Marmara bölgesinin doğusunda bulunan Sakarya İl’i, Ankara-İstanbul-Kocaeli-Bursa-Eskişehir gibi büyük şehirlere  ulaşım yönünden merkezi bir konuma sahiptir.

 İl ekonomisinde tarım ve hayvancılık sektörü  yarattığı katma değer ve istihdam açısından belirleyici bir ağırlık taşımaktadır.

 Sakarya İli’nin ekonomik yapısı içinde tarım ve hayvancılık sektörünün çok önemli olduğu, tarımsal ve hayvansal üretim yönünden bulunduğu bölge içinde  öncü olduğu,  İlin toprak ve iklim özelliklerinin yaratılan katma değere yansıdığı ve bununda ilin ekonomik yapısı açısından tarımın ağırlıklı bir yapı oluşturduğu açıkça görülmektedir. 

Ülkemizde ekonomik ağırlık taşıyan sektörler arasında tarım ve hayvancılık  sektörünün payı %  8 civarındadır.İlimiz Sakarya’nın  ise tarım ve hayvacılık  sektöründeki payı  % 25 ‘tir.  

Sakarya’nın tarımsal gelirlerinde en büyük pay hayvancılığa aittir. Meyvecilik gelirleri içinde  ise en büyük payı fındık almaktadır.

Tarla bitkileri üretimi  son yıllarda giderek  azalmaktadır. Buna karşın  açık veya örtü altı sebze üretiminde  ise artış gözlenmektedir.

Geyve ve Pamukova ilçelerimiz başta olmak üzere meyveciliğin gözle görülür bir şekilde artmıştır. Dış mekan süs bitkileri üretiminin  de giderek  çok önemli bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sektörün en önemli  faaliyet  alanı olan hayvancılık sektörüne bakıldığında;  ilimizdeki tarımsal arazilerin azalmasına bağlı olarak ve meralarımızın giderek küçüldüğü, yok edildiği, başka amaçlarla diğer sektörlere devir edildiği  gerçeği ile karşı karşıyayız.

Hayvancılıkta kaba yem ihtiyacının en önemli kaynaklarından biri olan pancar melası üretiminde yaşanan büyük düşüş ile diğer etmenler  göz önüne alındığında besi ve süt sığırcılığı ile küçükbaş hayvancılık üretimi ve sayısında  son yıllarda önemli düşüşler görülmektedir.

Kanatlı beyaz et ve yumurta üretiminde ise son yıllarda belirgin bir artış yaşanmaktadır. Bu artışa bağlı olarak beyaz et ve yumurta üretim tesisleri  ile kesimhanelerin sayısında önemli artışlar gerçekleşmiştir.

Geçen hafta gazetemizde ağırladığımız AKP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem YÜCE ; Tohum,  fide, sebze, meyve, İç ve dış mekan süs bitkilerinin üretiminin arttırılması yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi konusunda düşünce ve projelerinin olduğunu beyan etmesi bir Sakarya’lı olarak bana umut vermiştir.

Kendi mesleği gereği ve yakınen tanıdığım bir insan olarak bu düşüncelerini samimi ve inandırıcı bulduğumu söylemek zorundayım.

Ancak mensup olduğu partiden seçilerek görev yapmış ve yapan belediye başkanlarının Mısır Araştırma Enstitüsünün verimli topraklarına Şehirler arası Otogar inşa ettirmeleri, Arifiye Fidancılık arazisi üzerine yeni Hal Binası yaptırılmasına izin vermeleri, verimli topraklarımzın üzerinden otoyol, tren yolu geçirilmesine hiç itiraz etmemeleri, yenikent ile eski Adapazarı arasındaki verimli toprakların vahşice katledilmesine çanak tutmaları, çok verimli topraklar üzerine plansız sanayi kuruluşlarının yapılaşmasına açıkça göz yummaları, 1. ve 2. Organize sanayi bölgelerinin genişlemesi için  alınan kararlara ortak olmaları, bu uğurda verimli  tarım arazilerinin katline seyirci kalmaları, meralarımızın başka sektörlere kiralanarak amacı dışında kullanımına ses çıkarmamaları ona olan inancı azaltmakta ve kırmaktadır.

Oysa yürürlükteki  5393 Sayılı Belediye Kanunu ile 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu Tarım ve Hayvancılığın desteklenmesi, geliştirilmesi konusunda belediye başkanları başta olmak üzere belediyelere çok önemli yetkiler tanımaktadır.

Son yıllarda moda oldu. Siyasi arenaya çıkan namzetler MARKA ŞEHİR vurgusu yapmaktadırlar.

Çay, fındık, pirinç, kayısı, incir, üzüm, zeytin, portakal, mandalin, pamuk, kestane, şeftali vs dediğimizde ilk akla gelen, bu ürünlerle özdeşleşen, markasını tescil ettirmiş illerimiz var. Bizim ilimizde marka olmuş ne var ?

Evet marka olalım. Ancak her yıl kötüye giden, önemsizleştirilen tarımımız, tarıma dayalı sanayimiz ile marka olma şansımız var mı ?

Olmalı. Buna topyekün inanmalıyız. Onun için Ekrem YÜCE’nin tarım ve hayvancılıkla ilgili düşünce ve projlerini önemsiyorum. Diğer adaylarında bir an önce Sakarya İlini ön plana çıkaracak, Sakarya’yı markalaştıracak düşünce ve projelerini duymak hakkımızdır diyorum.

Bizim Sakarya ailesinin bir bireyi olarak, İlimize, ülkemize, dünyaya;  barış, huzur, sağlık, mutluluk getirmesi dileği ile  2019 yılınızı kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.