Enstitüden alınan bilgiye göre; yılda 7 bin 500 ve üstü kan transfüzyonu yapılan kamu/özel hastanelerde en az bir tane hemovijilans hemşiresi bulundurulması gerekliliği nedeni ile “Transfüzyon Güvenliği ve Hemovijilans” Yüksek Lisans programı planlandı. Güvenli kan transfüzyonu ve Hemovijilans yüksek lisans programı ile ilgili kan kullanan klinik hemşirelerinde teorik, pratik ve araştırma alanlarındaki bilgi ve beceriyi geliştirmeyi amaçlanıyor. Türkiye’de henüz uzmanlık alanı haline gelmemiş ve bu nedenle de özgün eğitim alınamayan ilgili alanda sağlık hizmetleri ve ilgili sektörün gereksinimini karşılayacak nitelikli insan gücü yetiştirmek hedefleniyor.

Hastanede acil ve kliniklerde transfüzyon reaksiyonları sık gözlenmekte ve zaman zaman hayatı tehdit ediyor. Transfüzyon reaksiyonu ile ilk karşılaşan genellikle hemşireler oluyor. Reaksiyonun nasıl tanınması gerektiği ve nasıl davranılacağını da bilmesi gereken çoğunlukla hemşireler olacaktır. Sağlık kuruluşlarında bu alanda görev ve sorumluluklar yüklenen hemşireler ve diğer sağlık personellerine yönelik olarak yürütülen bu program, katılımcılarına, hemovijilans kavramı, transfüzyon güvenliği hakkındaki yasal düzenlemeleri ve uluslararası uygulamaları da içeren derinlemesine bir bilimsel bakış ve uygulama kazandırmayı amaçlanıyor.

Programda üç yarıyılda Temel İmmünoloji, Transfüzyon Teknolojisi, Transfüzyon İmmünohemotolojisi, Transfüzyon Mikrobiyolojisi, Laboratuvar Güvenliği, Bağışçı Seçimi ve Bağışçı Reaksiyonları, Transfüzyon Mevzuatı / Sağlık Hukuku, Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği, Kanın Uygun Klinik Kullanımı, Transfüzyon Reaksiyonları, Transfüzyon Pratiği, Hastane Düzeyinde Hemovijilans Uygulamaları, Bölge Kan Merkezlerinde Hemovijilans Uygulamaları, Proje, Aferez, Sağlıkta Kalite Akreditasyon ve Hasta Güvenliği seçmeli dersleri olacak.

Ülke genelinde Transfüzyon Güvenliği ve Hemovijilans programı olmaması ve kan bankası ve transfüzyon merkezlerinde bu alanda yetişmiş hemşire eksikliği üniversitemizde açılmış bu tezsiz yüksek lisans programını değerli yapmaktadır. Transfüzyon Güvenliği ve Hemovijilans Tezsiz Yüksek Lisans Programı için önümüzdeki bahar dönemi için 20 kişilik kontenjan açılacak olup başvurular Sakarya Üniversitesi web sayfasından olacak. Programa online başvurular 9 Ocak 2018 tarihine kadar Sakarya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü web sayfasından yapılabilecek.

Kaynak: iha