AKP-MHP-BBP İTTİFAKI

1 Kasım 2015 seçimleri baz alındığında, AKP-MHP ve BBP ittifakının o seçimdeki oy sayısını, MHP’den kopanların yoğunlukta olduğu İyi Parti nedeniyle koruyamayacağı sanılıyor. MHP’nin 1 Kasım 2015’te 73 bin olan oyunun çok önemli bir bölünün İyi Parti’ye kayacağı düşünüldüğünde, toplamı 485 bin olan AKP-MHP ve BBP ittifakının bu sayıyı yakalaması zor görünüyor.

CHP VE İYİ PARTİ

İyi Parti’ye önceki seçimde 93 bin oyla ikinci parti olan CHP’den de az da olsa kayma olması bekleniyor. Siyasi kulislerde İyi Parti’nin MHP’nin önceki seçinde aldığı oya yaklaşabileceği konuşuluyor. CHP’de kurultay sonrası kırgınlıklardan dolayı İyi Parti’ye kaçışlar beklense de son dönemdeki siyasal gelişmeler nedeniyle oylarını artıracağı sanılıyor.

MUHTEMEL DAĞILIM

HDP’nin ve Saadet Partisi’nin ittifaklarda yer almayacağı ve milletvekili sayısının 600’e çıkması nedeniyle Sakarya’dan çıkacak milletvekili sayısının 8 yükseldiği varsayıldığında, partilerin vekil sayısı değişmiyor. AKP önderliğindeki ittifak 6, CHP 1 ve beklendiği gibi oy alırsa İyi Parti 1 vekillik kazanıyor. Alamazsa 8’inci vekillik ya ittifaka, ya da CHP’ye geçecek.

Editör: TE Bilişim