İnsan olmanın hasletlerinden olan dayanışmanın çok çeşitli yolu vardır. Arkadaş, akraba, tanıdık gibi yakınlık aramadan birileriyle dayanışabiliyorsak manevi huzur duyarız. Bir kimsenin bir ihtiyacını, eksiğini, açığını kapatabiliyorsak mutlu oluruz. Geçmişte imece denilen kültürün kaybolmaya yüz tuttuğu günümüzde dayanışmayı yaygınlaştırmak zorundayız. Dayanışmanın en onurlu tarafı çıkarsız karşılıksız yapılmasıdır. Dayanışma ev taşırken yardım etmek olduğu gibi, cenazesini kaldırmak, haksızlıklara karşı koyabilmek, hastalığına derman olabilecek bir adım atabilmektir.

Günümüzde hastalıklar çeşitlenerek yaygınlaşıyor. Toprağın, havanın, suyun kirlendiği, tarımsal üretimde kullanılan kimyasalların insan vücudunda yaptığı tahribatlar sağlık konusunda tedbir almak gerektiğini gösteriyor. Sağlık kurumlarında kan stoklarının yetersizliği biliniyor. Yeni doğmuş bebeklerden ileri yaşlara kadar birçok hastalığın tedavisinde kan dahil çeşitli organlara ihtiyaç giderek artıyor. Diğer taraftan sağlık personeli ve hekimlerin uygulamalı eğitimleri zorunlu olarak model üzerinde yapılıyor. Oysa iyi bir hekimin yetişmesi, hastalıkların tanı ve tedavileri için bilimsel çalışmalar gerçek beden, kadavra üzerinde yapılmasını gerektiriyor.

Son dönemlerde hastanelerde yaşadığımız şiddet, başta hekimler ve sağlık personeli olmak üzere hepimizi endişelendiriyor. Sağlık kurumlarında zaman zaman tanık olduğumuz yanlış tedavilerde yine hepimizi derinden etkiliyor. Sağlık hizmetlerinden şikâyetler sürekli artıyor. Tıp Fakültelerinin sayısını artırmaktan çok altyapısıyla, öğretim kadrosu ve araştırma olanaklarıyla nitelikli hale getirmek daha gerçekçidir. Sağlık hizmetlerinin ticari faaliyet alanı olarak piyasaya açılması da olumsuzlukları derinleştirmektedir. Kar zarar hesabıyla ne hekim yetiştirilir nede sağlık hizmeti sunulabilir. Bu nedenle sağlık hizmetlerini personel yetiştirme, sağlık hizmeti üretim ve sunumu, kurumları, yönetimi ile topyekûn ele almak gereklidir. Buda yetmez yurttaşların bilinçlendirilmesi, haklarının öğretilmesi, halk sağlığı politikalarına dönülmesi konularında çok ciddi çalışmalar yapılmalıdır. Sağlık hizmetleri sadece tedavi amacıyla ele alınmamalı, koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi sağlanmalıdır. Bu noktada biz yurttaşlara düşende sağlığımızı kaybetmeden önce kan bağışında, uygun durumlarda organ bağışında bulunabiliriz. Özellikle tıp fakültelerinin ihtiyacı olan kadavra bulunmamaktadır. Maliyeti ve hastalık gibi nedenlerle ithal edilmekten de çekinilmekte. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde tıp eğitimi, hekim ve sağlık personeli kadavra üzerinde çalışarak yetiştiriliyor. Aynı zamanda bilimsel araştırmalarda da kadavra kullanılıyor.

İyilik amaçlı bağış yapma konusunda istekli olurken, bir hayat kurtarmak için bağış yapmakta zorlanıyoruz. Özellikle beklenmeyen erken ölümlerde yakınları tarafından organların bağışlanması insani ve vicdani bir tutumdur. İnançlarımızın engel olması söz konusu olmadığı gibi tam tersine birkaç insana hayat vermiş olmanın huzuru yüreğimizi dolduracaktır. Böylesine erdemli bir davranış toplumda büyük bir güven ve yakınlaşma sağlayacaktır. Yeni evlatlar, yeni kardeşler, yeni ana babalar kazanılacaktır.

Organ ve beden bağışı ülkemiz ve insanımız için değerli olduğu kadar zorunlu bir ihtiyaçtır. Yenisinin olmadığı tek şey insan organlarıdır. Bu konuda yasal düzenlemeler yapılabilir. Örneğin, yaşamı sona eren bir cenazenin uygun organları aksi belirtilmediği sürece alınabilmelidir. Tıp fakültelerinde bilimsel araştırma ve eğitim uygulamalarında ancak sahipsiz cenazeler kadavra olarak kullanılmaktadır. Beden bağışı konusunda aydınlatma çalışmaları zaman geçirilmeden yapılmalıdır. Sağlıklı her yurttaşın belirli aralıklarla kan bağışında bulunması önemlidir. Bağış konusunda gerekli bilinçlendirme örgün eğitim programlarına alınmalı, kampanyalar düzenlenmeli, sağlık bakanlığı toplumda yerleşik yanlış bilgi ve hurafeleri ortadan kaldıracak çalışmaları üretmelidir.

Bugüne kadar aralıklarla kan bağışında bulunan biri olarak bedenimi de Tıp Fakültesi Anatomi bölümüne bağışladım. Herkesi kan vermeye, uygun durumda bağış yapmaya davet ediyorum.

Bilimle, sağlıkla kalalım.