Zira son günlerde botoks, dolgu, yüz germe ve Somon DNA gibi Medikal Estetik uygulamaları oldukça popüler. Söyleşime geçmeden önce güzellik uzmanlığıyla Medikal estetiği karıştırmamak gerektiğini ve Medikal estetiğin sadece tıp doktorlarının alanı olduğunu hatırlatmalıyım.

RÖPORTAJ: HÜLYA BİLGİN ÇOLAKOĞLU

-Nedir Medikal Estetik?

Esasen Estetik Tıp, sanatsal bir bilimdir diyebiliriz. Cildin, yüzün, vücudun görünüşünü, dokusunu ve konturunu düzeltmek için çeşitli prosedür ve tetkiklere dayanan, tıbbın gelişmekte olan bir dalı olarak özetleyebiliriz. Kişinin estetik ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla çeşitli tedaviler sunan bu alan, aynı zamanda doğal ve sağlıklı görünümü korumak amacıyla da sağlık rutininin bir parçası olmuştur.

-Son dönemlerde popüler olmasını neye bağlıyorsunuz?

Medikal estetik alanının uluslararası çapta hızlı gelişimi, estetik kaygısı,  ameliyat gerektirmemesi, daha iyi görünmek ve dolayısıyla daha iyi hissetmek bu gençleştirme prosedürlerine   talebi artırmıştır

-Medikal Estetiğin Ne Gibi Uygulamaları Var?

Bu alanda birçok uygulama var. Örneğin botoks, koltuk altı botoks ve migrende botoks tedavisi uygulamalarını gerçekleştiriyoruz. Migrende botoks tedavisi, diğer tedavi yöntemlerinin etkili olmadığı veya yan etkisinin çok fazla olduğu durumlarda migrenin alternatif tedavisi olarak uygulanıyor mesela. Diğer yandan lazer epilasyon, 4d ip estetiği, estetik dolgu, fibrocell kök hücre tedavisi, kimyasal peeling, mezolifting gibi uygulamaları var.

-Botoks dediniz. Bu konuda biraz bilgi verir misiniz nedir botoks tam olarak

Botoks, Botulinum Toksin Tip A Clostridium Botulinum denilen bir bakteriden elde edilen saflaştırılmış protein türevinin uygulandığı bölgeye göre kasların kasılmasına neden olan sinir iletimini engelleyen kozmetik bir medikal estetik uygulamasıdır.

Bu uygulama sayesinde; göz kırpma, kaş çatma gibi tekrarlayıcı hareketlerinin neden olduğu kırışıklıklar azaltılır.

-Nerelere uygulanır?

Kaş arasına, göz çevresine,  alına, dudağın üstündeki kırışıklıklara, kaşların kaldırılması gibi geniş uygulama alanları vardır

Botoks yaptıran kişilerin yüz ifadelerini kaybettiklerine şahit oluyoruz  bu konu da ne dersiniz?

Botoks kişiye özeldir. Doğru dozlarda, doğru bölgelere ve doğru eller tarafından uygulandığında istenmeyen etki görülmez. İfade kaybetme riski yoktur. Tabi gideceğiniz uzmanın tecrübeli olması önemlidir.

-Botoks ağrılı bir uygulama mıdır?

Çok küçük ve ince iğnelerle kırışıklıkların giderileceği alandaki kasların içine uygulanır.

Nispeten ağrısızdır. Uygulama 10 – 20 dakika sürmektedir. Etkileri birkaç gün içerisinde maksimum seviyeye ulaşır. Botoks enjeksiyonu sırasında oluşan kızarıklık ve şişlik genellikle hızla geçtiğinden, uygulamanın ardından günlük yaşantınıza, ağır ve zorlayıcı aktivitelerden uzak durmak koşuluyla hemen dönebilirsiniz.

Sonuçta dünyada en çok başvurulan medikal estetik tedavisi olan botoks daha dinç ve taze bir bakışa, iyi dinlenmiş bir görünüme sahip olmanıza yardımcı olacaktır

Medikal Estetik alanında dolgu son zamanlarda bayanların sık başvurduğu bir yöntem.

-Bu konu hakkında neler söyleyebilirsiniz.?

Dolgu maddeleri yüz hatlarını düzeltmek, kırışıklıkları yok etmek veya hacim sağlamak amacıyla kullanılan cerrahi olmayan yöntemlerdir. Yüz, boyun el gibi bölgelerde pürüzsüz ve daha genç bir görünüm elde etmek amacıyla kullanılırlar. Az risk taşıdıkları ve hemen sonuç verdikleri için popüler estetik uygulamalar arasındadırlar. Göz çevresi, kaş ve ağız çevresinde derin çizgilerin doldurulması, Elmacık kemiklerinin daha belirgin hale getirilmesi, Çene ve dudak hatlarının düzeltilmesi, Yanak, çene hattı veya dudak gibi bölgelerde hacim ve dolgunluk sağlanması amacıyla uygulanabilir.

-Peki dolgu uygulaması kalıcı mı?

Uygulama yapılan dolgu maddesine, uygulamanın yapıldığı bölgeye, vücut yapınıza, yaşam tarzınıza, beslenme alışkanlıklarınıza bağlı olarak 8 - 24 ay arasında kalıcı sonuçlar gözlemlenir.

-Bu aralar Somon DNA’a da yaygın bir yöntem. Nedir bu Somon DNA ve ne işe yarar?

