Turizm merkezi ilan edilerek, yaz ve kış sporlarının merkezi haline gelecek olan kentin en yüksek noktası Hendek Dikmen Mahallesinde, bakım görmeyen yollar böbrek taşı düşürmek isteyenler için bire bir. Bozuk yollarıyla ünlü Dikmen’de bazı siyasilerin yaşadığı bölgelerin kaymak gibi asfaltlanması da herkesin dikkatini çekiyor.

*

En yakın sağlık kuruluşu 32 kilometre uzaklıkta ve internet hizmeti sadece köy kahvehanesinde var.

Bin 100 nüfuslu mahallenin yaylası eşsiz güzellikleri içinde barındırırken, turizm merkezi ilan edilecek olan bir bölgenin hizmet mağduru edilmesi şaşırtıyor. Cazibe merkezi olacak olan Dikmen için bölge halkı yerel yönetimlerden ilgi bekliyor.

Sakarya’nın en güzel noktalarından biri olan Hendek’in Dikmen Mahallesine, kara kış bastırmadan gezip, görmek amacıyla kendimce hafta sonu kısa bir gezi düzenledim.  Gitmişken de o bölgeden haber ve yazı konusu da çıkarmadan dönmek benim için mümkün değildi..

Metin IŞIKER

**

Güzellikler ve sorunlar

Hendek merkezine 32 kilometre uzaklıkta olan ve geleneklerin yaşatıldığı Dikmen Mahallesi ve yaylasında; sorunların güzellikleri gölgede bıraktığını gördüm. Mahallenin önde gelen isimlerin Kadir Kazın ve Ada’ya dönüş yolunda ayaküstü Mahalle Muhtarı Menderes Ayvaz’la görüştüm. Kış ve yaz sporları merkezi ilan edilecek Dikmen.

Dikmen yapısı

Bölge halkının geçim kaynakları arasında fındık, çilek ve az da olsa hayvancılık yer alıyor. Geleneklerin yaşatıldığı bu köy de (mahalle ) tam 108 yıldır toplu bayramlaşma merasimi yapılıyor. Köy meydanında keşkek ikramı yanında, hoş sohbet, samimiyet ve sıcaklık hiç eksik olmuyor. Diğer bir gelenek ise Dikmen Yayla Şenlikleri.  Bu iki vazgeçilmez Dikmen Mahallesinin özelliğini başka hiçbir yerde bulamazsınız..

Kadir ağabeyden dinledim

Mahalleyi Kadir Kazın anlattı, ben de dinledim. Kadir Kazın; İlkokul çağlarında Dikmen Köyünden İstanbul’a göç eden 6 çocuklu bir babanın en büyük çocuğu.. Dikmen Köyünü çok seven ve bir türlü köyünden kopamayan ve yaklaşık 40 yıl İstanbul’da yaşadığı İstanbul da iken köyünü yılda 2-3 kez ziyaret eden biri.  2001 yılında Dikmen Mahallesine ait web sitesi hazırlamış. Fotoğrafçı olduğu için 2000 yıllarda internet hayatımıza yeni girerken o yıllarda mahallesinin adını duyurmak istemiş.

Kadir Kazın anlattı

Bazı siteler bedava alan sağlıyordu bende köyümün bir fotoğrafını bunlardan birine koymuştum çok sevdiğim bir fotoğrafçı abim Abdullah Kırbaş bir sohbet esnasında o koyduğum fotoğraflardan bahsedince bende alındım ve yer alarak 2001 yılının sonunda  www.hendekdikmenkoyu.com  adresini tek sayfa olarak yayına soktum ve bu gün 35 sayfa olarak hizmet vermeye devam ediyorum

Tanıtım işi nereden çıktı?

Tabi bu tür işler emek yanında başka masraflarda gerektiriyor sigarayı bıraktım ve finansmanını  sigara içmediğim için oraya ayırdığım bütçeden karşılıyorum herkese de sigarayı bırakmalarını tavsiye ediyorum. Yine 2002 yılında sitemizi ulusal basında haber yapan Müjdat Çetin’de teşekkür ediyorum o günlerde sitemizin ulusal bir gazeteye çıkması hem ilçemiz hendek hem de köyümüzün tanıtımı için bizlere onur verdi’

Dikmen’in sorunları neler?

En önemli sorunlarından biri sağlık. Kış aylarında 1100 civarında olan nüfus yaz aylarında 2000-2500 buluyor. Dikmen Mahallemizde ne sağlık memuru ne de doktor var. Bir iğne için 32 Km gitmek gerekiyor. Buna kesinlikle bir çare bulunması gerekiyor. Siyasiler kesin çözüm üretmek zorunda. Sağlıkla dalga geçilmez. Dikmen’e seçimden seçime gelenler var.

Yollarda dev çukurlar var ve her yer

köstebek yuvası, bu yol hiç asfalt görmedi mi?

Dikmen Grup yolundan vaz geçtik oraya patates dikeceğiz. 20 yıllardır greyder girmeyen mahalle içi yollarımız var. Her Mahalleye olmasa da bazı komşu mahallelerimiz hizmet konusunda nüfusları bizim yarımız kadar olsa da bizlerden iyi hizmet alıyorlar çünkü gözle görünüyor

 

Yayla çok güzel ama sorunları var galiba…

Yaylamız Sakarya’nın en yüksek noktası ve üç ilin birleştiği bir yer(1727Mt). Yaylamızı 1993 yılında ormana bıraktılar. Bugün kiracı durumundayız ve yapı ruhsatı oturma izni için tebligat geldi tapusu olmayan bu yerlere bu işlemler nasıl yapılacak çok merak ediyorum

Dikmen Turizm merkezi

ilan edilecek, köylü ne diyor?

Yaylamız kış ve yaş sporları merkezi olacak. Bu konuda AK Parti Sakarya Milletvekili Mustafa İsen, büyük gayret gösterdi ve öncü oldu. Kendisine köyümüz adına teşekkür ediyorum. Bildiğimiz kadarıyla burası turizm merkezi ilan edilecek. Dikmen bunu hak ediyor. Herkes gelsin burayı bir görsün. Köylü de alınacak olan kararları merakla bekliyor. Burası bir cazibe merkezi olacak. Elbette herkes çok heyecanlı

Köyde internet hizmeti neden yok?

2001 yılında web sitemiz olmasına rağmen 2008 yılında köyümüze internet geldi. Bugün ben ofis olarak köy kahvesini kullanıyorum. Çünkü halen 2016 yılının sonuna geliyoruz oturduğum mahallede bir kardeşimin müracaatına rağmen gelinip bakıldı yaklaşık 6 ay geçmesine rağmen direk dikileceği söylendi. Halen bir çalışma yok internete girmek için her gün 2 km gitmek zorundayım.

Editör: TE Bilişim