kafa karışıklıkları artıyor, laikliğin teminatıyız vurgusu ile büyükşehir belediyesini “Hz. Ömer adaleti” ile yönetmeye talip olmak aynı dönemde dillendirilebiliyor. Son olarak seküler Kürt oyların 1980 sonrası batıda dahi CHP dışında var olması ve 2000 sonrası yüzde 1’in üstüne çıkarak görünür olması bu oyları ayrı tasnif edip bir bileşen olarak sol toplam içinde değerlendirmeyi gerektiriyor.

Haberin devamı için tıklayın

Editör: TE Bilişim