Fehmi Gençcan, namı diğer Cincal Fehmi…

92 yaşında…

CHP’nin Sakarya’da yaşayan en eski üyelerinden…

9 Eylül’de 94’üncü yılını kutlayan partisinden sadece 2 yaş küçük.

Heyecanlı, coşkulu, inançlı…

“Önümüzde seçim var, CHP için kuşanacağım ve var gücümle çalışacağım” diyor ve ekliyor:
“Size bir kehanette bulunayım mı, CHP önümüzdeki seçimde çok rey alacak. Çünkü başkanı çok iyi, Kemal Kılıçdaroğlu iyi bir lider, güzel şeyler yapıyor.”

Hendek’in Yeşilyurt Mahallesi’nden…

İstanbul Erkek Lisesi’nde yatılı okumuş. Yüksek Ticaret’ten mezun olmuş.

Şekerbank Adapazarı Şubesi’nde yıllarca müdürlük yapmış, ardından Balıkesir’e atanmış. Birkaç yıl orada görev yaptıktan sonra müfettişliğe geçmiş. Ancak hep evden uzakta, dışarıda olmasını gerektiren bu görevden çok uzatmadan istifa etmiş, ticarete atılmış.

Türkiye’nin önemli insanlarıyla dostlukları olmuş. Basın İlan Kurumu’nun ilk genel müdürü, sonrasının CHP milletvekili Sebahattin Selek, Fenerbahçe’nin eski başkanlarından Güven Sazak ve kardeşleri, Şekerbank’ın Genel Müdürü Ömer Sunar bunlardan bazıları…

Sakaryalılar’ın da yakından bildiği isimlere gelince… Süleyman Seba var ilk sırada, “Çok iyi dostumdu” diyor onun için. Seba’nın adı geçince eşi Şükran Hanım da söze karışıyor: “Haza beyfendi bir insandı, nur içinde yatsın. Çok severdik kendisini." Akrabalık bağı da olan Kırkpınar Başpehlivanı İrfan Atan, Adil Atan da ailenin yakın olduğu isimler… İrfan Atan sorulduğunda gülümseyerek, “Nesinden bahsedeyim, İrfan Pehlivan işte, Kırkpınar Şampiyonu” diyor ve lakabıyla bir şeyler mırıldanıyor.
Şimdilerde, deprem sonrasında Yeşilyurt’ta yaptırdıkları güvenli evde yaşıyor eşi Şükran Hanım ile… Yaz aylarında genelde burada ikisi erkek dört evladı ve torunlarını ağırlıyorlar.

SİYASET YILLARI

Siyasete hep ilgi duymuş ama asıl içine tam anlamıyla girişi 70’li yılları bulmuş. CHP’den Ecevitli yıllarda milletvekili adayı olmuş. Kendi söylemiyle seçimi de kazanmış ama… Sonrasında nasıl olduğu bilinmez şekilde kayıtlara girmemiş kazanılan bu seçim.

CHP’li yılları anarken liderlerinden saygıyla söz ediyor. İsmet İnönü için ‘Çok beyefendi bir insandı, ülkesi için savaştı, çok şey kazandırdı” diyor. Bülent Ecevit’i ise ‘Karaoğlan’ diye tanımlıyor sadece…

Siyasette aktif olduğu dönemi, “Toplum içindeki saygın, bir yeri olan sözü geçen insanlar CHP’de görev yapıyordu’ sözleriyle anlatıyor. Bugünün siyasetçilerine, özellikle de gençlere Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı kalmalarını öğütlüyor.

Vekillik seçiminde başına gelenden sonra bir daha aday olmamış ama siyaseti hep yakından izlemiş. “Ben Cumhuriyet Halk Partiliyim, bu değişmez” diyor. Partiye olan katkısını da “İnsanlarla konuşuyorum, anlatıyorum. Maddi manevi yardımcı olmaya gayret ediyorum” diyerek dile getiriyor.

Sakarya’da CHP’de siyaset yapanları tanıyıp tanımadığını sorduğumuzda, “Herkesi tanırım, onlar da beni tanır” diye yanıt veriyor. Engin Özkoç’un milletvekili olduğunu biliyor, tabi Kafkas kökenli olduğunu da söylemeyi ihmal etmiyor.

CİNCAL FEHMİ

Konuşma sırasında Kafkas kökenlilerin sülale isimlerinden söz edilirken “Bana da Cincal Fehmi derler, böyle tanırlar” diyor. Bununla ilgili Deniz Baykal’la yaşanmış bir anısını da anlatıyor:
“Kızıltoprak’ta oturuyorduk, Kızıltoprak’taki gazinonun sahibi Sabri Ander… Kirayla çalıştırıyor, günü bitmiş, atacaklar onu şimdi oradan. Emlak Kredi Bankası bakıyor kira işine. Umum Müdürlükte benim tanıdıklarım var. Onlar bunu öğrenince, Sabri Ander (Allah rızası için, bizim işi kurtar) dedi. Ankara’ya gideceğiz şimdi, tayyare ile gideceğiz. ben de tayyareden haz etmiyorum hiç bilet aldılar. Hatta biletleri de şey getirdi eve, Şansal Büyüka… Onlar da Kızıltoprak’ta oturuyordu. Havaalanına kadar Şansal götürdü zaten. Neyse gittik, tayyareye bindik, bir baktık benim yanımda Deniz Baykal oturuyor. Arada bir yer boş ama. Oturduk, tayyare kalkmak üzere. Deniz Baykal bana ‘nereye yolculuk’ diye sodu. “Bu tayyare ancak Ankara’ya gidiyor, başka yere gitmiyor. Yolculuğu molculuğu bu, buraya bindin mi onlar karar veriyor gittiğin yeri” dedim. Arı gibi o zamanlar. (Peki siz kimsiniz) dedi. (Fehmi Gençcan isminde bir vatandaşım, başka titrim yok ama beni Türkiye’de Cincal Fehmi diye tanırlar) dedim. Bunları da not aldı.”

VE KEHANETİ

Anılardan sıyrılıp yeniden politikaya döndüğümüzde, “Size bir kehanette bulunayım” dedi ve konuşmaya başladı:
“Önümüzde seçim var. Bu seçimde Cumhuriyet Halk Partisi çok rey alacak. Çünkü bu AKP… Neyse başka partiler de olacak tabi. Ama Cumhuriyet Halk Partisi’nin başındaki lider çok iyi. Kemal Kılıçdaroğlu çok güzel işler yapıyor. Ben de CHP için kuşanacağım, var gücümle çalışacağım.”

CHP’ye oy verip de umudunu yitirmiş onca insanın aksine, 92 yaşında zafer için kuşanan bir şövalye…

Kutlamak üzere randevulaşıyoruz ayrılırken

www.medyayazar.com

Editör: TE Bilişim