Sakarya’nın ilk ve tek kadın belediye başkanı, 1973 yılında CHP’den seçilen Adapazarı Belediye Başkanı Meziyet Sevim Sözer olmuştu.

AKP’NİN KAZANDIĞI BELEDİYELER

Şehir genelinde; AKP ve MHP’nin Cumhur İttifakı ile CHP ve İYİ Parti’nin Millet İttifakı adaylarının tamamı ve Büyük Birlik Partisi, Demokrat Parti ile Saadet Partisi’nin de adaylarının büyük bölümü açıklandı. Çok sayıda kadın aday adayı olmasına rağmen açıklanan isimler arasında, CHP’nin Kaynarca adayı Nalan Akçay ve Demokrat Parti’nin Sapanca adayı Hülya Lüleci dışında kadın aday yer almadı. Mevcut 2 kadın adayın gösterildiği ilçelerde, son seçimlerin AKP zaferiyle tamamlanması ise 1 Nisan sabahında Sakarya’nın, sürpriz olmadığı takdirde, kadın belediye başkanı olmayacağını gösteriyor.

‘KADINLARIN ÖNÜ AÇILMIYOR’

Kadın aday sayısına tepki gösteren isimlerden birisi de kadın adaylardan biri olan Demokrat Parti Sapanca Belediye Başkan adayı Hülya Lüleci oldu. “Sakarya’da daha fazla kadın aday olmasını isterdim” diyen Lüleci, bu konuda kadınların önünün açılmamasına sitem etti. Lüleci, “30 yıl profesyonel siyaset yaptım. Dedem, babam beni hep destekledi ama kendim bir yerlere gelmek istedim. Bu konuda kadınların yolunu açmaktan gurur duyuyorum” diye konuştu.

‘AKP’DE KADINLAR KAYBETTİ’

Türk Kadınlar Birliği Sakarya Şube Başkanı Tevhide Yağan da Sakarya’nın, kadınların en çok emek verdiği şehirlerden biri olduğunu ancak buna rağmen yeterli sayıda kadın aday olmadığını ifade etti. Yağan, “Sakarya, kadınlar için şanssız bir şehir” sözleriyle mevcut tabloya üzüldüğünü dile getirdi. AKP’nin hiç kadın aday çıkarmamasını da eleştiren Yağan, “AK Parti’de kadınlar kaybetti” yorumunu yaptı. Cumhuriyet tarihi boyunca 31 bin erkek belediye başkanı seçildiğini aktaran Yağan, bunlardan sadece 191’inin kadın olduğuna da dikkat çekti.

CUMHURİYET REKORU AMA…

Türkiye’de kadınlar, 1930 yılında çıkarılan yasayla belediye seçimlerinde seçme ve seçilme, 1934 yılında ise milletvekilli seçme ve seçilme hakkına sahip oldu. 8 Şubat 1935 yılında yapılan seçimde meclise 383 erkek, 18 kadın milletvekili seçilmişti. 1935 yılında Meclis’te kadın vekillerin oranı yüzde 4,8’ken günümüzde 104 kadın miletvekiliyle bu oran yüzde 17,48’e yükselerek Cumhuriyet tarihi rekorunu kırdı. Buna rağmen 85 yılda gelinen yüzde 17,5’lik oranın yeterliliği, hala tartışılmaya devam ediyor.

Haber: İrem KARABACAK

Editör: TE Bilişim