Siyaset kurumu halkın dertlerine çare üretmekten uzaklaştıkça halk da siyasetten ümidini iyice kesiyor. Yazılı ve sosyal medya yerel siyaseti ve siyasetçileri sürekli gündemde tutmaya çalışıyor ama nafile. Biz bu seçimde, belediye başkanlarından belediye meclis üyelerine ve hatta muhtarlara kadar büyük bir kitleyi seçeceğiz. Muhalefeti bırakın bir kenara, iktidar partisi ve küçük ortağı bile bu listeleri yaparken zorlanıyorlar. İl bazında partilerde yöneticilik yapmış kişiler bile söz konusu adaylık olunca geri duruyorlar. Bunun sebebi, iktidar oluyorlar ama muktedir olamıyorlar! Atamayla gelen il ve ilçe başkanları, gücünü tabandan almadığı için belediyelere iş yaptıramamakta, belediye meclis üyelerinin beldeleri için önerileri dikkate alınmamaktadır. Onlardan sadece başkandan gelen teklifleri kayıtsız şartsız onaylamaları istenmektedir.

Yani kısaca, parti başkanlarının eli kolu bağlı, belediye başkanlarının eli kolu bağlı, belediye meclis üyelerinin eli kolu bağlı olan bu sistemde, hizmet aşkı olan, beldesine hizmet etmek isteyen ufku açık olan herhangi bir kişi aday olur mu? Aday ol, seçil sonra kişiliğinden taviz ver! Yani yapılacak iş değil. Halkın yönetimlere en fazla katılabildiği yerel yönetim, merkezi, ahbap çavuş ilişkisi, hemşericilik ilişkileri ile yönetilen bir şekle dönüşüyor.

***

Siyasetçilerimiz ilimizin uçtuğunu söyleseler bile, rakamlar hiç de öyle değil. İlimiz, 2015-2017 yılları arasında komşuları olan Kocaeli, Bursa, Bilecik, Bolu ve Düzce illerinden milli gelire göre sadece Düzce’yi geçebilmiştir. Yani komşularımızın, en fakir ikinci iliyiz. Üstelik ilimizde Toyota gibi sanayi devi varken.

***

Esnaf perişan! Hepsi, bırakın yarını, bugünü nasıl kurtarırım derdinde. Tarım ve hayvancılıkta özellikle tavuk sektöründe durum vahim. Memuru emekliyi ne siz sorun ne ben söyleyeyim. İnşaat sektörü batma noktasında. Halka umut vermesi gereken siyaset ise, neredeyse “Nerden çıktı bu seçimler? Ne güzel böyle günümüzü gidiyorduk! Rahatımız bozuldu” modunda. İktidar ise, istediğini alıyor, istediğini satıyor, istediğini çıkarıyor, istediğini atıyor.

Her değişim bir umuttur. Bu yerel seçimlerde, hayatımızda çok bir şey değişmeyecek. Ancak belki yeni gelecek kadrolar, bir rüzgar oluşturur ümidindeyiz. Bu kadar kötü günler geçirdiğimiz hayatımızda, belki bir gülücük oluşturabilirler. Benim ümidim yok ama, belki de olur. Ümit fakirin ekmeği, ye vatandaş ye!