Bu Şehrin Tarihi var. N’olur, önüne gelen her siyasi Tarih Yıkımı yazmasın!

  Adapazarı doğduğum şehir. Hendekli Kardeşim Orhan Topçu gazetesine gelirken,“Adapazarı’na, Bizim Sakarya’ya gidiyorum.“ der. Sakarya, Vilayet adı.

    Siyasiler Tarih Yazarlar. Şehre gelinen her yönde Adapazarı tabelaları kalktı.  Milletvekilleri, Genel Başkanlar; Ankara’dan gelirken önünden geçer, sıkılmazlar

    Sakarya sınırına 35-40 km önce girilmiştir. Adapazarı’na gelinir, Sakarya İl Sınırı yazar. Sakarya’ya girişler Kaynarca, Kocaali, Yanık, Hendek, Mekece’dedir.

   Sakarya Büyükşehir Arması’nda, Cumhuriyet’in ünlü 3 Kemerli Eski Sakarya Köprüsü vardır. Jüstinianus Köprüsü’ne, Eski Sakarya Köprüsü tabelası asılır.

  Sakarya’da son 25 yılda tarih yazılmadı; Kent tarihten kazındı! Örnek, Türkiye’nin ilk Traktör Fabrikası Donatım ve Arazileri tarihe gömüldü.

    Adapazarı Şeker Fabrikası ve Pancar Araştırma Çiftliği Özel-Güzel edildi : -)

   Yüz yılın İzmit Caddesi şehirden silindi. Okuduğumuz okulların ismi-cismi de!

   20 yıl sonra, doğup büyüdüğün şehre gel, Ankara caddesinden Serdivan’a nasıl geçeceğini bilemezsin! Gümrükönü’den Karaağaçdibi’ne nasıl geçeceğini de!

    Sakaryaspor deplasmanlarında bize,” Patatesçiler!” diye bağırılırdı. Tarih yazdılar, Sakarya’da ithal Patates yer olduk.                                                      

    İnkar da etmem: Zamane Siyaseti, Cumhuriyet Tarihi’nde Sakarya’da en çok Köy ve Mera’yı imara açarak en Büyük Tarihi yazdı. 

    Abdessiz girmedğimiz Orhan Camii avlusu ve çevresi Tabureli Çayhane oldu.

    Büyük Sultan Abdülhamit Han Hazretleri’nin 2 Haziran 1890 günü Adapazarı GARI’na getirdiği Haydarpaşa Treni’ni yok edenlerse Şehrin Tarih Zirvesi olurlar.

    GAR’a 31 Mart’a kadar Tren gelir…ADARAY’ın düne kadar geldiği GAR’a, ADA Treni de gelir…Şimdi, hemen, dümdük. Ne alttan, ne üstten; DÜMDÜK..   

    Bana değil; Ergün Atalay’a, Cemal Yaman’a sorun!.. Raylı Sistemi de sorun!

                    ÜNLÜ ZİNCİR MARKETLERİNİZ VE TANZİM SATIŞLAR ?

    İktidarın amacı, istismar edilen pahalı sebze ve meyve satışlarına Tanzim Satışla engel olmak gibi. Ama,” Tanzim Satış kuyrukları.” dillere düşürdü.

    Pahalılığı tarladaki köylü yaratmadı. Köyden Hal’e getiren aracı da yaratmadı. 600-700 km.’den getiren kamyoncu, tırcı da değil; İktidar vergileri sorgulasın!

   “ Adapazarı’nda köklü bir KÖYLÜ Pazarı açın!” diye yıllardır yazıyoruz. Köylü ürüne eşek yükü vergi ödüyor. Tarladan getirdiğini salmasız, vergisiz satsın!  

   Hadi; Eski Hal’i; ÜRETİCİ HALİ-Pazarı yapın. Köy; Halka aracısız, vergisiz satsın.

                                                                  ***

   Dönemin ilk 2 büyük marketler zinciri var. Şimdi Sakarya’da bir dolu isim altında başkaları da açıldı. Sebze-meyveyi kendi elinle seçiyorsun.

   Kör müyüz; Onlar da artık ucuz değil. Bugün hedef alınan tüm sebze meyve fiyatlarını Onlar da izliyor. Evet, fiyatları 5-10 krş ucuz gibi. Ama pahalı.

     Üstelik denetim hak getire? Ucuzluk, temizlik oradan başlasın?..Ülkeyi Yönetenler, “ Şu Gıdaların sık sık Sağlık Denetimi’ni yapalım!” derler mi?

    Ucuz gibi; kıyma, beyaz et, peynir, zeytinyağı gibi; gıdalar yeni teknoloji laboratuarlarında Gıda Denetimi’ne bir sokulursa acaba neler görülür?

    Bana hiç kimse,“ Paket üzerinde Gıda Bakanlığı’nın Sağlığa Uygun Logosu varsa halkımız hiç çekinmesin alsın!” tavsiyesinde bulunmasın, denetlesin!

                                                                      *** 

   “ Sayaç Okuma…Gelir Vergisi-Kurumlar Vergisi-KDV-ÖTV-Ek Vergi ver Defterlerini Kontrol etmem Vergisi, bu yıl kazanamadıysan da O’nun Vergisi;

   Ulaşımda; Hat Parası, Plaka Parası, Motorlu Taşıt, Araç Muayene, Sigorta, yakıtın kendinden çok yakıt vergisi? Temizlik Vergisi var, Atık Su da?

    İşin Özeti;  Cumhuriyet’in eşsiz mal, mülk, fabrikaları satıldı. O vergilerle  Tarihin en büyük bütçeleri oluştu. Tarihin görmediği kadar şatafat yaşandı.

     Hükümet halkın uyandığını şimdi gördü. Ucundan vergiler kısılıyor. Halka  zekatı kalıyor…” Tanzim Satış!” çok sürmez; Halk Siyaseti tanzim etmeli.