İFTAR MENÜSÜ

İftar tabağı

Sebze çorbası

Zeytinyağlı taze fasulye

Püreli rosto

Pirinç pilavı

Çilek komposto

Yeşil salata

Güllaç

İftar tabağı:

Hurma, zeytin çeşitleri, peynir çeşitleri, bal, tereyağı, salatalık, domates, kuru meyveler

SEBZE ÇORBASI:

Malzemeler

  • 1 adet havuç
  • Yarım patlıcan
  • Yarım kabak
  • 2-3 adet taze fasulye
  • 1 adet patates
  • 1 adet domates
  • 1 adet kırmızıbiber
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı bitkisel yağ
  • 2 çorba kaşığı un
  • Bir miktar kırmızı toz biber
  • Tuz

Yapılışı:

Fasulye, kabak, patlıcan, kırmızı biber temizlenip yıkandıktan sonra ince kıyım olarak doğranır. Patates ve havuç soyularak kalın rende ile çekilir. Tüm sebzeler bir tencereye konularak kaynamaya bırakılır ve sebzeler hafif diri kalacak kadar kaynatılır.

Başka bir tencerede tereyağı ve sıvı yağ ile un kavrulur, daha sonra rendelenmiş domatesler ilave edilerek çırpma teli ile karıştırılır. Üzerine yeteri kadar soğuk et suyu konulur ve kaynayınca sebze taneleri ve yeteri kadar sebzelerin suyu ilave edilir, birlikte kaynatılır. Karabiber ve tuz ilave edilir beş dakika daha kaynatılarak altı kapatılır. Servis öncesi maydanozla süslenerek servis yapılır.

Not: Kış aylarında kereviz, havuç, pırasa, karnabahar, brokoli gibi sebzeler kullanılabilir ancak bu çorbalarda bir çay bardağı kadar süt ilave edilir. Bu çorbalarda karabiber mutlaka kullanılır.

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE:

Malzemeler

  • 500 gr taze fasulye
  • 1 büyük boy soğan
  • 2 adet domates
  • 3 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • Yarım limon suyu
  • 1 su bardağı su
  • Yeteri kadar tuz

Yapılışı:

Ayıklanmış ve yıkanmış olan fasulyeler uzunlamasına doğru kesilir. Soğanlar kuşbaşı olarak doğranır, ayıklanmış sarımsaklar boylamasına ikiye bölünür, domateslerin kabuğu soyulur. Bir tencereye zeytinyağı konulur, ısınınca soğanlar pembeleşince kadar kavrulur. Pembeleşen soğanlara fasulyeler eklenerek 4- 5 kez karıştırılır. Üzerine sarımsak, tuz, şeker ilave edilir. Yuvarlak olarak kesilmiş domatesler üzerine dizilir, en üste limon konulur ve bir bardaktan az su eklenerek, kısık ateşte yaklaşık olarak bir saat kadar pişirilir.

PÜRELİ ROSTO

Malzemeler

  • 1 kilo nuar et                                                    
  • 2 adet havuç
  • 1 adet soğan
  • 1 kaşık salça
  • 1 kaşık un, tuz
  • 2 diş sarımsak
  • Bitkisel yağ (istediğiniz yağı kullana bilirsiniz)

Püre için malzemeler

  • 4 adet patates
  • 1 bardak süt
  • 1 kaşık tereyağı
  • Karabiber, tuz

Yapılışı:

Nuar bütün ettir ve hayvanın budunda bulunur. Nuar etin içi bıçakla uzunlamasına delinir ve içine havuçlar sıkıştırılır. Bu şekilde hem dekor hem de kolay pişmesi amaçlanır. Düdüklü veya normal tencerede bir kaşık yağ ile et mühürlenir, kızartılır daha sonra üzerine bütün olarak sarımsaklar atılır ve su ilave edilerek pişirmeye bırakılır. Düdüklü tencerede 1 saat, normal tencerede 2 saatten fazla sürede pişer. Piştikten sonra soğumaya bırakılır. Soğuyan et, havuçları ortada görünecek şekilde, yuvarlak olarak dilimlere bölünür.

Sosu için, yarım bardak yağ tencereye konulur, kuşbaşı doğranan soğanlar eklenir, pembeleşince bir kaşık un ilave edilir. Un kavrulduktan sonra 1 kaşık salça konur ve karıştırılarak üzerine kalan ılık et suyu ilave edilir. Kesilmemesi için sürekli karıştırılır. Elde edilen sos dilimlediğimiz rosto etlerin üzerine dökülür 5 dakika birlikte kaynatılır ve altı kapatılır.

Püre yapılışı

Soyulmuş patatesler suda haşlanır. Piştikten sonra süzülür ve 5 dakika havası ile bekletilir. Tamamen buharı ile ezilir veya robotta çekilir. İçerisine süt, tereyağı, tuz ve karabiber eklenir ve karıştırılır, püre haline gelir.

Rostonun yanında servis edilir.

PİRİNÇ PİLAVI

Malzemeler

  • 500 gram baldo veya Osmancık pirinci
  • Tereyağı – az miktarda sıvıyağ
  • Su ve tuz

Yapılışı

Pirinç ayıklanır ve biraz tuz ilave edilerek ılık suya yatırılır. 15 dakika sonra yıkanır, süzgece alınır. Pilav tenceresine tereyağı ve az miktarda sıvı yağ konularak ısıtılır ve içerisine pirinçler ilave edilir. Diğer yandan su kaynatılır. Kısık ateşte pirinçler tane tane olana kadar kavrulur. Kavrulma işlemi bitince kaynayan su ve yeteri kadar tuz ilave edilir. Su pirinçlerin üstüne 2 cm. kadar çıkmalıdır. Kısık ateşte pişer. Piştikten sonra 15 dakika dinlendirilmelidir.

ÇİLEK KOMPOSTO

Malzemeler

  • 500 gr. Çilek
  • 250 gr şeker
  • 5 bardak su

Yapılışı

Çileklerin başları kesilerek, suya konulur ve yaklaşık yarım saat bekletilir. (üzerinde ki topraktan iyice arınması için)

Tencereye 5 bardak su ve şeker ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra çilekler ilave edilir. Çilek çabuk piştiği için 5 dakika sonra ocaktan indirilir ve soğuk servis edilir.

 NOT: Kayısı, şeftali, elma, ayva erik gibi meyvelerin kompostolarını, kabuk tarçın, karanfil ve az miktarda taze zencefil ile birlikte kaynatılırsa lezzeti başka olur.

GÜLLAÇ

Malzemeler

  • 1 paket güllaç
  • 1 kg süt
  • 500 gr şeker
  • 100 gr çekilmiş Antep fıstığı
  • 1 adet nar
  • 300 gr. Kadar iri ezilmiş ceviz

Yapılışı

Süt ile şeker kaynatılır. Ilıması beklenir. Ilık süt derin ve genişçe bir tepsiye dökülür. Güllaçlar tek tek ılık şekerli süt içerisine sokulup çıkartılarak her tarafının ıslatılması sağlanır. Islatılan güllaçlar servis tepsisine alınır ancak her yaprak arasına çekilmiş ceviz serpilir. Kalan süt üzerine dökülür. 30 dakika kadar bu şekilde bekletilir. Daha sonra kesilerek fıstık ve nar taneleri ile süslenerek servise hazır edilir.

Editör: TE Bilişim