Sarraf, Kuyumcular ve Mücevherciler Derneği Başkanı Serkan Serbes, halkın dolara çok fazla talep olmadığını, ancak bankaların çok yüksek kurlar girdiğini belirterek, bunun da bir operasyonun göstergesi olduğunu iddia etti.

Serbes,“Doların en temel yükselme sebebi dolar veya altın Türkiye'de aşırı talep görürse yükselir. Dolara aşırı talep var ama biz döviz bürolarına serbest piyasaya baktığımızda halk tarafından öyle çok bir rağbet yok. Bu genelde Makro alışlar ile çıkan bir rakam. Çünkü gündüz ekonomisinde hiçbir şey yaşamıyoruz. Ama sabah uyandığımızda bakıyoruz ki bankalar çok yüksek kurlar girmişler demek ki bankalar üzerinden bir operasyon yapılmış“ dedi.

Kilit nokta: 7 Haziran

“Dolar düşer mi?” sorusunu yanıtlayan Serbes, 24 Haziran seçimlere kadar asla düşmeyeceğini, taşlar yerine oturduktan sonra bu durumun düzeleceğini söyledi. Merkez Bankasının her ayın 7’sinde vereceği kararın, bir kilit noktası oluşturduğunu kaydeden Serbes, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dolar seçime kadar böyle gideceğine piyasa inanıyor. Ama kırılma noktası olarak ayın yedisinde yapılan toplantı sonuçları çok önemli. Kısacası serbest piyasada şu an herkes ayın 7'sinde kilitlenmiş durumda. Merkez Bankası nasıl bir karar alacak nasıl bir açıklama yapacak bu önemli. Yani Faizlerin düşürülmesiyle yapılacak müdahalenin piyasaya ne kadar faydası olacak, ya da olmayacak o zaman göreceğiz.“

Sokak dövize pek aldırmıyor

Döviz kurlarındaki yükselişin iş dünyasında yarattığı endişe sokakta pek yok. Çoğu vatandaş yükselişin siyasi belirsizlikten kaynaklandığı, bazıları ise iktidarın savunduğu tezdeki gibi Türkiye’ye bir operasyon yapıldığı görüşünde… Seçimden sonra her şeyin düzeleceğine inanan da var, iktidar değişikliği halinde daha da yükseleceğine inanan da… 

Abdullah Keskinsoy (Esnaf)

Dolar ve Euro yükselmesi seçimden sonra normale döner. Ancak iktidara başka birisi gelirse daha da yükseleceğine inanıyorum. Şu anda seçimden dolayı bir belirsizlik olduğu için bu tür krizler yaşanıyor.

İsmail Kaşkaş (Emekli)

Bu sorunların ve krizlerin hepsi iktidar belirsizliğinden kaynaklanıyor. Türkiye çok zor zamanlar geçirdi. Ne olacağını Allah bilir. Daha önce de Türkiye çok ciddi krizlerle karşı karşıya kaldı.

İsmail Selim (Emekli)

İktidara başka biri  gelirse her şey değişebilir, dolar ve ekonomi piyasası daha da yükselebilir. Her şey alt üst olur. Umarım çok sert düşüşler olmadan ülkemiz bu tür zorluklardan kurtulur ve kendine gelir.

İsmail Selim (Emekli)

Türkiye bu ekonomik durumdan çok fazla etkilenmedi. Zaten halkın dolarla çok fazla bir alakası yok daha çok iş dünyası, fabrikaları ilgilendiren bir durum. Ülkemiz birçok zorluğun üstesinden geldi.

Sümeyya Özne

Editör: TE Bilişim