CHP İl Kadın Kolları Başkanı Azize Çeroğlu’nun okuduğu bildiride; iktidarın, istismar mücadelesinin yetersizliği eleştirildi ve 3 maddelik talepler listesi açıklandı. Açıklanan bu taleplerin yasal takipçisi olunacağı bilgisini veren bildiride şu ifadeler yer alıyor:

İNANDIRICI DEĞİL

“Çocukların, güvenilir bir ortamda büyümelerini sağlamak hükümetin en öncelikli sorumluluğuyken her gün yeni bir çocuk istismarı haberi ile uyanıyoruz. İktidar başkanı bugün çıkmış ‘çocuk istismarı için en ağır cezaları getireceğiz, bu toplumsal bir dinamittir’ diyor. Ne yazık ki bu sözler, iktidarı her zamanki gibi ‘söylediği başka yaptığı başka’ olmaktan öteye geçiremiyor. Küçük yaşta evliliklerin önünü açan yasa tasarısı, çocukları vakıfların denetimsiz yurtlarına mecbur etmesi, bilimsel eğitimden uzak Sübyan Mektepleri ile mevcut iktidar, ‘çocuk istismarı’ mücadelesi konusunda inandırıcılığını yitirmiştir.”

TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

İktidarın, samimi olduğunu göstermek için, çocuk istismarında cezaları arttırması ve bu istismara zemin yaratan ya da sebep olan kurumları ortadan kaldırması gerektiği söylenen bildiride; “İstismar insanlık suçudur ve buna susmak, sessiz kalmak suça ortak olmaktır” ifadeleri yer aldı. Suç ortağı olmayacaklarını, takipçi, denetçi ve önleyen olacaklarını belirttiler.

İŞTE O TALEPLER

Çocuklara koruyucu bir ortam sağlanabilmesi için talepleri olduğu belirtilen bildiride, talepler şu şekilde sıralandı:

Çocuk istismarı ile ilgili kanunlar, mahkemelerin iyi hal indirimi ya da ceza indirimine imkan vermeyecek şekilde yeniden düzenlenmeli.

Çocuklarımıza yurt hizmetinin vakıflardan alınarak devlet eliyle ve denetimli, kontrollü bir şekilde verilmesini talep ediyoruz. Tüm yurtlar ve özel eğitim kurumlarının düzenli olarak çok sıkı denetim ve kontrollere tabi tutulmasını talep ediyoruz.

Çocuk istismarını öven “6 yaşında çocukla evlenilebilir” gibi çocuk istismarını öven, teşvik edenlere, küçük yaşta evliliği özendirenlere de ağır cezai yaptırımların getirilmesini talep ediyoruz.

Editör: TE Bilişim