Karasu İlçesi Paralı Mahallesi'nde faaliyet gösteren maden ocağına karşı yurttaşlar yıllardır mücadele ediliyor. Yurttaşların maden ruhsatının iptali davasında yurttaşlar madenin "ÇED gerekli değildir" kararı ile aldığı ruhsatla faaliyet göstermesinin kabul edilemez olduğunu iddia etmişlerdi. Sakarya 1. İdare Mahkemesi tarafından reddedilen ruhsat iptal davası, bölge istinaf mahkemesince bozuldu ve Danıştay ayağı açık kalmak üzere ruhsatın iptaline karar verdi.

HUKUKA AYKIRI

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 9. İdare Dava Dairesi karar metninde, şöyle denildi:

"İlgili alanda yapılacak madencilik faaliyetinin olası zararları bilirkişi raporunda detaylı olarak belirtilmiş ve ancak belirtilen koşullara uyması halinde madencilik faaliyetinin yapılmasında herhangi bir sakınca olmadığı yönünde görüş bildirilmiştir.

Bu bağlamda; üretim sahibinin üretim alanında alması gereken tedbirler ile dikkat etmesi gereken hususlardan hareketle sürdürülebilir ilkesine aykırı olarak çevre koşullarının ve ekolojik sistemin, somut olarak su kaynağı ile dere yatağının geri dönülmesi imkansız zaralara uğrayacağının göz ardı edilmesi kabul edilemez.

Yukarıdaki anılan rapordaki açıklamalar ve dosyadaki bilgi ve belgelerin birlikte değerlendirilmesi sonucunda, Paralı köyüne su sağlayan kaynağın çok yakınında, dere yatağının ve ekonomik değer çok yüksek olmasının yanında bölgede yaşayan pek çok kişinin geçim kaynağını oluşturan fındıklıkların bulunduğu alanda madencilik faaliyetine izin verilmesinin hukuka aykırı olduğu sonucuna varılmış olup, bu çerçevede dava konusu işlemde mevzuata uyarlık, davanın reddine ilişkin mahkeme kararında ise hukuki isabet görülmemiştir.”

KÖYLÜ MUTLU

Konu ile ilgili olarak görüştüğümüz Kuzey Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Özgür Uğur yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Doğanın yaşaması, yaşadığımız çevrenin gelecek nesillere intikalinin sağlanması, su kaynaklarımızın derelerimizin korunması, ekonomik olarak göreceğimiz zararların engellenmesi, ülkemizin en büyük ihraç girdilerinden olan fındık tarımının sürdürülebilir olarak yapılabilmesi için, değerli Paralı Köyü halkımızın yaptığı bu büyük mücadelenin sonunda yüce yargının verdiği lehimizde karar tüm kamu ile paylaşmaktan mutluluk duyarız. Bizim toprağımızı, geleceğimizi, doğamızı korumak için bütün varlığımız ile mücadelemizin ve kararlılığımızın devam edeceğini bütün kamuoyuna bildiririz. Bu  haklı mücadelemizde ruhen veya bedenen bizim ile beraber olan, emeği geçen herkese insanlık adına teşekkürlerimizi saygılarımız ile sunarız."

Editör: TE Bilişim