Azize Çeroğlu, Küreselleşme adıyla sürdürülen kapitalist sistem doğaya ve insana özgü ne varsa tüm canlıların en temel ihtiyacı olan suya el atmıştır.
 
Suya kıt kaynak oluşu, kuraklı ve küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliğine dayalı yaşanan su krizleri tamamen sistemin yanlış politikaları sonucudur. Kapitalizmin içine düştüğü dar boğazdan çıkılmaya çalışıldığı 1970 ler de Birleşmiş Milletler ''suyun temel bir insan hakkı olduğunu'' vurguluyordu.
 
Bu amaçlı 1980 li yıllarda gelişmekte olan ülkelerin su ve kanalizasyon alt yapılarına yatırım yapmalarının istenmesiyle iş tamamen ticarileşmeye başladı.
 
Alt yapı kredileri için Dünya bankasının kamu bankalarıyla çalışmaya öncelik vermesi İMF ile ortak çalışması ve yine Dünya Ticaret Örgütünün de dahil olmasıyla 1992 yılında ''Su ve Çevre Konferansı'' yapılmıştır. 1993 yılında da 22 Mart ''Dünya su günü''olarak kutlanmaya başlanmıştır.
 
Her ne kadar kutlanmaya başlansa da; üç tarafı denizlerle çevrili ülkem de yanlış politikalar sonucunda akarsularımızın kullanılamayacak kadar kirletilmesi, su havzalarımızın sanayiye ve kentsel yerleşime açılması, yer altı seviyelerini düşürmüştür. Sulak alanlar ve göller yok olmaya başlamıştır.
 
Su kaynakları da ticari bir mal haline gelince kaynaklar özelleşmeye başlamıştır.
 
Akarsularımız şirketler tarafından barajlar HES projeleriyle parsellenmiştir.
 
Bir an önce ticarileşmekten vazgeçilmeli, direnen çevrecilere kulak verilmeli ve kamusal hizmet olarak kalmalıdır.
 
Kalmalıdır ki; bitkisel ve hayvansal üretimin sürdürülebilirliği için bu gereklidir. Bitkisel hayat için salma sulamadan, damlama yağmurlamaya geçiş projelerine geçiş teşvik edilmelidir.
 
Kentsel yeşil alanlarımıza dokunmadan, yağmur suyu depolama kanalları oluşturulmalıdır.
 
Geçimini tarımdan yapan çiftçilere ''tarlasının başına saat takıp, ödemeyeni keserim''kararını almadan önce güçlü devlet olarak ''ulusal su politikasını''belirlemelidir.
 
Çiftçileri ''destekli''ayakta tutmalıdır. Yat kullananın iki katı paraya mazot alan çiftçinin tarlasına kilit vurdurulmamalıdır.
 
Yaşamak için börtü-böceğin, insanın kısaca tüm canlılar için hayat olan Dünya Su Gününü kutluyorum dedi.

Editör: TE Bilişim