Esnaf katlı ve çevresinde ücretsiz otopark olmamasından dolayı büyük sıkıntı çektiklerini, bununda işlerine olumsuz yönde yansıdığını söyledi. Esnaf Pazar fiyatlarını, sıkıntılarını ve beklentilerini anlattı.

 

Melih Çalışkan (20-Yaprak Sebze-Meyve) :

Mevsiminden önce veya mevsiminden sonra piyasa sürülen ürünler, mevsim fiyatlarının üzerinde oluyor. Stok yapan kurum veya şahıslar mevsim zamanı olmayan ürünlerin fiyatlarını artırıyor. Vatandaş daha çok marketlerden alamayacağı, bulamadığı ürünlerde ve marketler ürünleri koruması sağlıklı bir şekilde gerçekleştiremiyor. Bu konuda müşteriler bizlere daha çok güvenmekte. Pazarımızın temel sıkıntısı ücretsiz otopark olmayışıdır.

Hasan Ertürk (56-Yetimoğlu Manav) :

Dolar’da meydana gelen dalgalanma muzun fiyatını artırıyor. Muz ihracat ürünü olduğundan dolar bazında işlem uygulanıyor. Doların çalkantılı olması muz fiyatlarını yükseltmekte. Sezonluk ürünler müşterinin tercih ettiği ürünlerdir. Şuan armut, kiraz vs. gibi meyvelerin sezonu olduğundan vatandaş rağbet gösteriyor. Pazarımızın iş yapmamızı engelleyecek bir sorunu olduğunu düşünmüyorum halimden memnunum.

Nesim Öztürk (27-Dağabakan Kardeşler) :

Limonun fiyatı diğer ürünleri geride bırakıyor. Temel sebebi şuan da limon sezonunda değiliz. Kışın büyük şirket veya şahısların limon stokları yapıp yazın bunu piyasaya sürmesi fiyatları arttırıyor. Devletin bu konuda bir denetleme getirmesi gerekiyor. Genel olarak vatandaşımız birincil ihtiyacı olan sebzeye yöneliyor karnı doymayan insan meyveyi nasıl yesin ? Marketlerin çoğalması ve haksız rekabeti doğuruyor. Büyük marka kuruluşlarının altında küçük esnaf ezilmeye mecbur kalıyor.

 

Mustafa Muhikancı (34-Sezgin Kardeşler) :

 Pazarımızın en pahalı ve zamlı ürünü olarak limon başı çekmekte. Ürünün zamlanması ve pahalı olmasını iki sebebi yer alıyor. Birinci limonun sezonu değil, ikincisi ise bazı kurum veya şahısların gereğinden fazla limon stoklayarak tekel oluşturmaları fiyatı yükseltiyor. Kimse burayı sahiplenmiyor. Burada haksızlıklar oluşuyor herhangi bir devlet kurumu müdahale etmiyor. Yeri 3 metre olan 6 metrelik yer açıyor, onu görende tezgahını büyültüyor, böylelikle pazarda alan kalmıyor.

Emirhan Topal (19-Topal Sebze-Meyve) :

Reyonlarda görebileceğiniz şuanda en pahalı ürün bamyadır. Bamyanın şuan mevsimi değil, az üretiliyor ve işçiliği zor olması maliyetini ve pazarda ki fiyatını artışa geçiriyor. Pazarın zam ve pahalı olması sezonluktur. Her sezon farklı ürünler yükseliyor. Örneği Ramazan Bayramında üzüm yaprağı fiyatında artış bekliyoruz. Pazarımızın en büyük sorunu buraya gelen müşterinin aracını ücretsiz olarak park edebileceği bir otoparkın bulunmaması.

 

Ömer Tok (47-Tok Ticaret) :

Bamya fiyatının artışını devam ediyor. Fiyatların yükselmesinin temel nedeni ürünün az olmasıdır. Genellikle sezonluk ürünler, tezgahlarda az yer alıyor. Böylelikle fiyat artışını biz normal karşılıyoruz. Fiyatlar sezona ve piyasalara göre normal seyrediyor. Müşterilerimiz genellik olmayan ürünleri istiyor. Mevsimi olmayan, sezonu geçmiş ürünler müşterinin tercihi arasına daha sık giriyor. Otopark benim müşterilerimin gelmesini etkiliyor. Pazarın çevresinde araba park edilecek alanlar yok

Yunus Tamtürk (18-Tamtürk Sebze) :

Ürünlerin genel olarak pahalı olduğu söylenemez. Fakat sezonu olmayan ürünlerde zam sez konusu, müşteri önceki fiyatları alışık olduğu için sezon sonrası zamları fazla buluyor. Tezgahlar en pahalı ürün olarak domates gösterilirken şuan domatesin fiyatı bir TL’ye kadar düştü. Biz küçük esnaflar marketlerin açılmasına karşı değiliz onlarda halkın ihtiyaçlarını karşılıyor. Pazarın yakınında açılan market bizim işlerimize darbe vuruyor.

Nusret Kibar (50-Marulcu Nusret) :

Mevsimlere göre ürün fiyatlarında dalgalanma görülüyor. Örneğin barbunya mevsimi değil ve piyasada az var. Bize de 10 kg. barbunya geldi. Piyasada olmayışı maliyetini yükseltiyor, maliyetin yükselmesi bizim fiyat artırmamıza neden oluyor müşteri bize tepki gösteriyor. Halkımız olarak mevsimi olan ürünleri tüketmeye dikkat etmemiz gerekiyor. Müşterilerin tercihlerini Katlı Pazar’dan yana kullanmamasının nedeni tezgahlar Pazar içerisinde ki yolları kapatması müşterini gezeceği alanının kalmamasıdır.

Haber: Ünal UZUN

Editör: TE Bilişim