“Bu soruya yanıt vermesi gereken, vatandaş olarak bizler değil, Bakan’ın bizzat kendisidir” diyen Özkoç, soruyu, Özhaseki’nin cevaplaması istemiyle Meclis’e yazılı soru önergesi olarak sundu. Özkoç, Meclis Genel Kurulu’nda da dün söz alarak, tepkisini dile getirdi.

“BU SORULARIN YANITINI BİZ Mİ VERECEĞİZ SAYIN BAKAN”

Özkoç yaptığı yazılı açıklamayla, Özhaseki’nin sözlerine ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

“Sayın Bakan, Sakarya Depreminden bahsederken ve akıl verirken, yüzünüz hiç kızarmadı mı? Hiç mi utanmadınız? Vicdanınız hiç mi sızlamadı?

Sakarya’ya saygı duymuyorsanız, depremde yaşamını yitiren deprem şehitlerimize de mi saygınız yok!

Şimdi cevap verin.

Diyorsunuz ki; “Adapazarı depreminde 17 bin kişi hayatını kaybetti. 100 yıl boyunca bu depremlerin olduğunu bile bile, toprağın altında hareket olduğunu bile bile bizler neden bunun önlemini alıp da rahat etmiyoruz ki”

Sahiden Sayın Bakanım, vatandaş olarak biz de merak içindeyiz neden gereken önlemleri almıyorsunuz. Dilimizde tüy bitti, aşındırmadığımız kapı kalmadı. Sahiden neden yıkılma tehdidi altındaki 21 okulu yıkmıyorsunuz. Neden 39 okulu güçlendirmiyorsunuz. Dahası neden 190 okul binasının deprem güvenliğini bile ölçmediniz. Aradan geçen 17 yıla rağmen Sakarya’nın bina envanterini neden çıkarmadınız. Neden şehirdeki toplam bina sayısını bile bilmiyoruz. Deprem analizleri hakkında ise hiçbir fikrimiz yok. Neden halkımızın önüne koyacağınız bir deprem planınız yok.

Sahi neden 400 orta hasarlı binayı hala yıkmadınız, şehir merkezindeki riskli yaklaşık 2 bin 500 çok katlı bina ortada duruyor?

Bu soruların yanıtını bizim mi vermemiz gerekiyor Sayın Bakan, sizin mi?

Bizim, vatandaş olarak aramızda para toplayıp yıkım işlerini halletmemizi, binaları sayarak envanter çıkarmamızı, kafa kafaya verip plan mı hazırlamamızı bekliyorsunuz?

Gerçekten Sayın Bakan, bizden ne bekliyorsunuz?

Dünyanın her yerinde depremle mücadele siyasi irade işidir. 15 yıldır siyasi iktidarı elinizde bulunduruyorsunuz. 15 yılda deprem önlemi için Sakarya’da ve Türkiye’nin diğer riskli bölgelerinde ne yaptınız? Birkaç bölgede, bölük pörçük yürüttüğünüz kentsel dönüşüm, rant paylaşımının bir adım ötesine geçebildi mi? Riskli ancak rant için elverişsiz alanları, planların dışında kim itti?

“HALKIMIZIN CANINI KORUYACAK ÖNLEMLERİ ALACAK MISINIZ, ALMAYACAK MISINIZ”

1999 depremi sonrasında deprem yaralarını sarmak, önlem almak için getirilen, cebimizden ödediğimiz Deprem Vergilerine ne oldu? Eski parayla 60 kattrilyon lirayı aşan bu gelirin kaç kuruşu deprem için harcandı? Bu paranın 135 trilyonu’nu, yani yeni parayla 135 milyar lirasını Sakarya’ya aktarsanız, tüm çocuklarımızın okullardaki can güvenliği sağlanacak, bilmiyor musunuz? Tüm belgeleri Milli Eğitim Bakanınızın elinde, valinizin bilgisinde, siz deprem çalışmasından sorumlu Bakan olarak bilgi sahibi değil misiniz?

Bu soruların hiçbirine yanıt vermeden, halka serzenişte bulunamazsınız. Topu halka atarak, vebalden kurtulamazsınız. Hizmet makamındasınız, siyasi güç sahibisiniz; sorunumuz ortada, çözüm ortada, olması gereken kaynak ortada. Bugün cevap bekleyen tek soru var; Halkımızın canını koruyacak önlemleri alacak mısınız, almayacak mısınız!”

Editör: TE Bilişim