1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Yasin Çatalbaş, Kanser Birim Sorumlusu Uzman Sibel Gedikoğlu ile birlikte kanser tedavisi gören hastalara ziyarette bulundu. Kanserle mücadele eden yüzlerce kadından biri olan ve hastalığa karşı verdiği savaşı kazanan Filiz İnal’ı ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerinde bulunan Dr. Çatalbaş, kanserde erken teşhisin önemine dikkat çekti.

Filiz Hanıma çiçek takdim ederek azminden dolayı tebrik eden Çatalbaş “Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sıradaki kanser, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmaktadır. Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması, toplum bilincinin geliştirilmesi ve kanser taramaları, kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında gelmektedir.” dedi.

Benim başıma gelmez demeyin

Evli ve iki çocuk annesi Filiz Hanım da, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek hastalığın teşhis edildiği andan, tedavi sürecinin bitimine dek güler yüzüyle yardımcı olan Kanser Erken Teşhis Tarama Eğitim Merkezinde (KETEM) ve hastanelerde hizmet veren tüm çalışanlara teşekkür etti. Kendi kendine yaptığı kontrollerde küçük bir kitlenin varlığını hisseden Filiz Hanım, vakit kaybetmeden KETEM’e gittiğini, yapılan tarama sonucunda teşhis aldığını ifade ederek erken teşhisle başlayan tedavi süreciyle olumlu sonuç aldığının altını çizdi. Filiz Hanım “Severek yaptığım öğretmenlik mesleğime devam etmem, kendime severek oyalanabileceğim meşgaleler bulmam sayesinde umudumu ve yaşama sevincimi hiç kaybetmedim. Çalıştığım okulda idarecilerimin, meslektaşlarımın, öğrencilerimin desteği bana güç verdi. Sağlık Bakanlığının ücretsiz kanser taraması yaptığını duymuştum; geçen yıl Adapazarı İlçe Sağlık Müdürlüğü KETEM’e giderek taramamı yaptırdım. Orada çalışanlar çok kısa zamanda sonucu bildirdiler ve ilgili uzmanlık alanına randevularımı dahi almışlardı, sağ olsunlar. Şükürler olsun ki artık iyiyim ama 6 ayda bir kontrollerime devam ediyorum. Herkese tavsiye ediyorum ‘Benim başıma gelmez demeyin lütfen gidip taramalarınızı yaptırın.’ diye konuştu.

8 kadından biri risk altında

Genel anlamda kanserin vücudumuzun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile oluşan 100'den fazla hastalık grubuna neden olan virüs olarak tanımlanabileceğini ifade eden Çatalbaş, bir halk sağlığı sorunu olarak kanserin gündemdeki yerini koruduğunu vurguladı. Çatalbaş “Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Hayat boyu her 8 kadından birinin kansere yakalanma riski vardır. Fakat kanser sigara, alkol gibi zararlı maddelerden uzak kalma, obeziteden korunma, sağlıklı beslenme, yeterli fiziksel aktivite, radyasyondan korunma ve taramaları zamanında yaptırmak gibi yaşamsal alışkanlıklar kazanarak önlem alınabilecek bir hastalıktır.” sözleriyle uyarılarda bulundu.

Editör: TE Bilişim