Bakan Selçuk, dünkü gazetemizde de yer alan haberde belirtildiği gibi depreme dayanıksız 21 okulun 7’sinin yıkıldığını, 5 okulun güçlendirildiğini, 9 okulun güçlendirilmesi için de ihaleye çıkılacağını açıkladı

CHP Grup Başkanvekili, Sakarya Milletvekili Engin Özkoç’un2 yıldır gündemde tuttuğu, son aylarda gazetemizin ısrarla üzerine gittiği deprem hasarlı okullarla ilgili gerçek ortaya çıktı. Yöneticilerin, bazı siyasetçilerin yok saydığı, hatta bazı gazetecilerin üzerini örtmeye çalıştığı hasarlı okullarla ilgili veriler, CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç’un sorusu üzerine Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yaptığı açıklamasıyla doğrulandı.

Özkoç’un ortaya koyduğu belgelere ve yazışmalara rağmen 21 okulun depreme dayanıksız olduğunu gerçeği, yerel yöneticiler ve siyasetçiler tarafından inkar edilmiş ve siyasi polemik konusu haline getirilmişti.

Konuyu bir kez daha Meclis Genel Kurulu’nda gündeme taşıyan Özkoç, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi görüşmeleri sırasında Bakan Ziya Selçuk’a okulların akıbetini sormuştu.

Özkoç’a Meclis kürsüsünden yanıt veren Bakan Selçuk’un 21 okulla ilgili gerçeği ortaya koyan sözleri şöyle:

“Bakanlığımızca 2015 yılında ülke genelinde 4 bin 500 okulun deprem tahkiki çalışmalarına başlanmıştır. Bu kapsamda Sakarya ilinde 125 adet okulun deprem tahkiki yapılmıştır. Güçlendirilmesi gereken 21 okulla ilgili olarak mevcut durum şudur:

7 okula ait 9 bina için yıkım kararı alınmıştır. Bu okullardaki öğrencilerimiz başka okullara taşınmıştır. Yıkılan bu binaların yerine yeni eğitim binalarının yapımı, yatırım programı kapsamında ve hayırseverler marifetiyle devam etmektedir.

5 okula ait 6 bina güçlendirilmiştir.

9 okula ait 10 binada güçlendirme çalışmalarının yapılması için ihale öncesi hazırlıklar tamamlanmış olup 2019 yılı içerisinde güçlendirme çalışmaları yapılacaktır.”

“GERÇEKLERİ İNKAR, BİZE SADECE ZAMAN KAYBETTİRİR”

Konuya ilişkin değerlendirme yapan Özkoç, “Gerçekleri inkar, bize sadece zaman kaybettirir. Evlatlarımızın yarını için birbirimizi yok etmeye, sözümüzü itibarsız kılmaya uğraşmak yerine çözüm için birlikte hareket etmeliyiz. Sorunun kabulü ve çözümü için adım atılması, sorun ne kadar büyük olursa olsun, mutluluk ve umut verici. Üzerime düşen ne varsa yapmaya devam edeceğim. Bundan sonra da kalan okullarımızın deprem testlerinin tamamlanması, yıkım ve güçlendirmelerinin bitirilmesi için sürecinin takipçisi olacağımın bilinmesini isterim” dedi.

TBMM tutanaklarından…

Özkoç Bakan Ziya Selçuk’aböyle seslenmişti:

“Sayın Bakanım, ben Sakarya Milletvekiliyim. Millî Eğitim Müdürünün il brifinginde Valiye yaptığı brifingde geçen cümleler aynen şöyle: "Şu anda Sakarya'da 21 tane okul eğer bir deprem olursa depreme dayanamayıp yıkılır." diyor. Sayın Valimiz de bunun üzerine Bakanlığa yazı yazıyor ve bu 21 okul için bir bütçe ayrılmasını istiyor. Tam iki yıldan beri bunun mücadelesini veriyorum Sakarya'da. Daha sonra Valiye gidiyorum. Bunu kamuoyuna duyurmuyorum. Valiye bu doğru mudur diyorum. Sayın Valimiz açıklama yapıyor, "Evet, maalesef doğrudur diyor. Değişen her iki bakana soru önergesiyle soruyorum. Her iki bakanımızın cevabı elimde. Her ikisi de "Evet, bu doğrudur." diyor hem yazışmalarda hem de sözlü olarak. Fakat hâlen o 21 okulumuza müdahale edilmiş değil, ödenek ayrılmış değil. Deprem gece olur diye bir şey yok Sayın Bakanım.

Sakarya Milletvekili olduğum için depremin acısını çok iyi bilen bir insanım. Kaybettiğimiz insanlarımız, evlatlarımız var. Eğer deprem gündüz olursa evlatlarımız ilk olacak depremde enkaz altında kalabilirler.

Türkiye Büyük Millet Meclisinden size sesleniyorum, bir milletvekili olarak, Sakarya'nın bir evladı olarak: Lütfen müdahale edin, burası için ödenek ayırın ve evlatlarımız olası bir depremde kadere değil, bizim almadığımız bir karara yenik düşmesinler.”

Bakan Selçuk böyle cevap vermişti:

“Sakarya'daki 21 okulun deprem tahkikiyle ilgili bir soru vardı. Bakanlığımızca 2015 yılında ülke genelinde 4.500 okulun deprem tahkiki çalışmalarına başlanmıştır. Bu kapsamda Sakarya ilinde 125 adet okulun deprem tahkiki yapılmıştır. Güçlendirilmesi gereken 21 okulla ilgili olarak mevcut durum şudur: 7 okula ait 9 bina için yıkım kararı alınmıştır. Bu okullardaki öğrencilerimiz başka okullara taşınmıştır. Yıkılan bu binaların yerine yeni eğitim binalarının yapımı yatırım programı kapsamında ve hayırseverler marifetiyle devam etmektedir. 5 okula ait 6 bina güçlendirilmiştir. 9 okula ait 10 binada güçlendirme çalışmalarının yapılması için ihale öncesi hazırlıklar tamamlanmış olup 2019 yılı içerisinde güçlendirme çalışmaları yapılacaktır.”

Editör: TE Bilişim