İl Sağlık Müdürlüğü, Sakarya Kamu Hastaneleri Birliği (KHB), Halk Sağlığı İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Başkanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar (ASP) İl Müdürlüğü’nün katkılarıyla gerçekleşen eğitime hasta yakınları ve hasta bakımıyla ilgilenen vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Eğitim Programına, ASP İl Müdürü Mutlu Işıksu, KHB Genel Sekreteri Doç. Dr. Hasan Salih Sağlam, Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Uz. Dr. Aydın Sarı, Halk Sağlığı Müdürlüğü adına Deniz Aktaş katıldı.

KURUMLAR ARASI İŞBİRLİĞİ

Programın giriş kısmında konuşan Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden Deniz Aktaş, evde sağlık hizmetleri konusunda yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Aktaş’ın ardından Büyükşehir Belediyesi Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Uz. Dr. Aydın Sarı konuştu. Sarı, Büyükşehir Belediyesi olarak sağlık hizmetlerinin bakımından birçok hizmeti vatandaşlara ulaştırırken, evde sağlık hizmetleri noktasında da önemli çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Sarı, evde sağlık hizmetleri ve yatan hastaların bakımıyla ilgili kurumlar arası işbirliğinin ise hizmet kalitesini artırdığını kaydetti.

BİLİNÇLİ HASTA BAKIMI

Sakarya KHB Genel Sekreteri Doç. Dr. Hasan Salih Sağlam yaptığı konuşmada, evde sağlık hizmetiyle ilgili birden fazla bakanlık ve sağlık kuruluşunun devreye girdiğini ifade ederek, bu durumun ülkemizde bu konuya verilen önemi ortaya koyduğunu dile getirdi. Sağlam “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve onun temsilcileri, Büyükşehir Belediyemiz Sağlık Hizmetleri Başkanlığı ve bizlerde hastanelerimizi temsilen buradayız. Nasıl daha iyi hizmet verebiliriz noktasında, vatandaşımıza evde hastanıza bakın dediğimiz zaman hasta yakınlarının bu hastalara nasıl bakacağını öğrenmesi adına bu faaliyetler önem taşıyor. Bakmakta oldukları hastalara hasta yakınlarını nasıl faydalı olması konusundaki bu eğitime katkı sağlayan kurumlara ve emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.” dedi.

YADES PROJESİ BAŞLIYOR

Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’nda görevli Yeliz Hayat Özceylan, Büyükşehir Belediyesi ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürütülen Yaşlı Destek Programı (YADES) projesi hakkında bilgi verdi. Sakarya’nın bu projeyi hayata geçiren beş Büyükşehirden biri olduğunu vurgulayan Özceylan “Merkezimizde öncelikli hedefimiz maddi durumu yetersiz, sosyal güvencesi olmayan ve evinden çıkamayacak durumdaki yaşlılarımızın, sağlık dahil birçok hizmetini evde daha sağlıklı bir şekilde sağlamak.” diye konuştu.

YAŞLILARA HİZMET

Evde temizlik, kişisel temizlik ve psikolojik destek konusunda Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’nda görevli Elif Osmanoğlu katılımcılara bilgi verdi. 65 yaş ve üzere bakacak kimsesi olmayan, evde temizlik ve kişisel temizlik hizmetlerini kendi yapamayan, yatalak durumdaki yaşlı hastalara hizmet verileceğini kaydetti. Grup terapileri ve bireysel terapilerin yanında evlerde de terapiler yaparak psikolojik destek sağlanacağını dile getiren Osmanoğlu, hobi kurslarının da yer alacağı merkezin yaşlılar için önemli bir merkez haline geleceği kaydetti.

KATILIM BELEGESİ VERİLDİ

Programın ikinci kısmında ise katılımcılara ihtiyaca göre evde hasta bakımı, yatak yaralarının oluşmasını engelleme, yatan hastayı rahatlatmak için masaj uygulama teknikleri, yatan hastanın ağız bakımı, hijyeni, beslenmesi, giydirilmesi; yatan hastanın psikolojisi ve yaklaşım önerileri, ilaçlarını muhafaza edilmesi ve tıbbi atıkların yok edilmesi, acil müdahale önerileri gibi birçok konuda bilgiler verildi. Eğitim programı sonunda katılanlara katılım belgesi verildi.

Editör: TE Bilişim