Tarım Bakanlığının her türlü kontrolünden uzak organik diye satılan bu ürünlere şüphe ile bakmak lazım” dedi.

Köylülerin üretmiş olduğu köy yumurtası ve köy tavuğunun pazarlarda ciddi fiyatlarda satıldığını ve bu işin meslek haline getirildiğini ifade eden Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, Tarım Bakanlığının her türlü kontrolünden uzak organik diye satılan bu ürünlere şüphe ile yaklaşılması gerektiğini söyledi. Yıldız, “Köylülerimizin üretmiş olduğu köy yumurtası, köy tavuğu semt pazarlarında ciddi fiyatlarda satılıyor. Yavaş yavaş bu işin meslek haline getirildiğini görüyoruz. Artık 5-10 tavuk değil 150 adet ile anılan sayılarla üretime başlayan vatandaşlarla karşılaşıyoruz. Tarım Bakanlığının her türlü kontrolünden uzak organik diye satılan bu ürünlere şüphe ile bakmak lazım” diye konuştu.

Veteriner Yıldız, köydeki tavukların hastalandığı zaman üreticinin genelde hiçbir tıbbi destek almadan kendi kendilerine onları tedavi etmeye çalışmalarının yanlış olduğunu vurguladı. Yıldız, “Çiftliklerdeki tavuklar hastalanmaz, bahçede üretilen ya da köydeki tavuklar ise hastalanır. Hastalanınca üretici genelde hiçbir tıbbi destek almadan kendi kendilerine onları tedavi etmeye çalışır. Tedavi edemediklerini örneğin kuş gribinden ya da bronşit vb. hastalanan tavuğu kesip pazarlarda organik köy tavuğu olarak yüksek fiyatlarda satıyorlar. Bunların hangi ortamda kesildiği meçhuldür” şeklinde konuştu.

Bir ürüne organik diyebilmek için yasal mevzuatların mevcut olduğunu ve mevzuat şartlarını taşımayan hiçbir ürünün organik olmadığını sözlerine ekleyen Mustafa Yıldız, “Yumurtalarda da kalıntı sorunu oluşabiliyor. Kullanılan ilaçların bir kısmının kalıntı süresi mevcuttur. Buna dikkat edilmiyorsa halk sağlığı açısından bırakın organik olmasını tüketilmemesi gerekir. Zaten bir ürüne organik diyebilmeniz için bununla ilgili bir sürü yasal mevzuat mevcuttur. Mevzuat şartlarını taşımayan hiçbir ürün organik olarak nitelendirilemez. Bu şekilde davranmak tüketiciyi aldatmaktan başka bir şey ifade etmez. Peki köylünün üretmiş olduğu bu tip ürünleri satın almayacak mıyız? Yasalar açık olarak tanımlamış, gıdaların üretim ve de tüketim şekillerini; bunlara uymak her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının görevidir. Ayrıca köylülerimizin kanun ve yönetmeliklerle tespit edilmiş üretime dönük her uygulamayı destekliyor ve de alkışlıyoruz. Her zaman haklı oldukları her platformda desteklemeye de hazırız. Yeter ki halkımızın menfaatine olsun” ifadelerini kullandı.

Kaynak: iha