Kesin uygulanan radikal çağdaş toprak planlaması olmayan vilayetler her geçen gün kaybeder. Sakarya bence hızla kaybedenlerin içinde.

“ Belirli bir süre için Yöneten Seçilen Siyaset!” sözüme dikkat edin. Geçici Yöneten Seçilen hiç kimseden 20 yıllık, 50 yıllık kalıcı iş yapmasını beklemeyin.

Geçici tüm Seçilmişler, hele de son 1,5-2 yılını, önündeki seçimde oy getirecek makyaj yatırımlarla harcar. En deli paralar o günlerde saçılır : -)

**

Seçilmişlere boş yere, “ Yazıktır, yarın bu şehirde Sizin çocuklarınız da yaşayacak!” gibi hamasi sözler de etmeyin! Geçmiş Seçilmişlere bakın yeter:

Seçilmiş milletvekillerinin veya belediye başkanlarının, kendileri de, çocukları da artık Sakarya’da yaşıyorlar mı ?

O zaman Sakaryalı, “ Görmedim, Duymadım, Demedim !” oynamayı bırakacak. İnsan olacak; Sakarya’yı Görecek, Dinleyecek, Konuşacak!

**

Son 15 yılda kaç köyümüz yok oldu? Kaç dönüm tarım arazisi villalarla taşa dönüştü? Kaç MERA imara açıldı, Rant kaç MERAnın da peşinde?

Sakarya köylüsünü kurtaracak en doğru teşvik Büyük Arazi. Dağınık 15-25 dönümlük 4-6 tane arazisini toplasa, 60-150 dönüm tek arazi yapsa iyi kazanır.

Sakarya’nın; onaylanmış, Bakanlık programındaki Arazi Toplulaştırma Projesi’ni AKP neden hayata geçirmedi? Halk yaptırır; Seçilmişler yapamaz!

**

Arazi Toplulaştırılacak topraklardan, İstanbul 3.Köprüsünün 2.TEM’i geçer. İstanbul’a su lazım; Sakarya’nın Ortaköy İlçesi tarihten silinir, baraj olur!

Siz, Karasu’ya Liman ve Demiryolu diye sevindirik yapılırsınız; en iyi tarım topraklarımızı yiyen demiryolu, Filyos’a yapılacak dev liman başlarsa hızlanır.

SAÜ-GÖL ARASINI

HANGİ BABAYİĞİT BETONLADI ?

İmarı yıllardır olmayan O Araziler kim bilir hangi Babayiğidin gücü karşısında direnemedi? Ama, O arazilerdeki kimi tehlikeler bilinmiyor mu?

Zemin etüdü sadece inşaat yapmak için bir zorunluluk değildir. Su, atık su, elektrik-telefon gibi, yer altı hatları için bile zemin etüdü şarttır.

Özellikle SAÜ mühendislik bölümlerinin mutlaka bildiği konulara dil uzatacağım ki; zemin etüdü gerektiren işler yapılırken onlara başvurulsun!

**

Günümüzde, asla imara açılmayacak yerlere BİRİLERİ kafayı takarsa önünde nedense hiçbir engel olamaz! Bilim bile, yasalar demiyorum!

SAÜ Kampusu ile Göl arasında, hepimizin çocuklarının ilkokul sıralarında diktiği fidanlar Ormana dönüşmüştü. Şimdi üçte biri beton yığını gibi!

Bu yazıda Sakaryalıları bir kez daha uyarmayı görev bildim; bakın:

**

Son 10 yıla kadar, Adapazarı halkının en büyük korkusu neydi? “ SAÜ kampusunun Göl’e bakan sırtlarındaki; Su Hatları aman patlamasın!”

E.5 ( şimdiki D.100 ) karayolu, İstanbul’u, Adapazarı-Ankara-hatta tüm Anadolu’ya bağlayan tek uluslar arası yoldu! Toprak kaydımı ulaşım felçti.

**

Yazının Bam Teline geldim. Sakarya topraklarının, Karadeniz ile Samanlı dağları arasında kalan tepelik ( ve, kimi dağlık ) arazileri yaşlı dağlardır.

Sapanca Gölü’nün kuzey-güney yamaçları granül toprak, kayar. Hızlı Tren Tüneli Pamukova’da niye göçtü? 1.TEM neden Hacımercan’ı tünelle geçmedi?

Serdivan’ın Adapazarı’na bakan kimi yamaçları neden ince topraktır ?

EVREN KÖY DE İMARA AÇILDI MI ?

Bugün epeyce zülfüyare dokunduk galiba.

Ama, beş kuruşluk çıkar veya siyasi beklenti olmadığını gören görsün. Ve; vicdan, birisini TEK bir yanlıştan vazgeçirsin, benim için dünya servetidir.

**

Serdivan’ı geçip, Kazımpaşa yoluna giriyorum. Alandüzü’nde Fen Lisesi’ni, Korucuk’ta Tıp Fakültesi’ni görmeden geçemem. Rotamda orman mutlak olur.

Doğa içinden, Evrenköy’e geliyorum. İki üç yıl önce bir dolu emlakçı vardı. Şimdi emlakçı az gibi sevindim. Sevincim kursağımda da kaldı!

Evrenköy yan yolunda, tarlada inşaat tabelası ve temel çalışmaları var! Beş yıl içinde Evren-köy, Yazlık gibi olur. KÖYÜ gider, Evren’i de yok olur.

**

Son 12-13 yılda, özellikle Pancar Yolu’na Kipa Alışveriş Merkezi ve Yazlık-Camili Duble Yolu yapılınca;

“ Karakamış-Pancaryolu-Yazlık-Karaman köyleri dörtgeninde kalan; dünyanın en bereketli tarım arazileri yakın zamanda yok edilir!” demiştim.

O günlerde tepki gösteren Amcamlar, şimdi konuşmaz; ama yine yaparlar!

Yazın bir yere; yakında ne Onlar, ne de çocukları Sakarya’da yaşamazlar.

**

Peki; olan biteni Sakaryalı neden sessizce seyreder? O zaman, Sizin en büyük gücünüz OYUNUZ İLE SEÇMEKTİR; onu kullanırken vicdanı kullanın!

Gördüğümü fitnesiz, gizlisiz, açıkça yazıyorum! Dua da ediyorum:

Tek bir Adem, insanları-şehri için tövbe etse, doğruyu yaşasa-yapsa sevinirim.