Zamanla ve çevresel faktörlerin etkisiyle kaçınılmaz olarak cilt kalitesi bozulmaktadır. Kollajen ve elastin lifler parçalanır ve vücudun kendi hyaluronik asit miktarı ve işlevi değişir. Cilt daha mat, daha kuru görünür ve elastikiyeti azalır. Somon DNA yani gençlik aşısı burada devreye giriyor. Somon DNA polinükleotid olarak adlandırılan ve hücre yapımına destek olan bir maddedir. Cilt gençleştirmede kullanılır. Cilt altına minik iğnelerle verilir. Cildi nemlendiren hyaluronik asitli mezoterapiyle birlikte veya dönüşümlü olarak kullanılabilir.  Somon mezoterapi lazerler, radyofrekans gibi yöntemlerle birlikte veya dönüşümlü kullanılırsa çok daha etkili olur. Somon DNA mezoterapi botokstan önce uygulanırsa kırışıklıkların tamir edilmesini hızlandırır. Dolgu ile birlikte kullanılırsa dolguların sarkma ve kırışıklık etkinliğini artırır.

Yüz germe malum kadınların çok başvurduğu bir yöntem. Ama ameliyattan korkanlar olabilir.

Onlar için bir çözüm var mı?

Evet. Ameliyatsız Yüz Germe uygulaması yapılıyor. Bu alanda yapılan uygulamalar henüz ciddi bir operasyona hazır olmayanlar için yaşlanma belirtilerini hafifletecek, cilde daha genç, daha sıkı bir görünüm verecek invazif olmayan tedavilerdir. Yaşlanmaya karşı koyan cerrahi dışı gençleşme yöntemlerinden Doublo Terapi ultrason (ses) dalgaları ile uygulanan bir tedavi yöntemidir. Yaşlılık belirtisi olan kırışıklık veya sarkmaların ortaya çıkmaması veya kendiliğinden yok olması bir hayal değil. İşte tam bu noktada devreye giren cerrahi dışı yöntemlerden biri acısız, tek seansta ve anestezisiz şekilde yenilenme sağlar.

-Nasıl oluyor bu?

Doublo Terapi yönteminde odaklanmış yüksek yoğunluklu ultrason (ses) dalgalarıyla cildin üst tabakasında bir hasar yaratmadan alt tabakalara akustik bir enerji gönderilir. Oluşan termal (ısı) hasar ile cildin sıkılaşması ve gerginleşmesi sağlayarak kolajen yapımını uyarır. 2009 yılından beri kullanılan bu teknikte yararlanılan ultrason dalgaları görüntüleme ve tedavi sistemlerinde de kullanılıyor. Ultrason dalgaları ile gençleşmeye yardımcı yöntem diğer teknolojilere göre anında görülebilen sonuçlarıyla daha uzun süreli bir etkiye sahiptir.

-Zayıflamak isteyenlere de estetik müdahaleler söz konusu değil mi?

Evet zayıflamak isteyenler için estetik uygulamalar mümkün. 4D lipomex, bölgesel zayıflama, soğuk lipoliz, slim up mast, radyofrekans bunlardan bazıları.

-Soğuk Lipoliz’i sıklıkla duyuyoruz bu ara. Nedir bu?

Cryo Lipoliz, yağ hücrelerinin dondurularak öldürülmesi işlemine verilen isimdir. -10 dereceye kadar dondurularak kristalize edilen yağ hücreleri lenf kanalları ile vücuttan atılarak uygulama yapılan bölgedeki yağlarda tek seansta %40-50′ye varan azalma sağlamaktadır. Cryo Lipoliz, tek seanslık bir uygulama olup etkisi 15. günde görülmeye başlar, 3. ve 4. aylar boyunca da sürer. Soğuk lipoliz, uygulama bölgesindeki yağ dokuyu vakumu yardımıyla komşu dokulardan ayırır ve bu bölgedeki kan dolaşımını yavaşlatır. Kan dolaşımı yavaşlayan bölgede soğuma işlemi daha hızlı ve etkili olur. Soğuk Lipoliz, normal kilonuzda olsanız bile; sırt, flanks, bel, karın, basen, iç bacak, kol, vb. bölgelerde inatçı yağ tabakası bulunan kimselere ve bölgelere uygulanabilir.

-Son olarak okurlarımıza neler söylemek istersiniz?

Kadınlar için güzellik son derece önemli. Bunu sağlamak içinde birçok farklı girişimde bulunuyor kadınlar. Benim tavsiyem estetik müdahale konusunda mutlaka uzman hekimlerle çalışsınlar. Güzellikleri uğruna sağlıklarını kaybetmesinler. Medikal Estetik uzmanlık isteyen bir alandır.  

SİBEL ŞAFAKOĞLU KİMDİR?

Medikal estetik Hekimi Dr. Sibel Şafakoğlu 1964 yılında Diyarbakır’da doğdu, ilkokulu Bursa’da, ortaokulu Kayseri’de, liseyi Edirne’de okudu.1984 yılında girdiği Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesin’ den 1988 yılında mezun oldu. Mecburi hizmetini Sivas-Divriği ilçesin de tamamladı.

2005 yılında medikal estetik üzerine bakanlık onaylı sertifikasyon programına katıldı. Mezun olduğu tarihten itibaren Sağlık Bakanlığı bünyesinde, Sakarya’mızda sağlık ocağı, AÇSAP ve Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nde, özel sektörde iş yeri hekimi olarak çalışmıştır.2010 yılında bu görevinden emekli olmuştur. Sakarya ‘da Muhsin Yazıcıoğlu bulvarı, Altınova/ Serdivan’da serbest muayene hekimi olarak, medikal estetik hizmetleri servisi vermektedir. Bekar ve bir erkek çocuk sahibidir.

Editör: TE Bilişim