Sakarya ilinin yaklaşık 2500 yıllık insanlık tarihinin olduğunu kaydeden Bay, şunları söyledi;

“Geçmişten bugüne kadar Hititler, Frigler, Lidyalılar, Persler, Makedonyalılar, Biritanyalılar, Romalılar, Sasaniler ve en son 1071 Malazgirt zaferinden sonra Selçuklu ve Osmanlı dönemleri gelmiş ve geçmiş, Sakarya şehri birçok medeniyete yurt olmuştur. Şu an 50’ye yakın geçmişe ait eserle bu açıdan Türkiye’nin en zengin illerinden biridir. Fakat ne yazık ki şehir ekonomisi açısından önemli olan bu tarihi zenginlik, ilgisizlik yüzünden çoğu tahrip olmuş, yanlış bir takım onarımlarla tarihi özelliğini kaybetmiş günümüzde kıymeti bilinmemektedir.”

Şehrin merkezindeki en önemli eserlerden biri olan, Orhan Gazinin silah arkadaşı Konuralp tarafından Orhan Gazi adına yapılan Orhan Camii’nin, şehrin merkezinde 750 yıllık önemli bir Osmanlı eseri olduğunu kaydeden Fahrettin Bay, “Maalesef yapılan tadilatla bahçe duvarları yıkılarak, caminin özel alanı olan bahçesi tarihi dokusunu kaybetmiştir. Geçmişin bütün izleri silinerek, hem Osmanlı eserlerinin manevi havası yok olmuş, hem de Orhan Gazi’nin manevi şahsına saygısızlık yapılmıştır.” dedi.

Saadet Partisi’nin Büyükşehir adayı Fahrettin Bay, Sakarya’nın referans bir şehir olacağını iddia ederek, bu potansiyeli harekete geçirecek tek iradenin de Saadet Partisi’nin olduğuna vurgu yaptı ve şunları söyledi;

“31 Mart belediye seçimlerini Saadet Partisi kazanıp işbaşına gelirsek, Büyükşehir Belediye Başkanı Fahrettin Bay olarak yapacağımız ilk iş başta ecdadımız Orhan Gazi’nin bize miras bıraktığı bu güzel camii, tarihi dokusuna uygun hale getireceğiz. Bunun gibi başta Taraklı ilçemiz olmak üzere 50’ye yakın tarihi eseri, restore edip hayata geçireceğiz. Geçmiş medeniyetlere ait ne varsa günümüze taşımak Sakarya’nın doğal güzelliklerini, göllerini, yaylalarını gerekli düzenlemeleri yaparak tarihi eserlerle açık hava müzesi haline getireceğiz. Başta yerli turizm olmak üzere bir çok yabancı ülkeden turisti Sakarya’ya çekerek, şehir ekonomisine büyük katkı sağlayacağız. Şehrimizde bu potansiyel var. Eğer Sakarya halkı bizi teveccüh eder, destek verirse bu projeyle birlikte hayata geçireceğimiz diğer projelerle Sakarya’yı Referans şehir haline hep beraber getirip, Sakarya şehrini yaşanabilir bir şehir yapacağız.”

Editör: TE Bilişim