Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Zeki Toçoğlu, Gazetemiz Bizim Sakarya’nın Çarşamba günkü “ Soru Yağmuru Kahvaltısı “ ‘nın konuğuydu.

   “ Soru Yağmuru’nda çok şey öğreniyorum!” derim. “ İhracatta Türkiye’nin ilk 7-8 ili içindeyiz. Ama, Büyükşehir O nimetten yararlanamıyor!” muş!

    Zeki Başkan,” Devlet, Türkiye’de bir tek bizim Büyükşehir’in vergi gelirinden, İhracatı teşvik için çıkardığı vergi iadesini keser!” deyince buz kestim.

   İhracat yapan firmalara devlet teşvik veriyor. Bir tek Sakarya’da, büyük oto ihracatı yaparak, büyük de vergi teşviği kazanan firmanın teşviği Sakarya Büyükşehir’in Vergi gelirinden kesilirmiş. Bir tek Sakarya Büyükşehir’den ?

   İyi Parti Sakarya milletvekili Ümit Dikbayır, Büyükşehirimizin bu büyük gelir kaybını önlemek için TBMM’ye yasa teklifi hazırlamış. Şunu mu doğruluyoruz:

   Sakarya, uzun yıllardır TBMM.’nde iyi temsil edilmiyor! “ Bir kedim bile yok!”

     Hükümetlerde yıllardır Sakarya’nın bir BAKAN’ı yok diye boşuna bağırmadık.                                                                        

                                                                 ***

   Zeki Başkan ile 10 yılın ve hatta 20 yılın 3 saatlik söyleşisi olamazdı. Ama, kolay bulunmaz bir paylaşım fırsatıydı. Çark’tan, Millet Parkı’na; Vergi Gelirine!

   Ada Treni’nden Raylı Sisteme… Mollaköy Göleti Spor Kompleksi’ne, Sakaryaspor ve Büyükşehir Basketbola, Yeni Atatürk Stadı’na kadar…

  Tabii ki, İÇME SUYU…Çok kavgasını verdiğimiz Su kaynaklarımız!

    Akçay Barajı geliyor. Birkaç yıl sonra da Ballıkaya. Yine de, “ İçme Sularımızda  Sıfır Sorun!” diyemem. Doğamıza, su kaynaklarımıza bunca Su Fabrikası tehlike.  

                                                                  ***

    Şunu şu gün yazmayı görev bilirim: şehir Zeki Toçoğlu’nu ararsa hiç şaşırmam!

    Bunu okuyanlar da şaşırmasın. Kimse şehrin derununa girildiğinde nasıl bir şehirle karşılaşacağını bilmiyor. Adapazarı-Sakarya 25 yıl önceki şehir değil!

    “ Zeki Toçoğlu 31 Mart 2018 gününe kadar Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı!” Ertesi gün, Nisan 1 Şakası değil; hepimiz Ayrımsız Sakaryalıyız.      

    Zamanında yazılması, sorulması gereken ne varsa yazdık, sorduk. 31 Mart günü hayat kaldığı yerden devam edecek. Hepimiz ayakta kalmaya yazılıyız.

    Bu şehirde doğduk. Aynı şehirde, aynı yaşam mücadelesini vereceğiz. Hesap sorma makamı olmadığımızı da biliriz. Kendi hesabımıza cevap verebilsek yeter.

                                 YAĞMURDA VURDUM KENDİMİ;

                               ŞAHANE ATLETİZM TESİSLERİNE : -)

   Soru Yağmuru’ndan duygu dolu çıktım. Sokakta da müthiş bir yağmurla ıslanmaya başladım. Vurdum kendimi şehrin sokaklarına…

    Hayatta yerinde olmak istediğim, hele de kıskandığım tek kişi de yoktur. Tek istisna; Ayhan Sicimoğlu…Messi’ye bayılırım, ama Sicimoğlu olmak bambaşka.

    Anlaşılıyor ki, Şehrimi ve Sakarya’yı köşe bucak gezmelerimin genetik bir arızası var. Belki çok kırılan, gücenenler olur; ama geziyor, görüyor, yazıyorum.     

    Okuyup öğrendiğim-bence- her iyi ve doğru şeyi şehrimle paylaşıyorum.

                                                              ***

    Zeki Başkan ile söyleşiden sonra, içimdeki burukluğu O yağmurda bile, devam eden kimi yatırımları görmeye giderek atmak istedim.

    Ankara Caddesinden tam bir U yaptım, Yorgolar’a doğru uzandım.

    Zeki Başkan’ın, Küpçüler’den Karaağaçdibi sonunda Kuyudibi’ne çıkacak olan Yeni Duble Yola geldim.

    Duble Yol; Küpçüler-Yeni Cami Bulvarı-Yeni Atatürk Stadı Üçyolağzı’na kadar aylar önce bitti. Orda yeni şehir oluşuyor. Duble Yolun devamını izleyeceğiz?

                                                                ***

    Bölgeyi gezip; Sakarya Nehri kenarında yapılan, şehirde nerdeyse adı bile pek geçmeyen, YENİ-ÇAĞDAŞ-NEFİS Atletizm Stadı’nı  görmeye gittim.

   Sakarya, Yeni Atatürk Stadı karşısında, Nehir kenarında gerçekten nefis bir Spor Tesisi’ne daha kavuşuyor.

   Birkaç yıl önce Hakemlerimiz için yapılan tesis ile entegre olması da ayrı bir kazanım! Yapılan her yatırımın sürekli işleyiş kazanması çok önemli.

                                                                ***

   Yeni Karasu Yolu ile Etbalık Kavşağı trafiğini rahatlatacak dev Katlı Kavşak inşaatına gittim. İşleyişi ne getirecek bilmem? Pahalı büyük bir yatırım. Daha epeyi de işi var. Büyüklüğü Karasu yönünden gelince daha iyi görülebiliyor.    

    Bence, Sakarya nüfusu da, şehir genişlemesi de daha fazla büyümemeli! Eski deyişle, her işin-gücün kaldırabileceği bir “ İstiap Haddi “ vardır; fazlası yıkımdır.