Bebek SPA Merkezi muhtemelen pek çoğumuzun yeni duyduğu bir kavram. Genellikle SPA merkezlerine yetişkinleri gittiği düşünülür, ancak Sakarya’da bebekler için de açılmaya başlandı. Ne faydası var demeyin sakın, bebek bakımında en fazla karşılaşılan iki sorun, gaz ve uyku sorununu kökken çözüyor.  Diğer yararları da cabası… Sakarya’da açılan ilk bebek SPA merkezi EMADA SPA Merkezi’nin sahibi Kübra Sağlam ile niçin böyle bir işe kalkıştıklarını ve SPA’nın bebek gelişimindeki yararlarını konuştuk. Serap ÖZER

-Böyle bir SPA Merkezi açmak nereden aklınıza geldi? Siz daha önce kendi çocuğunuz böyle bir merkeze götürdünüz mü?

Biz aslında kendi bebeğimizden yola çıktık. Bebeğimizin gaz sorunları vardı. Doktorumuz SPA tavsiye etti. Biz de böyle bir merkeze götürmek istedik ancak çevrede böyle bir yer bulamayınca kendimiz açmaya karar verdik. Bu şekilde diğer bebeklere de faydalı olalım istedik. 

-Bebek SPA’sı pek bilinen bir şey değil, yararı nedir?

SPA’nın bebeklere pek çok yararı var . Denge ve koordinasyon sisteminin gelişimine yardımcı oluyoruz.Bebekler yüzdüğünde aslında bir egzersiz yapmış oluyorlar . Yüzme ve yürüme becerisini destekliyoruz,

kas, iskelet sisteminin gelişimine destek oluyor  Bebekler daha önce anne, babaya bağımlı iken biz onlara boyun simidi takarak bağımsız hareket etme olanağı sağlıyoruz. Bu nedenle özgüvenleri gelişiyor, uyku düzenine yardımcı oluyor , daha derin uyuyorlar , derin uyku sürecine geçiş daha kolay oluyor , gaz problemini çözüyor . Kolik olan bebeklere özellikle doktorlar tavsiye ediyorlar. Egzersizin ardından bebek masajı yaptırıyoruz. Bumasajı annelere de öğretiyoruz böylece anne hem evinde de bunu uygulayabiliyor hem de anne dokunuşu olduğu için bebek daha fazla rahatlıyor.

-Biraz lüks gibi görünüyor ancak sizin anlattıklarınızdan gördüğümüz kadarıyla bütün bebekler için bir ihtiyaç, bu düşünceyi kırıp SPA’yı yaygınlaştırmak için ne yapmayı planlıyorsunuz?

Evet biraz üst düzey gibi düşünülüyor ancak bebekler için oldukça faydalı. Ayrıca

0-12 ay arasındaki bebeklerin yapabileceği başka bir egzersiz yok. Böylece çocuklar bebekken spora başlamış oluyor.

-Bu merkeze hangi yaşa aralığındaki bebekleri alıyorsunuz?

Göbek bağı düştükten sonra başlayabiliyoruz. 0-12 ay arası.

-Bunu alamayız dediğiniz bebekler var mı?

Çok büyük olursa alamıyoruz. Örneğin 9 aylık ancak iri bir bebekse alamıyoruz her şeyin bilincinde oluyor . Boyun simidini iste

miyor, yada 10 aylıktır ancak yürümeye başlamıştır o zaman da jakuzide de yürümeye çalışıyor ve yüzme işlemini gerçekleştiremiyor . O bebekleri alamıyoruz. Amaç burada boyun simidi takılarak tüm bedenin su içinde kalıp yüzmesi. Bazı bebeklerimiz bunu gerçekleştiremiyor. Onları kabul edemiyoruz.

-Bu merkezi ilk açtığınızda ailelerin tepkisi ne oldu?

Aileler çok olumlu tepki verdi. Keşke daha önce açsaydınız diyenler oldu.

Burada böyle bir şeye ihityaç vardı diyenler oldu. İl dışından dahi gelenler var. Tabiki bu işin oyun kısmıda var ama ilk amacımız yüzmelerini sağlamak.

BABALARA MASAJ ÖNERİSİ

-Biz girdiğimizde annelerin eşleri ile geldiklerini gördük. Babaların bu çalışmalarda çocukla ilişkisi nasıl oluyor?

Biz masajları babaların da yapmasını öneriyoruz. Çünkü böylece baba ile çocuk arasında tıpkı annenin bebeğini emzirdiğinde yaşadığı ilişkiye benzer bir ilişki gelişiyor . Bu çalışma masajı yapan kişi le bebek arasında aşk yaratır. Biz o aşkın gelişmesini ve devamını sağlamaya çalışıyoruz.

-Bildiğimiz kadarıyla siz gıda mühendisisiniz. Bu egzersizlerin ardından annelere tüketmeleri gereken gıdalar hakkında ne tür bilgiler veriyorsunuz?

Annelere emzirme döneminde sütün nasıl arttırılabileceği, nasıl sağlıklı beslenebilecekleri, hangi yiyeceklerden uzak durmaları konusunda bilgiler veriyoruz. Sonuçta annenin yediği her şey süt yoluyla çocuğada aktarılıyor.

-İleriki süreçte yeni çalışmalarınız olacak mı?

Hamile egzersizi, anne bebek yogası, bebek motor becerilerinin gelişmesini sağlayan aktiviteler de yaptıracağız.

-Bu süreçte yaşadığınız ilginç olaylar oldu mu?

Bir bebeğimiz bebek masajından sonra burada beş saat uyudu. Annesi ilk defa bu kadar uyuyor demişti. Bunun yanında kimi aileler bu etkinliği oyun zannederek geliyor.

-Bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz

Editör: TE Bilişim