Yaptığı açıklamada, hepatitin karaciğer iltihabı olduğunu ve pek çok nedene bağlı olarak oluşabileceğini ifade eden Öğütlü, viral enfeksiyonların bu nedenlerin başında geldiğini ifade etti. Viral hepatitlere sebep olan (A, B, C, D ve E) farklı hepatit virüs tiplerinin bulunduğunu söyleyen İl Sağlık Müdürü, Hepatit A ve B aşı uygulamaları sonucunda vaka sayısının hızla azaldığını belirtti. Hepatit C virüsüne karşı henüz aşı bulunmadığını, ancak kullanılmaya başlayan yeni ilaçlarla tedavide başarılı sonuçlar alınmasının sevindirici olduğunu dile getirdi.

Hepatit virüslerinin çeşitlerine göre bulaşma şekli, korunma ve tedavisiyle ilgili önemli ayrıntılara dikkat çeken Öğütlü:

"Hepatit A virüsü kirlenmiş su ve besinlerle salgınlara yol açabilen, kötü hijyenik koşullardan dolayı kolaylıkla bulaşabilen bir hastalıktır. Çocukluk çağlarında hafif belirtilerle geçirilen Hepatit A enfeksiyonu, ileri yaşlarda daha ağır seyretmekte ve şiddetli karaciğer hastalığı ile ölümlere yol açabilmektedir. Ülkemizde hijyen kurallarına ve temizlik koşullarına uyum, temiz su kaynaklarına ulaşımın artışı, sosyoekonomik koşullarla ilgili diğer göstergelerin iyileşmesi ve 2012 yılı sonu itibariyle başlayan hepatit A aşı uygulamaları sonucunda 2012 yılında 3.624 olan vaka sayısı 2016 yılında 411’e düşmüştür.

Hepatit B ve Hepatit C virüsleri uzun vadede kronik karaciğer hastalığı, siroz veya karaciğer kanserine yol açabildiği için ayrıca bir öneme sahiptir. Dünyada 257 milyon kişinin HB virüsü ile 71 milyon kişinin ise HC virüsü ile enfekte olduğu tahmin edilmektedir. Kısaca;

Hepatit B ve Hepatit C;Kontrol edilmemiş kan ve kan ürünlerinin transfüzyonuyla, Sterilize edilmemiş cerrahi malzemelerin kullanıldığı tıbbi ya da diş müdahaleleriyle, Tıraş bıçağı, diş fırçası gibi eşyaların paylaşımıyla, Sterilize edilmemiş araçlarla dövme, akupunktur ya da vücut takılarının uygulanmasıyla, Anneden bebeğe doğumda ve sonrasında, Güvenli olmayan cinsel ilişkiyle bulaşabilir.

Hepatit B etkili yolu aşılanmadır. Hepatit B aşısı güvenli ve etkili bir aşı olup 1998 yılında rutin çocukluk çağı aşı takvimine eklenmiştir. Özellikle son yıllarda aşılama hızlarının artmasıyla 1990 yılında 5 yaş altı 370 olan vaka sayısı, 2016 yılı itibariyle 11’e düşmüştür.

Hepatit B aşısı Ülkemizde bebeklere, ilk dozu doğumda, 2. ve 3. dozları ise 1 ve 6 aylıkken, risk grubundaki kişilere ise 0, 1 ve 6 ay takvimi ile 3 doz olarak ve ücretsiz uygulanmaktadır.

Hepatit A aşısı ise çocuklara 18. ve 24. aylarda, risk grubundaki kişilere de en az 6 ay ara ile 2 doz halinde sağlık kuruluşlarımızda ücretsiz uygulanmaktadır.

Hepatit D virüsünün kan ve kan ürünleri ve cinsel yolla hepatit E virüsü ise dışkı ve hayvanlar yoluyla bulaşabilmektedir.Hangi virüs tipi olursa olsun hepatitten korunmada temel yol bulaş yollarından korunmaktır " ifadelerinde bulundu.

Editör: TE Bilişim