Sakarya geleceğe büyük ümitlerle yürümek istiyorsa ilkin 3 veya en çok 5 sektörü hedef seçmeli. Başlanılan O işlerde ışık görülürse devam edilmeli.

Bakın, turizm ilimizde onca çabaya karşın istenilen düzeye gelemedi. Gelmez de. Gelen turist de hafta sonu veya günü birlik gelir.

O da, ne tesisleri, ne de oralarda yaşayanları ayakta tutmaya yeter. Bir çok turizm kuruluşu gerekli nitelikli personelini 7 gün 12 ay istihdam edemez.

**

Turizm teşvikleri ile mi yapıldı bilmem; Sapanca’da tesis yapımları durdu, bu ayrı bir soru işareti. Devam eder biterse de işleri zor, dileriz ayakta kalırlar.

İstisna 3 veya 4 büyük tesis belki ayakta kalır, ama işte o kadar. Onların da ancak kendine faydası olur, Sakarya’ya-Sapancalıya pek getirisi olmaz.

Tabii, turist deyince ne anladığımız, ne öngördüğümüz de önemli. Yerli turist mi, yabancı turist mi? Ki, başımıza örülen ilticacı çorabı da ayrı, düşündürücü.

Yabancı turistte ilk 40 il içine zor gireriz de? Onun da çok büyük kısmı Arap. İlticacı Suriyeliler de Sakarya’da iyi algılanmalı? Afgan, Pakistanlılar sırada.

**

Turizm derken, başımıza hiç beklenmedik dertler de yamanmaya başlıyor.

Ülkemize Afganistan, Pakistan gibi, doğumuzdaki ülkelerden kafileler halinde geliniyor. Kaçak göçek gelip çulu Sakarya’ya sermenin önü kolay açılmamalı.

yol geçen hanı da değil. Daha Suriyeli sığınmacılar sorunu bile çözülmemişken; ekonomi dar boğazlardan geçerken sıkıntılar büyümesin.

TIP FAKÜLTESİ YAPIMI NEDEN PATİNAJ YAPTI ?

“ SAĞLIK VE REHABİLİTASYON KENTİ SAKARYA : -) “ olunabilir mi, kenti yöneten akiller oturup derinine düşünsünler. Ammaaa…

Bence, ipin ucu siyasilere bırakılmasın; hiçbir siyasi oluşuma da!

Tek Başına İktidar olunan bir dönemin siyasilerini de gördük işte. Var olan tüm Tüzel-Özel-Güzel-Resmi Hastane ve Poliklinikler ağzına kadar dolu.

En zorunlu hasta için bile bir boş yatak bulmak ancak sihirbazlık işi.

**

Bütün Türkiye’de tablo bu! Tek Başına İktidar, bir seçim öncesi bizden oy almak için şapkadan Tıp Fakültesi çıkardı. Hepimiz, ama hepimiz sevindik.

Sonuç ? En büyük Yaptırım Gücüne sahip, Hükümet nezdinde etkili bir seçilmişimiz yok ki; O Seçim Tıp Fakültesi her yıl üstüne koyarak, Bölgenin Tıp Merkezi olsun ?

**

Evet; “ Şu anda Sakarya’yı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde temsil eden Seçilmişlerimizi doğru mu seçmişiz iyi düşünelim!” diyorum.

Ama, Sakarya, Seçeceklerinin önüne de, 5 yılda yapılmasını mutlak istediği 5 çok büyük hedefi koymalı. Neden bu öneriyi yapıyorum?

Çünkü; Sakarya hiçbir Seçilmişin babasının malı değildir! Sakarya 1 milyon nüfuslu halkındır. Seçtiğinin önüne taleplerini şehir halkı koymalıdır.

Hiçbir siyasi bu denli kutsal bir Hakka ve İradeye sahip değildir. Sakarya’nın öncelikleri de seçimler öncesi, şimdiden irdelenmeye başlamalıdır.

Bence; Sağlık Şehri, Eğitim Şehri, Spor Şehri; hemen önü açık hedeflerdir.

ADAPAZARI GARI İÇİN NEDEN SUSULDU ?

OFİS Kültür Sanat Merkezi’ne girin. Az sağdaki nefis merdivenden üst kata çıkın. Yavaş adımlarla sola doğru o harika koridoru yürüyün…

Duvar boyunca, şahane kimliği olan bir şehrin fotoğrafları sizi büyüleyecektir.

**

Oradaki, Adapazarı Tren İstasyonu fotoğrafları da rüyalarınıza girecektir.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Arşivi’nin eşsiz koleksiyonu bu kadar da değil.

1975’li yıllardan sonra hızla mimari karakterini yitirmeye başlayan şehrin bu fotoğrafları ibretlik, “ Bir Kent Yok Oluş Sürecinin Belgeseli “ gibidir.

1930 Yıllarının Adapazarı’nın Gümrükönündeki Kaymakamlık Binasını ve devamındaki oya gibi işlenmiş binaları belleğinize nakşedin. Sonra gidin şimdiki Gümrükönü ve Bulvar’da, birbirini inkar eden binalarla kıyaslayın.

Atatürk’ün penceresinden Sakarya halkına hitap ettiği Halkevi-Eski Ticaret Lisesi binası dışında, bugün bir tek kimlikli binamız ortada yoktur.

**

Sapanca İstasyonu’nda,“ Tenezzüh Tren Seferi “ ile İstanbul’dan gelenlerin bir fotoğrafı var ki, başlı başına bir iç turizm destanıdır. Eşi de bugün olamaz.

OLUR; Şehirli ve Şehri Yönetenler isterse olur…Adapazarı Garı-Haydarpaşa Treni şimdi başlasın, Sapanca’da, Adapazarı’nda hayat nasıl başkalaşır : -)

YHT’nin yıkıp geçtiği muhteşem garları olan ilçelerimiz bu nedenle geriledi.

SATSO bile, yıllarca ülkenin en verimli hattı olan Adapazarı-H.Paşa hattı kapatıldı, sustu? Olmayan Karasu demiryolu ise yıllarca müjde diye abartıldı.

Adapazarı Garı’nı açacak siyasi anlayışa destek olalım, tüm Sakarya kazansın !