Taşkent konuyla ilgili olarak şu görüşlere yer verdi, “Uzun zamandır kentimizde eksikliği hissedilen 1000 yataklı hastane konusunda son günlerde basına yansıyan iddialar inanılır gibi değil. Çözüm diye sunulan Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modelinin uygulama şekli olarak öne sürülen Şehir Hastaneleri Projesi, yaşanan örnekler göz önüne alındığında; devletin ve dolayısıyla vatandaşın üzerindeki yükü daha da arttıracaktır ve sağlığı tamamen özelleştirip, pahalı hale getirecektir”

“Şehir Hastaneleri ile ilgili iddialara göre, ihaleyi alan firmaya, hazine arazisi bedava verilir. Devlet firmaya 25-30 yıl sürekli kira ödemesi yapmayı, hazine garantisi vererek kabullenir. Sözleşme süresi 49 yıla kadar çıkarılabilir. Hastane çevresindeki tesisleri yüklenici firma işletir, gelir onundur. Hastanelere devlet tarafından %70 doluluk garantisi verilmektedir. Şehir Hastanesinin çevresindeki Devlet Hastaneleri kapatılacak ve kadroları Şehir Hastanesine devredilecektir. Kapatılan Devlet Hastanelerinin bina ve arazilerinin tasarrufu da yüklenici firmaya bırakılacaktır. Sağlık tamamen paralı ve pahalı hale getirilmektedir”

“Daha yeni, bütçe açıkları nedeniyle vatandaşın üzerine yüklenen vergi zamlarından yakınırken, önce israfı önleyin derken hastane müteahhitlerine verilen bu ayrıcalıklar daha da büyük yük getirecektir vatandaşın sırtına. Diğer illerde ihaleleri kazanan şirketler yatırım için gereken parayı dışarıdan kredi alarak bulabiliyorlarsa, madem ki şehir hastanesi yatırımı için ekonomik bir yeterlilik ve nakit kaynak gerekmiyorsa, o halde bu işi neden devlet kendisi yapmıyor?

ERZURUM ÖRNEĞİ

“Ve yine basına yansıyan çarpıcı bir örnek vermek gerekirse, Devlet klasik ihale yöntemiyle ve tam donanımlı olarak tamamlanan Erzurum Devlet Hastanesini 193 milyon TL’ye tamamlarken, aynı kapasiteli hastaneyi yapacak Adana’daki şirketlerin bu iş için 430 milyon Euro (TL değil) fiyat verdiğini küçük bir araştırmayla bulabilirsiniz”

TAKİP EDECEĞİZ

“Yetkililerin, projeye ilişkin bu iddiaları yanıtlayıp, endişeleri gidermesi gerekmektedir. Sosyal Devlet olmanın gereği her türlü hizmeti nitelikli ve düşük maliyetle, hatta bedelsiz olarak vatandaşa sunmaktır. Vatandaşlarımızın bu konuda mağdur edilmemesi adına konuyu sıkı bir şekilde takip edeceğimizi kamuoyuna bildiririz.”

Editör: TE Bilişim