MHP EN KUVVETLİ ALTERNATİFTİR

“Milliyetçi Hareket Partisi, Sakarya’da iddialıdır. MHP Sakarya’da en kuvvetli alternatiftir. Sakarya Büyükşehir Belediyesi, 2014 yılında tüm şehir olarak seçimlere girdi. Yani Taraklı’nın bir köyünde, Kocaali’nin, Hendek’in bir yayla köyünde… Nerede olursa olsun insanlar Büyükşehir Belediye Başkanlığı için oy kullandılar. Bununla birlikte ilçe belediyeleri için de oy kullandılar. Bu yeni bir seçimdi.”

BELEDİYELER BORÇLARINI ÖDEDİ

“Vatandaşlarımız bu oy kullandıkları aşamada, ‘Belediye nedir, hizmeti nedir, adımız mahalle olmuş olsa da bir köy olarak bundan ne göreceğiz, ne kazanacak ne kaybedeceğiz?’ diye önlerinde tecrübe ettikleri bir şey yoktu. Neticede köylerin tamamı tüzel kişiliklerine ait olan mülklerini kaybettikleri gibi bu mülkler muhafaza edilmek yerine borçlu belediyelerin borçlarını ödemek konusunda ilk başvurdukları yer oldu. Baltalıklar gitti, mera alanlarında ciddi birtakım sıkıntılar var. Bunun yanı sıra hizmetlerden faydalanma konusunda da şehirde alınan hizmetlerin esamesi okunmuyor köylerde.”

KÖY GERÇEĞİ HALA VARDIR

“Bu, Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ne has bir durum değil. Bu, Büyükşehir Belediye Yasası’nın getirdiği absürtlüklerden, sıkıntılardan birisi. Çünkü Türkiye’de hala bir köy gerçeği vardır. Siz bir şehri büyükşehir ilan etmekle oradaki kırsalı veya köyleri, köy vasfından çıkartamazsınız. Köy, kendi başına iyi bir idare şeklidir. Bu noktada biz hem kapanan beldeler açısından hem de köylerimiz açısından yeniden bir değerlendirmenin gerekli olduğu kanaatindeyiz.”

MUHALEFET GAYRETİNDEYİZ

“İttifakın belediye meclislerinde sürdürülmesi gibi bir şey yok. İttifak yeni… MHP, Sakarya’nın meselesi olan ne varsa bunlarla ilgili olarak gereken tepkiyi her ortamda ve her aşamada vermeye çalışmıştır. Büyükşehir Meclisi’nde MHP’nin temsili açısından, MHP tarafından özenle seçilmiş arkadaşlarımızdan bir Büyükşehir Meclisi oluşturmaya çalıştık. Bu Büyükşehir Meclisi’nde de gereken tavrı ve muhalefeti gösterme gayreti içerisindeyiz.”

CADDE 54 TAVRI BİLE YETERLİ

“Ama MHP’nin yol gösterdiği, tavır koyduğu birçok şeyde farklı gelişmelerin olduğunu görüyoruz. 2014’ten bugüne geldiğimizde Sakarya’ya hizmet açısından sadece Cadde 54 meselesini koysak bile 1 katrilyonluk bir projede MHP’nin koyduğu tavır takdire şayandır. Hiçbir menfaat grubunun, hiçbir çalışmanın, hiçbir siyasi nüfus faaliyetinin işlemediği bir  Hi,ihfasdfasdafsasüreçten bahsediyoruz.”

BASKIN AİLELER DEVREYE GİRİYOR

“Bir ilçede, ömrü belediye başkanlığıyla geçmiş bir yapı veya oranın baskın aileleri devreye girip birilerine ‘Biraz geri dur, aman sen öne çıkma, şunu yap, bunu yapma’ diyebiliyor. Özellikle küçük, ailelerin etkili olduğu ilçelerimizde bunlar bizim çok şikayetçi olup çok sıkıntı duyduğumuz meselelerdir. Buna dair bir dünya tecrübemiz var. Bırakın seçimleri, teşkilat kurma aşamalarında bile yaşadığımız çok ciddi çileler var.”

