Son zamanlarda değil, elektriğin özelleşmesinden bu yana, abonelerin bu şirketlerden yaka silkmediği bir dönemimi oldu? Ya fatura fazla geliyor. Ya, gereksiz tahsilat yapılıyor. Ama sonuçta her zaman olduğu gibi bu şirketler yine haklı. Yılbaşından sonra faturaların neredeyse ikiye katlanması karşısında bir kez daha ayağa kalkan abonelere Sepaş, lütfedip, bizim aracılığımızla şu açıklamayı yollamış. Okuduktan sonra devam edeceğim.

                                               **  

İşte Sepaş’ın o açıklaması, ‘Son dönemde vatandaşlarımızdan fatura tutarlarıyla ilgili gelen itirazlar konusunda sizleri ve sizin aracılığınızla vatandaşlarımızı bilgilendirmek isteriz. Dağıtım sistemi kullanıcılarının faturalarında yer alan Dağıtım Bedeli, Güç bedeli, Güç Aşım Bedeli, Reaktif Enerji bedeli, Kesme Bağlama Açma bedeli, Sayaç Kontrol Bedeli gibi bedeller, Dağıtım Lisansı Sahibi Tüzel Kişiler ve Görevli Tedarik Şirketlerinin Tarife Uygulamalarına İlişkin Usul ve Esaslar kapsamında dağıtım şirketi adına kullanıcıya yansıtılan bedeldir.

                                                       **

Bu bedeller elektrik dağıtım şirketine ödenmektedir. Faturada yer alan kalemlerden Dağıtım bedeli ve Aktif Enerji bedeli, dağıtım sisteminden çekilen elektrik enerjisi miktarı üzerinden ve üreticilerin dağıtım sistemine verdiği enerji miktarı doğrultusunda hesaplanan bedelidir. Sizlerin aracılığıyla da vatandaşlarımızın bir konuda daha dikkatini çekmek isteriz.

                                                 **

Tüketiciler sayacın ilk okuma ve son okuma tarihini dikkatlice incelemesi sonucu tüketimlerinin de artması ile birlikte faturaların yüksek gelme sebeplerini tespit edebilecekler. Fatura hesabında yer alan birim fiyatlar yine ilk okuma son okuma tarihlerine göre ilgili dönem birim fiyatları baz alınarak hesaplanmaktadır. Ayrıca EPDK’nın internet sitesinde yer alan fatura hesaplama modülü kullanılarak tüketimlerini kontrol edebileceklerini de eklemek isteriz’

                                            **

Gördüğünüz gibi, yine onlar haklı. Anlayacağınız yazı da tura da onlara çalışıyor! Şimdi konuya girelim. Aile kuran, bir yuvası olan hemen hemen herkes Sepaş’ın yani, Sakarya Elektrik Pazarlama A.Ş’nin abonesi oluyor. Elektrik her eve lazım. Elektriksiz ev olmuyor, doğru Sepaş’a! 

                                            **

Bu yüz binlerce, milyonlarca abone de, elindeki hakları bilmiyor. Zannediyor ki, Sepaş bir tekel. Ne yaparsam yapayım, elektriğimi Sepaş’tan almak zorundayım. Hayır hiç de öyle değil. Elektriğinizi Sepaş’tan almak zorunda değilsiniz. Sepaş bir tekel değil. Sepaş gibi, evinize, işyerinize elektrik verecek benim bildiğim şu anda 8 şirket daha var.

                                                 **

Sedaş’ı bir kenara koyun. Zira hiçbir abonenin Sedaş ile bir işi yok. Sedaş, adı üzerinde ‘Elektrik Dağıtım A.Ş.’ O sadece elektriği sizin işyerinize, evinize kadar getirir, bölgenin abonelerine elektriği hangi şirket pazarlıyorsa o şirkette, -bizim bölgemizde Sepaş- gelir Sedaş’ın getirdiği elektriğin parasını sizden alır.

                                                 **

Sizin, benim, şunun, bunun, onun, ‘Ben Sepaş ile çalışmak istemiyorum’ deme hakkınız, özgürlüğümüz var. Verirsiniz bir dilekçe, ‘Şu tarihten sonra, elektriğimi sizden almak istemiyorum’ dersiniz. O sürede diğer 8 şirketten birine gidip, ‘Elektriğimi sizden almak istiyorum’ dersiniz ve farklı bir kuruş ödemeden sözleşmenizi yaparsınız. Bu kadar basit. Yani kısaca tekrarlıyorum. Sepaş tekel değil ve siz de özgürsünüz!