‘AİLECİLİK’ ÇOK ÇİLELER ÇEKTİRDİ

“MHP, MÇP olduğu dönemlerde o ‘ailecilik’ şeyleri yüzünden Sakarya’da teşkilatlanmada çok çileler çekti. Babam o dönemde teşkilatçılıkla uğraştığı için çok iyi biliyorum. Adam ülkücü MHP’li, ‘Bizim akraba çıktı, kusura bakmayın ne yapalım’ diyor. Onu siz ‘Seçimi sattı’ olarak ifade ederseniz orada bir daha siyaset yapamazsınız. Ama bunlar realitedir. Bunu aşmak bir kültürdür, bir birikim işidir, bir mesafe almakla alakalıdır. O ilçenin mantalitesinde birtakım şeyleri geliştirmesiyle alakalı bir şeydir.”

YILLARI HEBA OLAN İLÇELER VAR

“O geliştikçe kasaba ölçeğinden ilçeye, ilçeden şehirleşmeye doğru bir geçiş var. Doğru siyasetin ve isabetli tercihlerin ortaya çıkması açısından onu sağlamak lazım. Aile hakim, nitelikli bir aday mı değil mi bakılmaksızın o yapının hakim olduğu bir ortamda birini belediye başkanı yapıyorlar. Adamın şehre hiçbir faydası yok. Böyle yılları heba olmuş şehirlerimiz, ilçelerimiz var. Sadece Sakarya’da değil, Türkiye’de… Ama bu genel bir problemdir. Sapanca’da da ailelerin etkili olduğunu biliyoruz. Kim hangi şehirden hangi bölgeden geldiyse bunların da etkili olduğunu biliyoruz. Ama ben artık geçen zaman içerisinde bunların artık etkisinin azaldığı bir sürecin içinde olduğumuzu düşünüyorum.”

ALTGEÇİDE NASIL SOKULAMAZ?

“Gerek yüksek hızlı tren gerek konvansiyonel hatlar olsun, demiryolu taşımacılığını siyasi olarak çok destekleyen ve buna önem veren bir anlayışa sahibiz. Marmaray bugün her ne kadar mevcut iktidar döneminde yapılmış olsa da o geçiş düşüncesi ve projelendirilmesi MHP döneminde planlanmış meselelerdir. Neticede biz Sakarya’da sadece Arifiye meselesinde değil Ada Treni meselesinde de çok ciddi bir hassasiyet ortaya koymuş bir partiyiz. Sakarya’nın merkezine trenin gelmesi gerektiğini, garın muhafaza edilmesi gerektiğini, rayların yerin altına alınması gerekiyorsa alınabileceğini söyleyen bir partiyiz. Hatta ve hatta iktidarları döneminde altgeçitleriyle övünen bir iktidarın, Sakarya’da bu noktada bir treni altgeçide sokamamasını da anlayamamaktayız.”

ADARAY GEÇER DE TREN GEÇEMEZ Mİ?

“15 dakikada bir Adaray geçiyor. Trafiği tıkamıyor, hiçbir şey yapmıyor. Ama Ada Treni, atıyorum saatte bir geçerse engelliyor. Bunlar kabul edilebilir şeyler değil. Bunları hep dile getirdik. Sakarya’da garın burada kalmasını ve trenin buraya kadar gelmesini biz arzu ediyoruz. Mithatpaşa önerisini biz kabul etmiyoruz. Aynı şekilde Yüksek Hızlı Tren’in aynı şekilde Arifiye’de durak yapmasını, Sakarya’nın bu trenden faydalanmasını maksimum seviyede arzu ediyoruz. Bunlarla alakalı alınacak tedbirlerde, tarifelerle alakalı meselelerde biz müdahil olmayı düşünüyoruz. Şu an daha gelişmiş, başlamış bir durum yok ama bu hassasiyetlerimizi dile getiriyoruz.” Kadir Utku ÇOLAKOĞLU

Editör: TE Bilişim